Andy Warhol, 'Campbell's Soup Can', 1968
Collectie Neue Galerie, Aken, Ludwig Collectie

De kleurige afbeelding van een blik Campbell's soep is er een uit een serie. Aanvankelijk schilderde Warhol de blikken, maar later ging hij ze zeefdrukken . De soepblikken van de Amerikaanse pop art-kunstenaar Andy Warhol worden voor het eerst tentoongesteld in 1962 in Los Angeles. Warhol toont 32 kleine schilderijen onder de titel 'Campbell's Soup Cans', schematisch verdeeld over drie witte muren. Alle schilderijen zijn identiek, behalve de smaaknaam. In 1962 maakt Campbell 32 smaken en dus maakt Warhol 32 schilderijen. Warhol verheft hiermee een voorwerp uit de Amerikaanse supermarkt tot motief van de schilderkunst.

Evenals de Coca Cola-fles zijn de soepblikken een algemeen bekend product in een beroemde verpakking. Op het rood/witte etiket staat als embleem de gouden medaille voor design die Campbell bij de wereldtentoonstelling in Parijs in 1900 had gewonnen. Warhol schildert de blikken frontaal en schuin van boven, zodat de bovenkant te zien is. De lettertypes op het etiket geeft hij nauwkeurig weer. De achtergrond is spierwit, de blikken staan helemaal geïsoleerd. Er is alleen wat schaduw op de deksel aangebracht. De schilderijen sluiten aan bij zijn reclamewerk vanwege de felle kleuren en de stilistische verwerking.

Het thema ligt in het verlengde van de schilderijen van ingeblikt voedsel die Warhol vroeger maakte. Voedsel als industriëel product, als commerciële handelswaar is en blijft een thema wat hem boeit. Hij gaat net als de dadaïsten uit van een 'objet trouvé' een blik uit de supermarkt en schildert als pop art-kunstenaar een symbolisch voorwerp van de consumptiemaatschappij. De schilderijen deden de discussie over pop art oplaaien. Ze werden het voorbeeld genoemd van de nieuwe trend in de schilderkunst en tot iconen van de moderne maatschappij uitgeroepen. Warhol bleef doorgaan met het schilderen van de soepblikken, maar dan in allerlei varianten: geopend, met gescheurd etiket, platgedrukt, enzovoort. Via het schilderen van deze series kwam hij op het idee om ze te zeefdrukken. Zo maakte hij series van 100 of zelfs 200 dezelfde soepblikken.

 
     
 
 
Kunstwerk: 'Campbell's Soup Can', 1968

 

 

 
 
  Copyright Museum Het Valkhof Nijmegen, sitedesign by Interstudio Nijmegen.