721T2699.jpg

random image default10

De leerlingen bezoeken onder deskundige leiding in het museum de expositie 'Dossier Plastic'. Ze zien een indrukwekkende hoeveelheid plastic die gehaald is uit de Stille Oceaan. Daarnaast zien en bespreken ze de maatschappelijke gevolgen van plastic afval. Tevens wordt een bezoek gebracht aan zeer uiteenlopende installaties van 4 kunstenaars waarmee ze reflecteren op de relatie tussen mens en natuur. Een zeer actueel thema!

Duur museumbezoek: 1 uur
Wanneer: 10 december 2016 tot en met 19 februari 2017
Kosten: € 45,- per groep (excl museumentree)
Max. groepsgrootte: 20 leerlingen

Speciale aanbieding voor Nijmeegse scholen: Als u in 2016 de expositie bezoekt betaalt u GEEN programmakosten (excl. museumentree). De eerste 25 klassen die zich aanmelden voor een bezoek in 2017 betalen per klas maar 1 rondleiding (€ 45,- ipv € 90,- per klas excl. museumentree). Wees er dus snel bij!

Voorbereiding in de klas: in samenwerking met De Bastei worden verschillende programma’s aangeboden die u op school kunt uitvoeren:

Bureau toezicht en handhaving 
De milieutoezichthouder geeft met een powerpointpresentatie op school voorlichting over het takenpakket van Bureau Toezicht & handhaving in de gemeente Nijmegen. Onderwerpen: o.a. aanpak vervuiling (zwerfvuil, zwerfafval. Neem voor vragen en het boeken van deze gastles contact op met NME De Bastei: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

De Broeikas
De Broeikas is een milieucentrum en biedt voor het voortgezet onderwijs verschillende voorlichtingsactiviteiten aan. Je kunt als school zowel de Broeikas bezoeken als een gastles bij jou op school laten plaats vinden. Afspraken minimaal twee weken van te voren i.v.m. voorbereiding. Thema’s: milieu, afval, duurzaamheid. Neem voor vragen en het boeken van deze gastles contact op met NME De Bastei: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

De Plastic Soup Foundation
De Plastic Soup Foundation (PSF) zet zich in tegen de toenemende verontreiniging van plastic in de oceanen. Om kinderen en jeugd bekend te maken met het plastic soep probleem en mee te laten denken over oplossingen, biedt de stichting gastlessen aan. Kijk hier voor meer informatie. Neem voor vragen en het boeken van deze gastles contact op met NME de Bastei: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Klik hier of hier (geen inlog nodig, maar 'zoeken in aanbod' aanklikken)voor meer info over de lesprogramma’s.  

Dit educatief project is tot stand gekomen in samenwerking met Stichting De Bastei, Stichting Plastic Soup Nijmegen en Stichting Stiksoep. 

1 oktober 2016 t/m 5 maart 2017

campagnebeeld web grootKlik hier voor de onderwijspagina op de Gladiatoren-themawebsite!

Gladiatoren; we kennen ze uit films, strips, boeken. Ze fascineren ons. Maar klopt het beeld van de woeste mannen die leefden om te vechten? Die geen andere keuze hadden? Van wie velen snel en wreed aan hun einde kwamen in Romeinse amfitheaters? In de tentoonstelling 'Gladiatoren, helden van het Colosseum' werpen we een blik achter de schermen en ontdekken een veelzijdig fenomeen dat op en top Romeins was!

Het verhaal van de gladiatoren is veel genuanceerder dan het beeld van de vechtende en stervende filmheld. Gladiatoren leefden onder een ijzeren discipline. Zij trainden als topsporters en verkeerden tussen de vrees voor het einde en de hoop op roem, rijkdom en vrijheid. In Romeinse ogen vertegenwoordigden zij belangrijke waarden: moed, zelfopoffering en vechtlust. Verklaart dat het grote succes van de gladiatorenspelen? Of hielden de Romeinen gewoon van veel sensatie en van bloed?

We ontdekken in de tentoonstelling de oorsprong van de gladiatorenspelen en verkennen het amfitheater als een nieuw bouwtype en maken kennis met de gladiatoren. Wie waren zij? Waar kwamen ze vandaan en hoe werden ze gerekruteerd? Hoe zag hun dagelijks leven er uit? Waar sliepen ze, hoe trainden ze en wat aten ze? Waren er verschillen in hun bewapening? Waren er ook vrouwelijke gladiatoren?

7. 6 MN5152 webTopstukken 
Er zijn bijzondere vondsten te zien uit het grootste amfitheater ter wereld: het Colosseum in Rome. Duizenden gladiatoren traden daar op; duizenden dieren werden daar opgejaagd. Door de unieke samenwerking met het Colosseum kan Museum het Valkhof prachtige voorwerpen uit Italië tonen: reliëfs, schilderingen, bouwsculptuur, wapenrusting en de “merchandising” van vroeger, waarop de helden staan afgebeeld, aangevuld met belangrijke stukken uit gerenommeerde musea in Noordwest Europa. Verder met getuigenissen uit de Romeinse tijd en resultaten van recent onderzoek, onder meer op menselijke skeletten.

Veel belangrijke stukken uit Italië zijn voor het eerst buiten de landsgrenzen te zien. Voor Museum Het Valkhof is het een unieke gelegenheid voorwerpen van deze kwaliteit en betekenis te tonen. Ook uit de eigen collecties Romeinse bodemvondsten van Museum Het Valkhof worden belangwekkende stukken in de expositie opgenomen, zoals een bijzondere groen geglazuurde beker uit Nijmegen, waarop gladiatorengevechten zijn afgebeeld. 

Helm van een murmillo  Provocatores in gevecht Gladiatorenbeker uit Nijmegen