_X6G4355.jpg

random image default10

De Vereniging Vrienden van Museum Het Valkhof wil belangstelling wekken voor het museum. We willen de belangen van het museum behartigen en aankopen mogelijk maken, via de Stichting Paul Guyot. In de museumwinkel werken vrijwilligers van onze vereniging.

Als Vriend van Museum Het Valkhof heeft u de volgende voordelen:

  • Gratis toegang tot Museum Het Valkhof (exclusief eventuele toeslagen)
  • Uitnodigingen voor exclusieve rondleidingen en lezingen
  • Speciale kortingen in de museumwinkel
  • Viermaal per jaar de Vriendennieuwsbrief thuisgestuurd
  • Gratis de publicaties in de reeks Museumstukken 
  • Mogelijkheid deel te nemen aan excursies/reizen naar musea in binnen- en buitenland 

Meer weten? Download hier de folder. 

Prijzen lidmaatschap 
U kunt al lid worden vanaf 37,50 per jaar. U vindt hier alle informatie over prijzen en een inschrijfformulier.

Van harte welkom in onze Vriendenkring !

 

Speciale Vrienden aanbiedingactueel
Bij de tentoonstelling 'Gladiatoren, helden van het Colosseum' organiseert het museum een speciale lezingenreeks.
De kosten bedragen € 24,50 (incl. tentoonstellingsentree) per persoon per lezing. Voor de Vrienden geldt een speciale Vriendenprijs: € 10.00. Deze prijs is inclusief de toeslag op de tentoonstelling (€ 5,-). 

U kunt tickets kopen via de website of bij de receptie van het museum. Brengt u dan wel uw Vriendenpas mee.

Dit zijn de lezingen:
9 okt: Fik Meijer - Een dag in het Colosseum
6 nov: Eric Moormann - De Gladiatoren in Pompeii en in historische romans
11 dec: Daniëlle Slootjes - Crowd control in het Colosseum
8 jan 2017: Fik Meijer - Het dagelijks (liefdes)leven van de gladiatoren
5 feb 2017: Anton van Hooff - Keizers van het Colosseum

De lezingen vinden plaats op zondagen van 14.00 - 15.00 uur, in de aula van Museum Het Valkhof.

In 2017 staan er heel wat aantrekkelijke activiteiten voor de Vrienden op de agenda, ook als het museum wegens de herinrichting is gesloten voor het pubiek.

Nieuw: Valkhof Kunstcafé: vrijdag 17 februari, 17-19 uur
Welkom bij de eerste editie van het Valkhof Kunstcafé, een initiatief van de Vrienden van Museum Het Valkhof, samen met het museum. Ze willen met het Valkhof Kunstcafé een plek creëren waar liefhebbers van kunst, nieuwsgierigen en kunstenaars elkaar kunnen ontmoeten. Het Valkhof Kunstcafé is een sprankelend podium voor wat leeft in de wereld van de beeldende kunst, in en buiten Nijmegen. Sprekers uit de kunstwereld zorgen voor inspiratie en discussie en er is ruimte voor uitwisseling van nieuws.In 2017 vindt het Valkhof Kunstcafé vier keer plaats. De eerste editie is vrijdag 17 februari aanstaande met kunstenaar Krien Clevis als inspirerende spreker. De overige Kunstcafé’s zijn op vrijdag 2 juni (met kunstenaar Kamagurka), 1 september en 24 november (met kunstrecensente Wieteke van Zeil). Alle vinden plaats in het Museumcafé van Museum Het Valkhof, van 17 - 19 uur, ze zijn gratis toegankelijk.

Kunstenaar Krien Clevis bijt op 17 februari de spits af. In haar betoog stelt zij de vraag wat er gebeurt in het hoofd van de kunstenaar als hij aan het werk is. Ze neemt publiek mee op een reis die begint én eindigt in Nijmegen. Andere gast is kunstenaar Wesley Nieuwenhuizen, de kunstenaar die - geraakt door de problematiek van de ‘Plastic Soup’ -  met passie afval transformeert naar bijzondere objecten. Daarmee maakt het Kunstcafé de link naar de tentoonstelling ‘Dossier Plastic’, te zien t/m 19 februari in Museum Het Valkhof.

Publiek staat ieder Kunstcafé oog in oog met objecten uit het depot, met een verrassend verhaal. Ook krijgen kunstenaars de kans om publiek te vertellen wat hen drijft bij hun werk: één minuut per persoon krijgen ze daarvoor. Aanmelding is gewenst via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Het publiek kan de microfoon evengoed pakken en nieuwtjes delen over beeldende kunst. Muziek, drankjes en hapjes dragen verder bij aan een informele sfeer.

Actie: Vrijkaart voor uw gast tot en met 5 maart 2017
Tot en met 5 maart kan iedere Vriend op vertoon van zijn/haar Vriendenkaart gratis één gast meenemen naar Museum Het Valkhof. Deze gast hoeft geen ticket te betalen én ook geen toeslag (€ 5,-) indien men de expositie 'Gladiatoren, Helden van het Colosseum' bezoekt. Vrienden hebben altijd gratis entree tot het museum. Ze hoeven de expositie-toeslag (€ 5,-) maar één maal te betalen, en krijgen bij de kassa een speciaal stickertje op hun Vriendenkaart.  

Jaarlijkse Vriendendag: zaterdag 11 maart
Op deze dag vindt de Jaarvergadering plaats, en wordt teruggekeken op het reilen en zeilen van de Vereniging Vrienden in 2016. Daarna is er - zoals u gewend bent - een programma. Conservatoren van het museum vertellen u over de herinrichting en bijzondere activiteiten. Ook is er weer gelegenheid elkaar te ontmoeten in het Museumcafé.

Excursies
Ook in 2017 zullen de Vrienden worden uitgenodigd voor diverse dagexcursies naar musea/ tentoonstellingen in Nederland. Nadere informatie volgt. 
Belangrijk om te weten. Heeft u zich aangemeld en een bevestiging ontvangen: mocht u onverhoopt verhinderd zijn, dan kunt u zelf zorgen voor iemand die u vervangt. 

Vriendenreis naar Dijon (Frankrijk): 17 - 22 september 
In de eerstvolgende Vrienden-Nieuwsbrief vindt u volop informatie over het programma. De Nieuwsbrief verschijnt eind februari.

4 – 9 september
Dit jaar voerde de Vriendenreis naar het oostelijk deel van Groot-Brittannië, East Anglia. We verbleven in Cambridge, de belangrijkste plaats in East Anglia, in Arundel House Hotel. Het hotel aan de rivier de Cam ligt op loopafstand van het historische centrum. Cambridge is een aantrekkelijke universiteitsstad, met prachtige colleges en enkele belangrijke musea.

vriendenreis1    vriendenreis2    vriendenreis3  
 Cantebury, kathedral  Cambridge, kapel King's College  Cambridge, universiteit
 

Het Fitzwilliam Museum herbergt uiteenlopende collecties van hoog niveau, zoals kunstvoorwerpen uit de antieke, mediterrane wereld, kunstnijverheid uit Europa en Azië en westerse schilderkunst vanaf de 13de eeuw. 
Van niet mindere kwaliteit en betekenis zijn de kunst- en gebruiksvoorwerpen uit de hele wereld, die veelal door met de universiteit verbonden onderzoekers en ontdekkingsreizigers zijn bijeengebracht in het Museum of Archaeology and Anthropology. 
 
Vanuit Cambridge maakten we excursies naar de hoofdstad van East Anglia, Norwich, een van de best intact gebleven middeleeuwse steden van Engeland. Audley End is een van de grootste huizen in de vroeg-17de eeuwse Jacobean style in Engeland. Dichter bij Cambridge bezochten we de beroemde kathedraal van Ely. 
 
Het aantrekkelijke pelgrimsstadje Canterbury was onze laatste bestemming – een prachtig einde van een geweldige reis.

Vier keer per jaar geeft de Vereniging van Vrienden van Museum Het Valkhof een nieuwsbrief uit. Daarin leest u over onze Vriendenactiviteiten en de aankopen van de Stichting Paul Guyot. Er is een overzicht van tentoonstellingen, evenementen en andere actviteiten in het museum. In iedere Nieuwsbrief komt een medewerker van Museum Het Valkhof aan het woord. Zo krijgt u steeds een kijkje achter de schermen van het museum. Regelmatig verrassen we de Vrienden met bijzondere kortingsacties.

Als Vriend ontvangt u de Nieuwsbrief thuis en leest u als eerste het nieuws.

Nog geen vriend, maar wel interesse?
De meest actuele Nieuwsbrief is gratis verkrijgbaar in het museum in de Vriendenzuil (bij de ingang van het museumcafé) of te downloaden klik op Nieuwsbrief_feb17_low_res.pdf

Culturele ANBI (Algemeen Nut Beoogde Instelling)

Naam instelling
Vereniging Vrienden van Museum Het Valkhof.

Fysiek- en postadres
Kelfkensbos 59, 6511 TB Nijmegen.
Postbus 1474, 6501 BL Nijmegen.

Kamer van Koophandel 40145631

Beschrijving doelstelling
Volgens de statuten is het doel van de vereniging:

A - het bevorderen van de daadwerkelijke belangstelling voor Museum Het Valkhof;
B - het behartigen van de belangen van het museum in overleg met het bestuur/directie van
het museum;
C - de ondersteuning van de activiteiten van het museum;
D - het bevorderen van de instandhouding en uitbreiding van de collectie van het museum;
E - het behartigen van de belangen van oude en moderne kunst, en van archeologie, met
name in Gelderland;
F - fondsenwerving in het kader van het bovenstaande.

Het jaarverslag van het kalenderjaar 2015 is hier te downloaden als pdf.

Het financieel verslag over het kalenderjaar 2015 is hier te downloaden.

Stichting Paul Guyot - doelstellingen
opgericht op 30 december 1997 met de volgende doelstellingen:

a. het vormen en beheren van een verzameling kunstwerken en kunstnijverheidsproducten met betrekking tot de stad Nijmegen en de regio;
b. het in langdurig bruikleen afstaan van deze collectie aan de Stichting Museum Het Valkhof Kunst en Archeologie te Nijmegen;
c. het steunen van de verzamelactiviteit van genoemd museum.

De stichting heeft een ANBI-doelstelling.

Bestuurlijke organisatie
De Stichting Paul Guyot is - bestuurlijk - direct verbonden met de vereniging van vrienden van Museum Het Valkhof, als rechtsopvolger van de Stichting Vrienden van de Commanderie.

Bestuur
H.C. Begheyn, voorzitter/penningmeester
M.L.A.J. Hoppenbrouwers, secretaris
A.R. de Klerck
M.G.F. Schrover

Adres Stichting Paul Guyot
Kelfkensbos 59
6511 TB Nijmegen

RSIN of fiscale nummer
806914373

Beloningsbeleid
Het bestuur geniet geen beloning. De door het bestuur gemaakte kosten worden vergoed.

Verslag van de uitgeoefende activiteiten
In 2015 kocht de stichting een vijzel aan die in bruikleen werd gegeven aan het museum.
Hiervoor werd een lening door het museum verstrekt.

Beleid Stichting Paul Guyot
De stichting ontvangt van de Vereniging Vrienden van Museum Het Valkhof jaarlijks een schenking en incidenteel ook andere schenkingen. Daarmee verzamelt de stichting vooral zilveren voorwerpen, vervaardigd door een “Nijmeegse” edelsmid; incidenteel worden andere aankopen gedaan en wordt bijgedragen aan aankopen door het museum. De aankopen worden in bruikleen gegeven aan het museum Het Valkhof.

De stichting streeft ernaar dat aankopen tentoongesteld worden in het museum; door het grote aantal bruiklenen is dat niet altijd vanzelfsprekend.

Financieel overzicht 2015

Download hier de balans per 31 december 2015.

De Stichting Paul Guyot ontvangt van de Vereniging Vrienden van Museum Het Valkhof jaarlijks een schenking en incidenteel ook andere schenkingen. Daarmee verzamelt de stichting vooral zilveren voorwerpen, vervaardigd door een “Nijmeegse” edelsmid; incidenteel worden andere aankopen gedaan en wordt bijgedragen aan aankopen door het museum. De aankopen worden in bruikleen gegeven aan het Museum Het Valkhof.

De Stichting Paul Guyot streeft ernaar dat aankopen tentoongesteld worden in het museum; door het grote aantal bruiklenen is dat niet altijd vanzelfsprekend.

Hierond vindt u beschrijvingen van een aantal objecten die zijn aangekocht.