DSC_0905a.jpg

random image default10

T/m 5 oktober: Plaats Delict – Misdaad bij de Romeinen

PlaatsDelict kinderen opdrachten Loden LadywebTe zien van 18 mei t/m 5 oktober 2014

Oplichting, moord en grafroof; in de Romeinse tijd was dit aan de orde van de dag. De familietentoonstelling ‘Plaats Delict’ geeft aan de hand van objecten uit gerenommeerde musea in Duitsland én uit de eigen collectie een beeld van de misdaad(bestrijding) bij de Romeinen. De tentoonstelling is ingedeeld in de thema’s grafroof, valsmunterij, inbraak & doodslag, bescherming en rechtspraak & bestraffing. Speciaal voor kinderen is er een route gemaakt waarbij zij zelf op jacht gaan naar criminelen.  

VOORDELIG DE TENTOONSTELLING BEZOEKEN? DOWNLOAD HIER UW VOUCHER VOOR HET ZOMERARRANGEMENT!

Valse dobbelstenen en een afgehakte schedel
De tentoonstelling laat een gevarieerde selectie van objecten zien. Van enigszins onschuldige valse dobbelstenen en munten tot vondsten die te maken hebben met moord en doodslag. Maar ook
manieren om je te beschermen tegen misdaad. Zo gebruikten de Romeinen al waakhonden en het ingenieuze hang- en sluitwerk laat zien dat ze hun tijd ver vooruit waren. Het zijn bijna dezelfde sloten  die we vandaag de dag nog steeds gebruiken.

PlaatsDelict Zaalbeeld2 WebSpeciale kinderroute

Kinderen kunnen in de tentoonstelling een Romeinse misdaadbestrijder helpen die daadwerkelijk bestaan heeft. Ze gaan door middel van diverse opdrachten op jacht naar criminelen en komen hierbij
op diverse plaatsen delict. Er zijn twee routes ontwikkeld passend bij de leeftijdscategorieën 4 – 6 jaar en 7 – 12 jaar.

Naar Duits voorbeeld
De tentoonstelling in Museum Het Valkhof is de Nederlandse versie van de succesvolle Duitse tentoonstelling ‘Gefährliches Pflaster’ die in diverse Duitse steden te zien is geweest. Samen met het
Nijmeegse ontwerpbureau ‘Maartse Hazen’ heeft het museum de tentoonstelling voorzien van een geheel nieuw ontwerp en een eigen kinderroute.

 

PlaatsDelict Jongen Sleutelweb   PlaatsDelict Zaalbeeld1 Web

Nieuwe presentatie Pop Art collectie

Pop Art: power – glamour – transformation DSC 0086a

Vanaf nu kunt u de bijzondere Pop Art-collectie van het museum bekijken in een gloednieuwe opstelling. U wordt aan de hand van video’s, foto’s en muziek meegenomen naar de sfeer van de roerige jaren zestig.

Power
Na de moeilijke jaren van de wederopbouw komt er een tijd met optimisme en vertrouwen. Pop Art weerspiegelt de tijdgeest van de jaren zestig: meeslepend, kleurrijk, ludiek, maar ook bevlogen en kritisch. Een generatie rebelse kunstenaars laat van zich horen en zorgt voor vernieuwing. Power is het motto, van Flower Power tot Woman Power en Nuclear Power.

De kunst van het alledaagse
De massacultuur met populaire beelden uit de reclamewereld en het moderne stadsleven staan bij Pop Art centraal. Het zijn verleidelijke beelden van luxe en welvaart die de kunstenaars ons als een spiegel voorhouden.  Favoriete onderwerpen zijn popmuziek, consumptiecultuur, reizen, filmsterren, technologie en ruimtevaart, zaken die in de jaren zestig als belangrijke verworvenheden worden beschouwd. 

DSC 0114 DSC 0108

DSC 0098 DSC 0075

T/m 31 augustus: Groeten uit Nijmegen

Groeten-Uit-Nijmegen voorkantVan 10 mei t/m 31 augustus 2014 (prentenkabinet)

De ‘oudste stad van Nederland’ is al eeuwenlang in trek bij bezoekers. De Sint Stevenskerk, de Waag, de Latijnse school, de oudheidkundige collecties, het stadhuis, de Belvedere en het Valkhof lokken toeristen naar Nijmegen. Vanaf 1825 verschijnen er stadsbeschrijvingen en wandelkaarten die hen de weg wijzen naar de bezienswaardigheden. 

Populaire bestemmingen
In de achttiende eeuw waren Hees, Neerbosch en Hatert met hun landelijke sfeer geliefd. Na de ontsluiting door de verbeterde Rijksstraatweg in 1824 neemt de populariteit van de dorpjes Ubbergen, Beek en Berg en Dal snel toe. Tegen de heuvels worden villa’s en hotels gebouwd. Kunstenaars komen de romantische vergezichten vastleggen.

Souvenirs
Begin negentiende eeuw ontwikkelt zich dan ook een hele industrie van sier- en gebruiksvoorwerpen met stadsgezichten. Het aanbod aan souvenirs is divers, de kwaliteit meestal niet hoog.
Steeds zijn dezelfde Nijmeegse motieven afgebeeld: het Kronenburgerpark, de Kruittoren, de Belvedere, de kapellen op het Valkhof. Uit de nabije omgeving zijn plaatjes van het befaamde Bergspoor, Berg en Dal en de Heilig Landstichting geliefd. Nu nog zijn de Waalbrug en de Nijmeegse Vierdaagse toeristische trekpleisters waarvan souvenirs te koop zijn.

In deze kleinschalige tentoonstelling vindt u 18 werken op papier die bijzondere toeristische plekjes in Nijmegen en omgeving laten zien. Ook wordt een filmpje van het zogenaamde Bergspoor (destijds een nationale toeristische attractie) getoond. Daarnaast kunt diverse souvenirs uit het heden en verleden bekijken.