DSC_0905a.jpg

random image default10

T/m 4 januari : Hoed Couture – Ode aan hoedenontwerper Marianne Jongkind

Fotograaf Jeroen Snijders. Ontwerp Mart Visser en hoed Marianne Jongkind webVan 6 september t/m 4 januari 2015

Hoedenontwerper Marianne Jongkind viert dit jaar haar 50-jarig jubileum. Ter gelegenheid hiervan presenteert Museum Het Valkhof in samenwerking met hoedenspeciaalzaak Cappello de tentoonstelling ‘Hoed Couture’.

Het publiek kan genieten van 50 hoeden die Marianne Jongkind in opdracht van gerenommeerde couturiers als Frank Govers, Edgar Vos, Frans Molenaar, Frans Hoogendoorn en Mart Visser heeft vervaardigd. Daarnaast zijn vijf topcreaties naar eigen ontwerp te zien. Er wordt ook werk getoond van 14 hoedenontwerpers, die de kneepjes van het vak bij Marianne Jongkind hebben geleerd. Gelijktijdig zijn bij hoedenspeciaalzaak Cappello in Nijmegen 15 unieke, recent ontworpen hoeden van Marianne Jongkind te zien. Mart Visser zal de tentoonstelling op vrijdag 5 september openen.

Hoeden en haute couture op de galerij
In de tentoonstelling zijn 55 hoeden te zien, waarvan 5 hoeden in combinatie met de bijbehorende creaties van couturiers. Bij de hoeden worden foto’s en video-opnames getoond van modeshows waarin deze hoeden te zien zijn. De expositie vindt plaats op één van de mooiste plekken van het museum: de galerij.

Vijftig jaar vakmanschap
Marianne Jongkind zit dit jaar 50 jaar in het vak. Zij heeft zich ontwikkeld als een bijzonder en eigenzinnig ontwerpster met een eigen signatuur. Zij beheerst als geen ander het ambacht van hoeden maken. Couturiers en collega-ontwerpers roemen haar hoogstaande ontwerptechnische oplossingen en oog voor detail.

Eerbetoon aan de leermeester
14 Hoedenontwerpers die bij Marianne Jongkind enkele of meerdere facetten van het vak hebben geleerd, maken als eerbetoon een unieke creatie. Deze hoeden zijn eveneens te zien in de expositie.

overzicht galerij 2 web     Paspoppen web

Hoeden om te bekijken en te kopen
Gelijktijdig met de tentoonstelling zijn in de Nijmeegse hoeden- en tassenspeciaalzaak Cappello 15 unieke, recent voor deze expositie ontworpen hoeden van Marianne Jongkind te zien. Deze hoeden, alsook de creaties van de dertien bovengenoemde hoedenontwerpers, zijn vanaf 6 september te koop bij Cappello in Nijmegen.

Cappello interieur webGROEPSARRANGEMENT

Bent u op zoek naar een bijzonder uitje voor uw gezelschap? Dan is dit arrangement iets voor u!

U start de middag met een heerlijke Afternoon Tea in het Museumcafé en bezoekt vervolgens de tentoonstelling ‘Hoed Couture’. Aansluitend gaat u op eigen gelegenheid naar hoedenspeciaalzaak Cappello (op loopafstand van het museum), waar u ontvangen wordt met een glas wijn en iets lekkers. Cappello opent deze avond exclusief voor uw gezelschap haar deuren. Truus Stuiver, eigenaresse, neemt u tijdens haar lezing mee in de wereld van de hoed. Aansluitend krijgt u de kans om de bijzondere collectie van Cappello van dichtbij te bekijken en te passen.

Prijs: € 27,50 p.p.
Wanneer: 15.30-19.30 uur, op dinsdag of woensdag
Aantal: minimaal 15 en maximaal 25 personen
Reserveren kan tot uiterlijk 2 weken van tevoren via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.">

 

RTL Boulevard besteedde vrijdag 5 september aandacht aan de expositie. Bekijk hier het item

 

Foto rechtsboven in artikel: Fotografie Jeroen Snijders, show Mart Visser, hoed Marianne Jongkind

T/m 4 januari: Sieraden van Nel Linssen

Nel Linssen web13 september 2014 t/m 4 januari 2015 (prentenkabinet)

Museum Het Valkhof toont in het Prentenkabinet een overzicht van de bijzondere papieren sieraden van kunstenares Nel Linssen. Aanleiding voor deze tentoonstelling is het feit dat zij haar basiscollectie sieraden dit jaar als schenking aanbiedt aan het museum. Nel Linssen vouwt al zo’n dertig jaar van het vertrouwde materiaal papier, de meest bijzondere objecten. Haar creaties worden wereldwijd getoond en gewaardeerd en zijn vertegenwoordigd in vele (inter)nationale toonaangevende design- en sieradencollecties. Nel Linssen woont en werkt sinds de start van haar carrière in Nijmegen.

Schenking sieradencollectie
Nel Linssen maakt een genereus gebaar door haar basiscollectie sieraden, in de afgelopen 30 jaar ontstaan, dit jaar te schenken aan Museum Het Valkhof. Het gaat om een omvangrijke collectie papieren sieraden: armbanden, hangers en colliers die draagbaar zijn en tegelijk kunstobject. Zij voelt zich verbonden met de stad Nijmegen en wil dit uitdragen door haar collectie in het Nijmeegse museum onder te brengen. Museum Het Valkhof zal in de toekomst delen van de collectie regelmatig tonen.

Complexe vouwpatronen
Nel Linssen combineert vakbekwaamheid met raffinement en ruimtelijk inzicht. De vouwpatronen die zij gebruikt zijn door haarzelf ontwikkeld. Voor een buitenstaander komen ze bijzonder complex over, voor Nel Linssen zijn ze vanzelfsprekend en systematisch eenvoudig. Haar werk ontstaat intuïtief.  Met grote precisie onderzoekt zij hoe door een ingenieuze constructie een nieuwe vorm en structuur kan ontstaan.

Nel Linssen 1 webDraagbaar
Nel Linssen vouwt het alledaagse materiaal papier, en sinds enkele jaren ook vellen met plastic coating, tot draagbare voorwerpen met een bijzondere structuur. Zij  verklaart: “Ik probeer voortdurend om logische constructies te ontdekken, geïnspireerd door ritmes en structuren in de botanische wereld”. Ze ziet haar werk als draagbare toegepaste kunst. Tegelijk kunnen haar sieraden ook als kunstvoorwerpen worden beschouwd die worden gewaardeerd vanwege hun bijzondere vorm.

Wereldwijd bekend
Het werk van Nel Linssen wordt wereldwijd getoond en gewaardeerd. Met haar papieren sieraden en objecten  is zij vertegenwoordigd in vele (inter)nationale toonaangevende design- en sieradencollecties. In 2001 ontving Nel Linssen voor haar hele oeuvre de Karel de Grote-prijs, de cultuurprijs van de gemeente Nijmegen.

.

T/m 5 oktober: Plaats Delict – Misdaad bij de Romeinen

PlaatsDelict kinderen opdrachten Loden LadywebTe zien van 18 mei t/m 5 oktober 2014

Oplichting, moord en grafroof; in de Romeinse tijd was dit aan de orde van de dag. De familietentoonstelling ‘Plaats Delict’ geeft aan de hand van objecten uit gerenommeerde musea in Duitsland én uit de eigen collectie een beeld van de misdaad(bestrijding) bij de Romeinen. De tentoonstelling is ingedeeld in de thema’s grafroof, valsmunterij, inbraak & doodslag, bescherming en rechtspraak & bestraffing. Speciaal voor kinderen is er een route gemaakt waarbij zij zelf op jacht gaan naar criminelen.  

VOORDELIG DE TENTOONSTELLING BEZOEKEN? DOWNLOAD HIER UW VOUCHER VOOR HET ZOMERARRANGEMENT!

Valse dobbelstenen en een afgehakte schedel
De tentoonstelling laat een gevarieerde selectie van objecten zien. Van enigszins onschuldige valse dobbelstenen en munten tot vondsten die te maken hebben met moord en doodslag. Maar ook
manieren om je te beschermen tegen misdaad. Zo gebruikten de Romeinen al waakhonden en het ingenieuze hang- en sluitwerk laat zien dat ze hun tijd ver vooruit waren. Het zijn bijna dezelfde sloten  die we vandaag de dag nog steeds gebruiken.

PlaatsDelict Zaalbeeld2 WebSpeciale kinderroute

Kinderen kunnen in de tentoonstelling een Romeinse misdaadbestrijder helpen die daadwerkelijk bestaan heeft. Ze gaan door middel van diverse opdrachten op jacht naar criminelen en komen hierbij
op diverse plaatsen delict. Er zijn twee routes ontwikkeld passend bij de leeftijdscategorieën 4 – 6 jaar en 7 – 12 jaar.

Naar Duits voorbeeld
De tentoonstelling in Museum Het Valkhof is de Nederlandse versie van de succesvolle Duitse tentoonstelling ‘Gefährliches Pflaster’ die in diverse Duitse steden te zien is geweest. Samen met het
Nijmeegse ontwerpbureau ‘Maartse Hazen’ heeft het museum de tentoonstelling voorzien van een geheel nieuw ontwerp en een eigen kinderroute.

 

PlaatsDelict Jongen Sleutelweb   PlaatsDelict Zaalbeeld1 Web

Nieuwe presentatie Pop Art collectie

Pop Art: power – glamour – transformation DSC 0086a

Vanaf nu kunt u de bijzondere Pop Art-collectie van het museum bekijken in een gloednieuwe opstelling. U wordt aan de hand van video’s, foto’s en muziek meegenomen naar de sfeer van de roerige jaren zestig.

Power
Na de moeilijke jaren van de wederopbouw komt er een tijd met optimisme en vertrouwen. Pop Art weerspiegelt de tijdgeest van de jaren zestig: meeslepend, kleurrijk, ludiek, maar ook bevlogen en kritisch. Een generatie rebelse kunstenaars laat van zich horen en zorgt voor vernieuwing. Power is het motto, van Flower Power tot Woman Power en Nuclear Power.

De kunst van het alledaagse
De massacultuur met populaire beelden uit de reclamewereld en het moderne stadsleven staan bij Pop Art centraal. Het zijn verleidelijke beelden van luxe en welvaart die de kunstenaars ons als een spiegel voorhouden.  Favoriete onderwerpen zijn popmuziek, consumptiecultuur, reizen, filmsterren, technologie en ruimtevaart, zaken die in de jaren zestig als belangrijke verworvenheden worden beschouwd. 

DSC 0114 DSC 0108

DSC 0098 DSC 0075

T/m 31 augustus: Groeten uit Nijmegen

Groeten-Uit-Nijmegen voorkantVan 10 mei t/m 31 augustus 2014 (prentenkabinet)

De ‘oudste stad van Nederland’ is al eeuwenlang in trek bij bezoekers. De Sint Stevenskerk, de Waag, de Latijnse school, de oudheidkundige collecties, het stadhuis, de Belvedere en het Valkhof lokken toeristen naar Nijmegen. Vanaf 1825 verschijnen er stadsbeschrijvingen en wandelkaarten die hen de weg wijzen naar de bezienswaardigheden. 

Populaire bestemmingen
In de achttiende eeuw waren Hees, Neerbosch en Hatert met hun landelijke sfeer geliefd. Na de ontsluiting door de verbeterde Rijksstraatweg in 1824 neemt de populariteit van de dorpjes Ubbergen, Beek en Berg en Dal snel toe. Tegen de heuvels worden villa’s en hotels gebouwd. Kunstenaars komen de romantische vergezichten vastleggen.

Souvenirs
Begin negentiende eeuw ontwikkelt zich dan ook een hele industrie van sier- en gebruiksvoorwerpen met stadsgezichten. Het aanbod aan souvenirs is divers, de kwaliteit meestal niet hoog.
Steeds zijn dezelfde Nijmeegse motieven afgebeeld: het Kronenburgerpark, de Kruittoren, de Belvedere, de kapellen op het Valkhof. Uit de nabije omgeving zijn plaatjes van het befaamde Bergspoor, Berg en Dal en de Heilig Landstichting geliefd. Nu nog zijn de Waalbrug en de Nijmeegse Vierdaagse toeristische trekpleisters waarvan souvenirs te koop zijn.

In deze kleinschalige tentoonstelling vindt u 18 werken op papier die bijzondere toeristische plekjes in Nijmegen en omgeving laten zien. Ook wordt een filmpje van het zogenaamde Bergspoor (destijds een nationale toeristische attractie) getoond. Daarnaast kunt diverse souvenirs uit het heden en verleden bekijken.