Tom Wesselman, 'Bathtub no.3', 1963
Collectie Museum Ludwig te Keulen

In dit kunstwerk, gemaakt door Tom Wesselman in 1963, wordt geschilderd doek gecombineerd met echte badkamer-accessoires: een houten deur met een handdoekenrekje, een lichtknop, een wasmand, een badmat en een rood douchegordijn. Het douchegordijn doet denken aan een toneelgordijn dat aan de kant wordt geschoven om de scène op de bühne te laten zien aan het publiek. Het werk is een geschilderde vertaling van een vrouw die in de douche staat en zich afdroogt.

De figuur belichaamt het slanke, vrouwelijke prototype waar in reclame-advertenties de voorkeur aan wordt gegeven. In dit kunstwerk wordt ze gepresenteerd als een koele, anonieme persoon met de nadruk op sexuele details. Omdat de vrouw geen gezicht heeft kan ze niet worden gezien als een portret. Het emotieloze karakter van de persoon correspondeert met de 'cleane' sfeer van de badkamer. De steriele sfeer verwijst naar hygiëne en de bijbehorende strakke, onpersoonlijke inrichting van de badkamer.

Het is een levensgrote assemblage. Het lijkt zelfs op een environment maar Tom Wesselman zegt hierover: "Het is niet de bedoeling dat men over mijn vloerkleedjes loopt". Het houden van afstand is belangrijk.

 
     
 
 
Kunstwerk: 'Bathtub no. 3', 1963

 

 

 
 
  Copyright Museum Het Valkhof Nijmegen, sitedesign by Interstudio Nijmegen.