schervenworkshop2Een tafel met honderden scherven staat voor de klas klaar. Ze vertellen het verhaal van 3000 jaar Nijmeegse geschiedenis rond het Valkhof. Bij deze schervenworkshop gaan de leerlingen zelf met de vondsten aan de slag. Een archeoloog helpt met het sorteren en onderzoeken.

Voor alle leerlingen

Duur: 1 uur
Kosten: € 50,- per groep, exclusief museumticket
Maximale groepsgrootte: 20

Reserveren kan minimaal twee weken van tevoren.

Reserveer

Bij de workshop staat de omgeving rond het Valkhof centraal. Hier hebben vanaf de prehistorie tot heden mensen gewoond, ze werkten hier en zijn er gestorven. Het bijzondere van de workshop is dat je de archeologische vondsten nu eens zelf kunt aanraken. Zo wordt de geschiedenis letterlijk voelbaar. Ooit een Romeinse dakpan in de hand gehad, of een middeleeuwse kruik?

Ondertussen helpt de archeoloog je aan een dosis extra kennis. Binnen een uur heb je meer inzicht in:

• de geschiedenis van een plek en de zeggingskracht van schijnbaar zwijgend materiaal,
  • de manier waarop het archeologisch materiaal geïdentificeerd en ingedeeld kan worden naar bijvoorbeeld bot, metaal, hout, scherven, glas (natuur)steen, baksteen, plastic,
  • een aantal basisprincipes om ouderdom te bepalen, bijvoorbeeld onderscheid leren zien tussen Romeinse scherven en middeleeuwse scherven.
  • het gebruik van materialen. Bijvoorbeeld: wijst Romeins bouwpuin op Romeinse bewoning en wat zegt het botmateriaal over bijvoorbeeld het menu in de Middeleeuwen.

Voorbereiding in de klas
Als voorbereiding op een bezoek aan het museum kunnen leerlingen via de computer opdrachten maken uit het interactieve leerlingenboekje. Ze testen zo hun kennis over de Romeinen. De uitslag bepaalt welke positie ze in het Romeinse Rijk zouden bekleden. Ben je een slaaf of wordt je een keizer? Download het interactieve leerlingenboekje