DSC_0905a.jpg

random image default10

Ontmoet de experts! Aan de hand van drie College Cafés nemen specialisten u mee over de ontdekkingen die zij hebben gedaan tijdens het onderzoeksproject over Maria van Gelre en haar gebedenboek.

Vrijdag 26 oktober | 15.30 uur – 17.00 uur
Het expert-team uit Berlijn komt vertellen welke ontdekkingen zij hebben gedaan tijdens de restauratie werkzaamheden van het gebedenboek.

Vrijdag 30 november | 15.30 uur – 17.00 uur
Tijdens het tweede college wordt er ingegaan op de regionale geschiedschrijving. 

Vrijdag 28 december | 15.30 uur – 17.00 uur
Leer deze avond meer over welke instructies de verluchters kregen voor het verluchten van de 188 heiligen in het gebedenboek van Maria van Gelre. 

Entree: de College Cafés zijn gratis toegankelijk op vertoon van uw museumticket. Het is niet mogelijk vooraf een plek te reserveren. Indien u verzekerd wil zijn van een plek bestel dan alvast uw museumticket voor de gewenste dag online.

bestel ticket

Tijdens de museumavond geniet u van een avondvullend programma met workshops, lezingen, muziek en een hapje en een drankje met telkens een bijzonder thema.

Zaterdag 27 oktober | 19.30 uur – 22.30 uur
Haute couture in de middeleeuwen: benieuwd naar hoe de jurken en juwelen van Maria van Gelre eruit zagen? Tijdens deze museumavond komt u alles te weten over de fashionstatements in de 15de eeuw.

Zaterdag 17 november | 19.30 uur – 22.30 uur
Franse chic: een avond vol met Franse invloeden, zoals deze zich ook in het leven van Maria van Gelre zich afspeelden.

Zaterdag 15 december | 19.30 uur – 22.30 uur
Eten en drinken: Wat stond er op het menu in het hertogdom van Gelre? Koks nemen u mee op hun historische zoektocht naar eten en drinken in de 15de eeuw.

Entree: € 17,50 (€5,- met Museumkaart)

bestel ticket

Aan het hof van Maria is een verdiepend programma over hoe men in de kringen van Maria van Gelre de wereld zag.

Zondag 28 oktober | Doorlopend programma tussen 11:00 – 17:00 uur
Meester Laurentius, hofastroloog, raadgever en arts van Maria van Gelre vertelt in de St. Nicolaaskapel over zijn werk. Hij voorspelt de toekomst en leest op verzoek je horoscoop.

Zondag 25 november | Doorlopend programma tussen 11:00 – 17:00 uur
Muziek in de tijd van Maria van Gelre.

Zondag 30 december | Doorlopend programma tussen 11:00 – 17:00 uur
Christine de Pisan en de rol van de vrouw in de tijd van Maria.

Entree: in verband met de beperkte beschikbare ruimte in de St. Nicolaaskapel vragen wij u online uw tickets te reserveren. De kosten van de tickets bedragen de museumentree à € 12,50. Het evenement is gratis te bezoeken op vertoon van uw museumticket.

bestel ticket

Iedere maand kun je tijdens de ArcheoAcademy kosteloos aanschuiven bij een verrassende lezing door een expert uit het vakgebied, waarbij ook een prikkelende link wordt gelegd naar de actualiteit van de archeologie in Nijmegen. Het publiek wordt na de lezing uitgenodigd hierover in gesprek te gaan. Je bent van 14.30 tot 15.30 uur van harte welkom om te komen luisteren en vragen te stellen. 

Entree: op vertoon van een geldig toegangsbewijs.

Programma

 • Zondag 4 november 2018  - Romeinen in Medel
  In 2016 en 2017 vonden er grootschalige opgravingen plaats in Medel (gemeente Tiel). Op de plek waar een groot bedrijvenpark ontwikkeld zou worden voerden archeologen van drie bedrijven (Vu-HBS, Baac en ADC ArcheoProjecten) grootschalige opgravingen uit. Daarbij is enorm veel naar boven gekomen. Spectaculaire vondsten zoals een Romeins beeld maar ook kleinere verhalen zoals een aantal kindergraven op een groot grafveld. In deze lezing gaan archeologen Johan van Kampen en Henk van der Velde nader in op de ontdekkingen die deze opgraving opleverden: waar kwamen de eerste Romeinen van Medel vandaan? Op welke wijze werden ze begraven en wat zegt dit over het dagelijks leven in de Romeinse tijd? Hoe komen al die schatten nu in Medel terecht? Hoe eindigde de Romeinse tijd in Medel?

 • Zondag 2 december 2018  - Was Caesar hier?
  Was Caesar hier? Dan ligt bij Kessel aan de Maas het begin van de Nederlandse geschiedenis. Een paar kanttekeningen bij het gebruik en interpreteren van archeologische en historische bronnen.
  Spreker: Will Brouwers

 • Zondag 6 januari - ‘Goudschat van Lienden’ 
  In deze lezing staat de Goudschat van Lienden centraal. Archeoloog Stijn Heeren vertelt over deze bijzondere muntschat dat het einde van het Romeinse gezag in Nederland markeert.
  Spreker: Stijn Heeren

 • Zondag 3 februari - ‘Lent 900-1400’ 
  Spreker: Cees Koot

  Let op!! Tijdens de tentoonstelling Ik, Maria van Gelre, heeft u een geldig entreeticket van het museum nodig om toegang te krijgen tot ArcheoAcademy. Klik voor ticketprijzen hier.

   

Iedere eerste woensdag van de maand kun je ’s middags samen met onze conservatoren en restauratoren op ontdekkingstocht door de collectie. Zij kennen de museumobjecten als geen ander en vertellen je daar graag over! De rondleidingen starten om 15.00 uur bij de receptie en zijn gratis op vertoon van een museumticket. Aanmelden is niet nodig. Er is plaats voor maximaal 20 personen.

Programma:

 • 3 oktober 2018: LET OP! door omstandigheden is er deze dag helaas geen verhaal op zaal

 • 7 november 2018: Barbara Kruijsen, hoofd Collecties & Presentatie, leidt je langs de topstukken uit de collectie en verrast met bijzondere wetenswaardigheden

 • 5 december 2018: conservator archeologie Louis Swinkels neemt je mee in de wereld achter de Romeinse godenpijler van Nijmegen

Tweedaags symposium rondom de tentoonstelling
Op 23 en 24 november 2018 vindt het tweedaagse symposium plaats rondom de tentoonstelling 'Ik, Maria van Gelre'. Bekijk hier het programma.

U kunt zich aanmelden via het aanmeldformulier. Er zijn vier opties:

Tweedaags symposium, inclusief lopend buffet op vrijdag (€110,-)
Tweedaags symposium studenten- en PhD-tarief, inclusief lopend buffet op vrijdag (€60,-)
Symposium vrijdag (€45,-), exclusief lopend buffet
Symposium zaterdag (€45,-)
Bij alle vier de opties is koffie, thee, lunch en vier dagen toegang tot Museum Het Valkhof (donderdag 22 t/m zondag 25 november) inbegrepen .

U kunt zich aanmelden via de website van Radboud Universiteit

Aanmelden

Radboud Universiteit tbv Escaperoomurn gvn KDC01 TF1A33416 mediumVerstrikt in een waargebeurd verhaal.... Weet jij te ontsnappen?

Universiteit in Verzet is een educatieve escaperoom, een initiatief van de Radboud Universiteit in Nijmegen. Het verhaal rond de escaperoom is waargebeurd. Historici van de Radboud Universiteit hebben het verhaal gereconstrueerd en geschreven. Het vertelt een uniek deel van de geschiedenis van de universiteit, DEF UniversiteitInVerzet RGBvan Nijmegen en van ons land in oorlog en verzet.

Welkom bij Museum Het Valkhof

Museum Het Valkhof
Radboud Universiteit