Rik van Bentum wordt geboren in 1936 in Amsterdam. In 1953 wordt hij reclameschilder. Tot 1959 blijft hij dit doen naast allerlei andere baantjes zoals disc-jockey en seizoenarbeider. Daarnaast studeert hij aan de kunstacademie in Arnhem. Rik van Bentum verklaart: "Ik ben gek op kunst"*. Toen hij op de middelbare school zat spijbelde hij al om naar het Stedelijk Museum te kunnen gaan. Op de Academie voor Beeldende Kunst in Arnhem studeert Van Bentum monumentale kunst, omdat hij zich naast het schilderen ook met andere disciplines wil bezig houden, zoals bijvoorbeeld beeldhouwen.

Hij kiest uiteindelijk voor de schilderkunst. Zijn studiegenoten zijn Mark Brusse, Klaas Gubbels en Jan Cremer. Ze stimuleren elkaar in hun ontwikkeling. Jan van der Marck, oud-conservator van het Arnhems gemeentemuseum, volgt de ontwikkelingen van Rik van Bentum vanaf het begin. Hij weet de Amerikaanse galeriehouders en kunstliefhebbers enthousiast te maken voor deze Nederlandse schilder. Van Bentum wordt uitgenodigd door een New Yorkse galerie. Dat resulteert in het geven van gastcolleges aan een aantal universiteiten en enkele solotentoonstellingen in Amerika. In 1966 keert hij in Amsterdam terug.
In de jaren zestig laat Rik van Bentum zich bij het schilderen inspireren door het banale, een kenmerk van het moderne stadsbeeld. Door zijn verblijf in Amerika komt hij in aanraking met de pop art. Dit komt in zijn kunstwerken tot uiting door het gebruik van reclamesymbolen. In zijn collageschilderijen uit 1963 zijn de merken 'Martini' en Rivella' verwerkt. Verder zijn cijfers en letters belangrijke beeldelementen in het werk van Rik van Bentum.

Na zijn laatste expositie in 1969 laat hij niks meer van zich horen. Hij is wel nog actief in de Amsterdamse theaterwereld. Hij ontwerpt enkele theaterdecors en verzorgt met studenten van de Rietveld Academie, waar hij les geeft, de aankleding van enkele boekenbals.
Rik van Bentum heeft geen groot oeuvre nagelaten. Hij overleed in 1994.

* citaat uit 'Van Bentum schildert weer' Vrij Nederland Ingrid Harms, 1993


 

 
     
 
 
Biografie: Rik van Bentum (1936-1994)

 

 

 
   
  Copyright Museum Het Valkhof Nijmegen, sitedesign by Interstudio Nijmegen.