noord-zijde.jpg

random image default10

21 juli 2015 t/m 24 januari 2016, tentoonstellingszalen boven

Kijk wat ze konden! Doe wat ze deden!

In de spectaculaire familietentoonstelling High Tech Romeine staat de technologie die in de Romeinse tijd werd gebruikt centraal. Wat voor slimme uitvindingen hebben de Romeinen gedaan? En gebruiken we deze tegenwoordig nog steeds? In negen thema’s worden de technische hoogstandjes van de Romeinen belicht, bijvoorbeeld architectuur, watergebruik, wegenbouw, machines en reizen. In deze 'doe-tentoonstelling' worden jong en oud uitgedaagd om de technische installaties, machines, gereedschappen en instrumenten zelf uit te proberen en te ontdekken. Deze succesvolle tentoonstelling is in 2011 in Museum Het Valkhof te zien geweest.

Sfeer van de tentoonstelling.
De Romeinen waren goed in bouwen.
Probeer zelf een hijskraan uit.
Bekijk hoe deze zaagmachine werkte.
Katrollen zijn een slimme uitvinding die we nog gebruiken.
Ben jij een goede legeraanvoerder?
Een Romeinse soldaat moest sterk zijn!
De Romeinen hadden al een soort computer...
Handig hoor, die houtverbindingen. We gebruiken het nog!
De Romeinen vonden kunst belangrijk.
Bekijk echte Romeinse voorwerpen.
Wist je dat de Romeinen al een sauna hadden?
Welke producten van toen en nu horen bij elkaar?
Zelf roeien in een Romeins schip
Hoe pomp je water naar een stad?
Leg zelf een mooi mozaik.
 • Sfeer van de tentoonstelling.
 • De Romeinen waren goed in bouwen.
 • Probeer zelf een hijskraan uit.
 • Bekijk hoe deze zaagmachine werkte.
 • Katrollen zijn een slimme uitvinding die we nog gebruiken.
 • Ben jij een goede legeraanvoerder?
 • Een Romeinse soldaat moest sterk zijn!
 • De Romeinen hadden al een soort computer...
 • Handig hoor, die houtverbindingen. We gebruiken het nog!
 • De Romeinen vonden kunst belangrijk.
 • Bekijk echte Romeinse voorwerpen.
 • Wist je dat de Romeinen al een sauna hadden?
 • Welke producten van toen en nu horen bij elkaar?
 • Zelf roeien in een Romeins schip
 • Hoe pomp je water naar een stad?
 • Leg zelf een mooi mozaik.
 • Technische hoogstandjes

  De technische prestaties van de antieke oudheid zijn ongelofelijk en soms adembenemend. De Romeinen waren net als de mens van nu voortdurend bezig met het verbeteren van de kwaliteit van leven. Voor inspiratie keken ze naar andere culturen en daarbij ontwikkelden zij zelf ook allerlei nieuwe technologieën. Met grote kennis en kunde brachten de Romeinen werken tot stand die ons ook nu nog fascineren: tempels, aquaducten, vloerverwarming, wegen en katapulten. In de tentoonstelling worden ook minder bekende technische uitvindingen, zoals de massaproductie van aardewerk en glas met behulp van mallen belicht.

  Pijlen en kogels
  replica zaagmachine
  replica hijskraan
  materialen voor houtbewerking
  ambachten
  sleutels
  sauna
  onderdelen reiswagen
  weeginstrumenten
  mechanisme van Antikythera
  originele Romeinse brandweerspuit
 • Pijlen en kogels
 • replica zaagmachine
 • replica hijskraan
 • materialen voor houtbewerking
 • ambachten
 • sleutels
 • sauna
 • onderdelen reiswagen
 • weeginstrumenten
 • mechanisme van Antikythera
 • originele Romeinse brandweerspuit
 •  

  Internationale samenwerking

  High Tech Romeinen is samengesteld door twee musea met grote archeologische collecties (Museum Het Valkhof in Nijmegen en het LVR-Landesmuseum in Bonn) en twee science-centres (Museon Den Haag en Technopolis Mechelen). Dit resulteert in een nieuw soort archeologische presentatie: archeologische vondsten worden samengebracht met interactieve elementen. De ingenieuze machines en apparaten zijn in de expositie nagebouwd. De bezoeker kan deze zelf in werking zetten en zich verbazen over het vernuft van de antieke uitvinders.

  Bijzondere vormgeving

  De moderne vormgeving van de expositie is geïnspireerd op de antieke Romeinse wereld. Er zullen 11 paviljoens verrijzen met daarin 32 interactieve units en vitrines met bijzondere voorwerpen die de techniek van de Romeinen illustreren. De bezoeker kan bij ieder thema zowel kijken als doen; bij het thema water kan een aquaduct worden aangelegd  en kan men een riool van binnen bekijken. Originele loden waterleidingsbuizen en bronzen kranen laten zien dat het watermanagement van de Romeinen al zeer geavanceerd was. 

  Enkele reacties van bezoekers uit 2011:

  'Buitengewoon mooi, vooral ook voor kinderen, die eindelijk “met de vingers” kunnen kijken. Ook de wijze waarop moderne technieken zijn toegepast om een helder aansprekend beeld van het verleden te verschaffen, in één woord geweldig!''

  'High Tech Romeinen heeft alles: interactie, een link met de actualiteit en relevant gebruik van nieuwe media. Zeker de moeite waard!'

  'High Tech Romeinen is een aanrader voor kinderen en volwassenen die even kind willen zijn.'

  leadbeeld als jpg kleint/m 4 oktober - moderne kunst

  Tot en met 4 oktober kunt u in Museum Het Valkhof kijken naar de tentoonstelling ‘Zomerzalen’. In vier zalen staan vier kunstenaars centraal die het afgelopen jaar een speciale band hadden of hebben gekregen met Museum Het Valkhof: Titus Nolte schonk 11 panelen, begenadigd amateurfotograaf Lex Harm liet een deel van zijn vermogen aan het museum na en een ijsmachine van Woody van Amen werd gerestaureerd. Ook het vroege werk van de onlangs overleden Ad Gerritsen verdient een eigen ‘zomerzaal’. Kortom een bijzondere tentoonstelling van een bont gezelschap moderne kunstenaars met elk hun eigen, unieke signatuur.

  Titus Nolte (1955)
  Titus Nolte maakte elf panelen die zijn geïnspireerd op de legendarische film ‘The Spanish Earth’ van Joris Ivens. Ivens trok in 1937 voor deze film naar het front van de Spaanse burgeroorlog. De film laat authentieke beelden zien van o.a. soldaten, granaatinslagen en loopgraven. Nolte heeft stills van elf soldaten uit de film bewerkt en via schilder- en zeefdruktechniek op aluminimumplaat gezet. Deze bijzondere serie ‘Ivens Stills / Spanish Earth’ (1999) heeft hij onlangs geschonken aan Museum Het Valkhof.

  Lex Harm (1957 - 2015)
  Lex Harm was als wetenschappelijk onderzoeker verbonden aan NXP Semiconductors. Eind 2014 kreeg hij te horen dat hij ongeneeslijk ziek was. Vanwege zijn grote passie voor musea en kunst besloot hij een groot deel van zijn vermogen na te laten aan Museum Het Valkhof. Harm was ook een begenadigd amateurfotograaf. ‘Zomerzalen’ toont zijn fotografisch werk en een film waarin hij zijn visie op de geschiedenis van kunst vastlegde. Symbolen en een universeel begrip van schoonheid spelen hierin een belangrijke rol.

  Woody van Amen (1936)
  Eind jaren zestig maakt Woody van Amen een aantal installaties die zelf ijs maken. Aan één van de ‘ijsmachines’ in de verzameling van Museum Het Valkhof was een technisch mankement. Recent is het gelukt om het probleem op te lossen en dat is een mooie aanleiding om juist deze werken, aangevuld met ander werk van zijn hand, in de zomer te laten zien.

  Ad Gerritsen (1940 - 2015)
  In april van dit jaar overleed op 75-jarige leeftijd de Arnhemse kunstenaar Ad Gerritsen. Gerritsen liet zich inspireren door het dagelijks leven. Hij was geïnteresseerd  in menselijk gedrag en de waarneming en interpretatie daarvan door anderen. ‘Zomerzalen’ laat een selectie van vroege werken van Gerritsen zien, waarin de zomer doorschemert. De figuren nodigen uit tot eigen interpretatie.

  ‘Zomerzalen’ met werk van Titus Nolte, Lex Harm, Woody van Amen en Ad Gerritsen is tot en met 4 oktober te zien in Museum Het Valkhof in Nijmegen. 

  t/m 5 oktober 2015, prentenkabinet

  De mooie man - de 35 mooiste mannen uit de collectie1998.10.71

  Tot en met 5 oktober kunt u in het prentenkabinet van Museum Het Valkhof kijken naar de tentoonstelling 'De mooie man'. 35 werken geven een beeld van mannelijke schoonheid in de kunst van de 16de tot 20ste eeuw. 

  Mannelijke schoonheid wordt niet altijd benadrukt in de kunst. Toch waren er kunstenaars die er wel degelijk oog voor hadden. Museum Het Valkhof dook in haar eigen collectie en selecteerde een bont gezelschap knappe heren: jong en oud, naakt en gekleed, vroom en uitdagend; iedereen laat zich van zijn beste kant zien!

  Een lust voor het oog, maar ook kunsthistorisch gezien interessant omdat de tentoonstelling een beeld geeft van mannelijke schoonheid in de kunst in de afgelopen 500 jaar: tot ver in de negentiende eeuw zijn de pose en de setting steeds keurig. Naakten zien we enkel In studieschetsen van kunstenaars, waarbij de nadruk duidelijk ligt op de anatomie van het lijf. De poses zijn elegant maar de gezichten zijn nauwelijks te zien. Met het verstrijken van de jaren worden ook de poses in portretten minder stijf en gaan er soms knoopjes van het overhemd open. Werk van David Hockney uit de 20ste eeuw toont een naakte man in bed die compleet op zijn gemak lijkt te zijn.

  Welke man is het mooist? Kom kijken naar 'De mooie man - de 35 mooiste mannen uit de collectie' en beslis zelf! Tot en met 5 oktober 2015 te zien in het prentenkabinet van Museum Het Valkhof in Nijmegen. 

  vanaf 1 augustus 2015, patiomaanstraal Rob Sweere bouwtekening web 250 px

  Speciaal voor de patio van Museum Het Valkhof heeft beeldend kunstenaar Rob Sweere de installatie 'Maanstraal' ontworpen. Met deze installatie brengt hij licht naar een donkere ruimte. Het werk nodigt uit tot interactie met de bezoeker. Je kan er niet alleen naar kijken, maar ook deelnemen door er op te gaan liggen. “De beleving van de bezoeker is het daadwerkelijke kunstwerk”, aldus Sweere.

  Rob Sweere (1963) studeerde aan de Rijksacademie van beeldende kunsten in Amsterdam. Met zijn kunstwerken, creëert Sweere een onalledaagse ervaring in een dagelijkse omgeving. Zijn installaties zijn -ook deze zomer-  op verschillende buitenlocaties en festivals te zien. Daarbij laat hij zich vaak inspireren door elementen uit de natuur, zoals water, lucht en licht.

  Licht is ook het element dat centraal staat in ‘Maanstraal’. Alle zintuigen worden geprikkeld: het werk zelf geeft licht, liggend op het werk kijk je naar een gigantische foto van licht en de trilling van het licht is zelfs voelbaar. Kom kijken, voelen en ervaren in Museum Het Valkhof!