721T2771.jpg

random image default10

21 juli 2015 t/m 24 januari 2016, tentoonstellingszalen boven

Kijk wat ze konden! Doe wat ze deden!

In de spectaculaire familietentoonstelling High Tech Romeine staat de technologie die in de Romeinse tijd werd gebruikt centraal. Wat voor slimme uitvindingen hebben de Romeinen gedaan? En gebruiken we deze tegenwoordig nog steeds? In negen thema’s worden de technische hoogstandjes van de Romeinen belicht, bijvoorbeeld architectuur, watergebruik, wegenbouw, machines en reizen. In deze 'doe-tentoonstelling' worden jong en oud uitgedaagd om de technische installaties, machines, gereedschappen en instrumenten zelf uit te proberen en te ontdekken. Deze succesvolle tentoonstelling is in 2011 in Museum Het Valkhof te zien geweest.

Sfeer van de tentoonstelling.
De Romeinen waren goed in bouwen.
Probeer zelf een hijskraan uit.
Bekijk hoe deze zaagmachine werkte.
Katrollen zijn een slimme uitvinding die we nog gebruiken.
Ben jij een goede legeraanvoerder?
Een Romeinse soldaat moest sterk zijn!
De Romeinen hadden al een soort computer...
Handig hoor, die houtverbindingen. We gebruiken het nog!
De Romeinen vonden kunst belangrijk.
Bekijk echte Romeinse voorwerpen.
Wist je dat de Romeinen al een sauna hadden?
Welke producten van toen en nu horen bij elkaar?
Zelf roeien in een Romeins schip
Hoe pomp je water naar een stad?
Leg zelf een mooi mozaik.
 • Sfeer van de tentoonstelling.
 • De Romeinen waren goed in bouwen.
 • Probeer zelf een hijskraan uit.
 • Bekijk hoe deze zaagmachine werkte.
 • Katrollen zijn een slimme uitvinding die we nog gebruiken.
 • Ben jij een goede legeraanvoerder?
 • Een Romeinse soldaat moest sterk zijn!
 • De Romeinen hadden al een soort computer...
 • Handig hoor, die houtverbindingen. We gebruiken het nog!
 • De Romeinen vonden kunst belangrijk.
 • Bekijk echte Romeinse voorwerpen.
 • Wist je dat de Romeinen al een sauna hadden?
 • Welke producten van toen en nu horen bij elkaar?
 • Zelf roeien in een Romeins schip
 • Hoe pomp je water naar een stad?
 • Leg zelf een mooi mozaik.
 • Technische hoogstandjes

  De technische prestaties van de antieke oudheid zijn ongelofelijk en soms adembenemend. De Romeinen waren net als de mens van nu voortdurend bezig met het verbeteren van de kwaliteit van leven. Voor inspiratie keken ze naar andere culturen en daarbij ontwikkelden zij zelf ook allerlei nieuwe technologieën. Met grote kennis en kunde brachten de Romeinen werken tot stand die ons ook nu nog fascineren: tempels, aquaducten, vloerverwarming, wegen en katapulten. In de tentoonstelling worden ook minder bekende technische uitvindingen, zoals de massaproductie van aardewerk en glas met behulp van mallen belicht.

  Pijlen en kogels
  replica zaagmachine
  replica hijskraan
  materialen voor houtbewerking
  ambachten
  sleutels
  sauna
  onderdelen reiswagen
  weeginstrumenten
  mechanisme van Antikythera
  originele Romeinse brandweerspuit
 • Pijlen en kogels
 • replica zaagmachine
 • replica hijskraan
 • materialen voor houtbewerking
 • ambachten
 • sleutels
 • sauna
 • onderdelen reiswagen
 • weeginstrumenten
 • mechanisme van Antikythera
 • originele Romeinse brandweerspuit
 •  

  Internationale samenwerking

  High Tech Romeinen is samengesteld door twee musea met grote archeologische collecties (Museum Het Valkhof in Nijmegen en het LVR-Landesmuseum in Bonn) en twee science-centres (Museon Den Haag en Technopolis Mechelen). Dit resulteert in een nieuw soort archeologische presentatie: archeologische vondsten worden samengebracht met interactieve elementen. De ingenieuze machines en apparaten zijn in de expositie nagebouwd. De bezoeker kan deze zelf in werking zetten en zich verbazen over het vernuft van de antieke uitvinders.

  Bijzondere vormgeving

  De moderne vormgeving van de expositie is geïnspireerd op de antieke Romeinse wereld. Er zullen 11 paviljoens verrijzen met daarin 32 interactieve units en vitrines met bijzondere voorwerpen die de techniek van de Romeinen illustreren. De bezoeker kan bij ieder thema zowel kijken als doen; bij het thema water kan een aquaduct worden aangelegd  en kan men een riool van binnen bekijken. Originele loden waterleidingsbuizen en bronzen kranen laten zien dat het watermanagement van de Romeinen al zeer geavanceerd was. 

  Enkele reacties van bezoekers uit 2011:

  'Buitengewoon mooi, vooral ook voor kinderen, die eindelijk “met de vingers” kunnen kijken. Ook de wijze waarop moderne technieken zijn toegepast om een helder aansprekend beeld van het verleden te verschaffen, in één woord geweldig!''

  'High Tech Romeinen heeft alles: interactie, een link met de actualiteit en relevant gebruik van nieuwe media. Zeker de moeite waard!'

  'High Tech Romeinen is een aanrader voor kinderen en volwassenen die even kind willen zijn.'

  T/m 10 januari 2016

  035.MUSEUM VALKHOF OKT.2015 PH

  Een man met een hoed en lange overjas aan. Op zijn borst een ster, recht boven zijn hart. Een beeld uit ons collectieve geheugen. Een tweede opname: de man is half verdwenen. In de laatste opname de stad zonder de man, het decor zonder de acteur. 'Vanishing Man' is één van de treffende series van fotograaf Paolo Ventura (1968). Vanaf 17 oktober kunt u in Museum Het Valkhof Ventura's werk bekijken.

  Wat een mooie tentoonstelling! Prachtig melancholisch werk en heel bijzonder om ook het maakproces te zien!
  -Mevrouw A. Mertens-

  Fotograaf Paolo Ventura komt uit een kunstzinnig gezin - zijn vader was kinderboekenillustrator - en is van oorsprong modefotograaf. In zijn atelier in Milaan ontwerpt en schildert hij achtergronden en decors en creëert hij scènes, die hij vervolgens fotografeert. Soms figureert hij er zelf in, samen met zijn vrouw, kind en tweelingbroer. Met deze geënsceneerde foto's vertelt hij verhalen. Het zijn de verhalen uit zijn jeugd - over zijn grootmoeder, die hem meenam naar het circus en het theater - maar ook verhalen uit de vroege twintigste eeuw, soms lieflijk, soms melancholiek en soms confronterend.

  Ik raad alle mensen aan die houden van fotografie en er ook zelf mee bezig zijn om 'Paolo Ventura: Un Mondo infinito' te bezoeken. Wat een artiest! Ik ben geïnspireerd om zelf de camera weer ter hand te nemen!
  -Mijnheer D. Broekhuijse-

  Het werk van Paolo Ventura krijgt internationaal veel aandacht. Zijn foto’s zijn opgenomen in de collectie van onder meer het Museum of Fine Arts in Boston en het Maison Européenne de la Photographie in Parijs.

  037.2.MUSEUM VALKHOF OKT.2015 PHDe tentoonstelling 'Paolo Ventura - Un mondo infinito!' in Museum Het Valkhof geeft zowel een overzicht van Paolo Ventura's werk als van zijn fascinerende werkproces. De tentoonstelling wordt gemaakt in nauwe samenwerking met Paolo Ventura zelf en met Flatland Gallery. 

  Regisseur en cameraman Erik van Empel maakte een documentaire over Ventura. Deze productie van Zuidenwind Filmprodukties ging in september op het Nederlands Film Festival in Utrecht in première. Delen van de documentaire zijn ook in de tentoonstelling te zien. Kijk op www.paoloventura.nl voor meer informatie. Uw bezoek aan Museum Het Valkhof combineren met een andere fototentoonstelling? Bekijk de tentoonstelling over Teun Hocks in CODA Apeldoorn.  

  068.MUSEUM VALKHOF OKT.2015 PH aangepast

   Foto's: Gert Jan van Rooij

  vanaf 1 augustus 2015, patiomaanstraal Rob Sweere bouwtekening web 250 px

  Speciaal voor de patio van Museum Het Valkhof heeft beeldend kunstenaar Rob Sweere de installatie 'Maanstraal' ontworpen. Met deze installatie brengt hij licht naar een donkere ruimte. Het werk nodigt uit tot interactie met de bezoeker. Je kan er niet alleen naar kijken, maar ook deelnemen door er op te gaan liggen. “De beleving van de bezoeker is het daadwerkelijke kunstwerk”, aldus Sweere.

  Rob Sweere (1963) studeerde aan de Rijksacademie van beeldende kunsten in Amsterdam. Met zijn kunstwerken, creëert Sweere een onalledaagse ervaring in een dagelijkse omgeving. Zijn installaties zijn -ook deze zomer-  op verschillende buitenlocaties en festivals te zien. Daarbij laat hij zich vaak inspireren door elementen uit de natuur, zoals water, lucht en licht.

  Licht is ook het element dat centraal staat in ‘Maanstraal’. Alle zintuigen worden geprikkeld: het werk zelf geeft licht, liggend op het werk kijk je naar een gigantische foto van licht en de trilling van het licht is zelfs voelbaar. Kom kijken, voelen en ervaren in Museum Het Valkhof!

  Spotprent Napoleon web10 oktober 2015 – 17 januari 2016 in prentenkabinet

  In deze kleine presentatie in het prentenkabinet wordt de reputatie van de roemruchte Franse keizer Napoleon onder de loep genomen. Penningen en prenten laten zien hoe hij zowel werd verheerlijkt als bespot.

  Sterk staaltje propaganda
  Het vastleggen van belangrijke gebeurtenissen of personen op gedenkpenningen was niets nieuws in de tijd van Napoleon. Koninklijke voorgangers lieten zichzelf en hun daden al vereeuwigen sinds de renaissance. Napoleon was echter wel van de eersten van niet-koninklijke afkomst die het medium op zo’n grote schaal inzette als propagandamiddel. Zijn aanzien en politieke mogelijkheden namen toe mede dankzij de vakkundige medailleurs van Frankrijk en Italië.

  Spot
  Het verspreiden van penningen als propagandamiddel was echter niet alleen de strategie van Napoleon. Ook zijn Europese tegenstanders lieten penningen slaan, waarbij er genadeloos de spot met hem werd gedreven. Ook prenten waren een geliefd medium om Napoleon op de hak te nemen.

  ‘Eer en spot’ laat u in vogelvlucht zowel de hoogte- als de dieptepunten in het leven van Napoleon zien.

  Nijmeegs-Holdeurns aardewerk web

  In het Gelders Archeologisch Centrum, gevestigd  aan de Museum Kamstraat 45 in Nijmegen, kunt u de permanente tentoonstelling 'Kunst van het vuur' bekijken. 

  Onder de titel “Kunst van het vuur, productie van keramiek in Romeins Nijmegen” wordt voor het eerst een overzicht van de producten uit de Romeinse potten- en pannenbakkerijen van Nijmegen getoond. Dankzij bruiklenen van diverse instellingen, waaronder het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden, kunnen topstukken zoals een mal voor het vormen van een Jupiterkop worden gepresenteerd. 

  De Romeinen begonnen al in de tijd van keizer Augustus, kort voor begin van de jaartelling, met het vervaardigen van aardewerk in Nijmegen. In de eerste eeuw na Christus produceerden de soldaten van het 10de legioen aardewerk voor eigen gebruik en veel bouwmateriaal voor de bouw van het stenen legioenskamp op de Hunerberg. In de tweede en derde eeuw was dé centrale productieplaats van tegels en dakpannen van de hele provincie Neder-Germanië gevestigd op de De Holdeurn bij Berg en Dal. Meerdere honderdduizenden tegels en dakpannen werden hier per jaar voor de bouw van de Romeinse kampen (castella) langs de limes geproduceerd.

  mal voor jupiterkop RMO web2  positief uit mal web

  Openingstijden: dinsdag, woensdag en donderdag van 13.00-17.00 uur. En daarnaast op aanvraag

  Bezoekadres Gelders Archeologisch Centrum:
  Museum Kamstraat 45
  6522 GB Nijmegen

  Foto's:

  Boven:              Romeins aardewerk geproduceerd in en rond Nijmegen
  Onder links:      Mal voor een Jupiterkop (collectie Rijksmuseum van Oudheden Leiden)
  Onder rechts:  
  Positief uit mal voor een Jupiterkop