Andrew Warhola, zoals hij eigenlijk heet, wordt in Pittsburgh, Amerika, geboren in een mijnwerkersgezin van Tsjechische immigranten. Hij moet vanuit het niets beginnen, maar hij is enorm ambitieus. Hij volgt een opleiding tot grafisch ontwerper en krijgt al snel opdrachten van sjieke bladen. Naast het aannemen van reclame-opdrachten gaat hij zich ook bezighouden met schilderen. Zijn debuuttentoonstelling als kunstenaar in 1962 bestaat uit series van Coca Cola-flessen, blikjes Campbell's soep en dollarbiljetten. Iemand raadde hem aan dat te gaan schilderen waar hij het meest van houdt.

Hij wil stereotypen uit het leven van alledag, zoals stripverhalen, reclame, fast food en uit de wereld van de glamour zoals sterren presenteren als kunst. 'Alles is mooi' zegt Warhol, zelfs auto-ongelukken, de electrische stoel of Marilyn Monroe na haar dood. Na een periode van schilderachtig werken stapt hij over op de zeefdruktechniek. Hierdoor zijn ook serieproducties mogelijk. Hij werkt niet alleen in series, hij denkt ook serieel. Zijn motto is 'kwantiteit is kwaliteit'.


Warhol is de eerste kunstenaar die een persoonlijke stijl niet belangrijk vindt. Door onderwerpen uit de consumptiemaatschappij te kiezen en deze op een emotieloze manier te verwerken, is Warhol de meest pure pop art-kunstenaar. Vooral de media is een inspiratiebron voor Warhol: 'Ik ben met mijn televisie getrouwd'.Televisie en roddelbladen zorgt voor een stroom aan sterren en glamour. Warhol is gefascineerd door de sterrencultus. In het jaar 1963 richt hij The Factory op, zijn beroemde atelier. Het is een complete studio waarin aan de lopende band wordt gezeefdrukt, gefilmd, gemusiceerd en gefotografeerd. Warhol wordt gaande weg zijn carriëre zelf een kunstwerk. De roddelpers laat hem geen moment met rust, en hij geniet ervan. Als het maar amusant is, indruk maakt en vooral geld opbrengt. De prijzen van zijn kunstwerken bereiken enorme hoogten. Hij beheerst de wereld van de kunst op het gebied van schilderijen maar ook van films, muziek, magazines en kabeltelevisie.Hij richt o.a. de band The Velvet Underground op. Ze oefenen in zijn Factory. Zijn eigen persoon is een handelsmerk geworden: hij is een personality, de belichaming van de American dream.

 
     
 
The 25 Marilyns, 1962
 
Biografie: Andy Warhol, (1968-1987)

 

 

 
 
  Copyright Museum Het Valkhof Nijmegen, sitedesign by Interstudio Nijmegen.