DSC_0905a.jpg

random image default10

Al twee keer eerder opende het museum een avond de deuren tijdens de Vierdaagsefeesten en met succes: honderden mensen gingen uit hun dak op de muziek van DJ JP en Brian. Ook dit jaar kun je weer los gaan op de mooiste plek van het museum, namelijk de galerij. Natuurlijk ontbreekt de bar niet:)

museumnacht 1600 pxDJ JP
Jean-Paul Vis (1973). In de vroege jaren 80, geïnspireerd door de Ferry Maat Soul Show, Avro’s Driemaal Doordraai, Peter Slaghuis en de wekelijkse prestaties van mixmaster Ben Liebrand in de Curry & van Inkel Show.
Na veel oefenen, begon hij midden jaren 80 met maken van zijn eigen mixen. Verschillende mixen werden uiteindelijk uitgezonden op Tros, Avro en Veronica radio. Later volgde er een nieuwe stap. Naast het mixen van nummers van andere artiesten, besloot hij te beginnen met het opnemen en produceren van zijn eigen tracks. Een nieuwe wereld was geboren en een droom kwam uit.
Zijn muziek stijl omvat alles van groovy tot elektro en techno house muziek, zolang het maar de juiste vibe bevat.

Brian
Het woord “gemiddeld” is niet te vinden in Brian’s vocabulaire. Brian’s soulful vocal brengt je liedjes met een down-to-earth twist, maar zeker ook met internationale allure en potentie. Hij is een allround performer die er altijd in slaagt het publiek te boeien met zijn oprechte combinatie van vocale acrobatiek en de juiste muziekkeuze.

Tijd: 23.00 - 03.00 uur
Entree: gratis

Andreas HetfeldSpeciaal voor tentoonstelling '99+1' zijn drie verschillende atelierroutes gemaakt. Je begint de dag met een bezoek aan de expositie. Met een plattegrond en een lekkere snack op zak, ga je vervolgens op pad om een aantal ateliers in de stad te bezoeken. De kunstenaars heten je van harte welkom in hun domein. Geen fiets bij de hand? Eventueel kun je via www.nijmegenactief.nl een fiets huren.

 • Deelnemende kunstenaars op zondag 29 juli: Noëlle Koppers, Seet van Hout en Uwe Poth

 • Deelnemende kunstenaars op zondag 26 augustus: Ria Roerdink, Bob Lejeune, Margriet Smulders en Frank Bezemer

De kosten voor dit arrangement bedragen €18,50 p.p. Dit is inclusief museumticket, routekaart en een leuke tas met snack voor ondeweg. Museumkaarthouders en Vrienden van het museum betalen €7.50 p.p.
Reserveren is gewenst en kan door een mail te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

Foto: Andreas Hetfeld in zijn atelier, vastgelegd door fotograaf Inge Hondebrink

Helikon Kwartet Foto Juri HienschDe NJO Muziekzomer presenteert in het museum het Helikon Kwartet! De NJO Muziekzomer is een jaarlijks terugkerend Gelders zomerfestival. De organisatie is in handen van het Nationaal Jeugd Orkest, een organisatie die zich richt op de ontwikkeling van jong toptalent. Aanstormende muziekprofessionals spelen dan ook de hoofdrol in de meer dan 60 concerten die de NJO Muziekzomer telt.

Klimaatkwartet - Helikon Kwartet
Marieke Kosters - viool
Stella Zake - viool
Lotus de Vries - altviool
Renate Apperloo - cello

Het Helikon Kwartet is een energiek strijkkwartet dat is opgericht in 2015 en dat sindsdien continu bezig is een eigen sound te ontwikkelen en te laten bloeien.
Deze Muziekzomer speelt het Helikon kwartet in op het actuele thema van klimaatverandering in Museum het Valkhof. Componist Pēteris Vasks is zeer begaan met dit onderwerp en verwerkt het in vrijwel al zijn composities, waaronder zijn Derde Strijkkwartet. Ryan Probert, winnaar van de NJO-compositieopdracht bij de Young Composers Meeting, liet zich ook door dit onderwerp inspireren. Zijn werk voor het Helikon Kwartet zal deze Muziekzomer zijn première beleven.
Een ander thema dat aan bod komt is dat van de menselijke destructie door conflicten. Het Helikon Kwartet voert namelijk het ontroerende Achtste Strijkkwartet van Sjostakovitsj uit, dat is opgedragen aan de slachtoffers van fascisme en oorlog.
Laat u meeslepen door een muzikaal verhaal over natuur en mensheid, en vergeet intussen niet te genieten van het prachtige spel van de dames van Helikon!

Programma:
Pēteris Vasks - Strijkkwartet nr. 3
Ryan Probert - nieuwe compositie in opdracht van het Nationaal Jeugd Orkest
Dmitri Sjostakovitsj - Strijkkwartet nr. 8

20:00 uur / € 16,50 / jongeren t/m 30 jaar € 11

Kaartverkoop via: www.muziekzomer.nl

Foto rechtsboven: Juri Hiensch

MZ18 HEADER VERVOLG 01

Iedere maand kun je tijdens de ArcheoAcademy kosteloos aanschuiven bij een verrassende lezing door een expert uit het vakgebied, waarbij ook een prikkelende link wordt gelegd naar de actualiteit van de archeologie in Nijmegen. Het publiek wordt na de lezing uitgenodigd hierover in gesprek te gaan. Je bent van 14.30 tot 15.30 uur van harte welkom om te komen luisteren en vragen te stellen. Toegang is gratis.

Programma

 • Zondag 2 september -  Romeins grafveld bij Bemmel
  In maart 2018 is er een groot Romeins grafveld gevonden bij Bemmel met daarin o.a. een geverfd aardewerken serviesgoed, versierde bronzen schenkkannen, drinkbekers en schalen, parfumflesjes met inhoud en een babyskelet.
  Spreker: regio-archeoloog Joris Habraken 

 • Zondag 7 oktober - Het nieuwe vervloekingstablet uit Ulpia Noviomagus 
  Spreker: Stephan Weiß-König, conservator Provinciaal Depot Bodemvondsten

 

MarenIedere eerste woensdag van de maand kun je ’s middags samen met onze conservatoren en restauratoren op ontdekkingstocht door de collectie. Zij kennen de museumobjecten als geen ander en vertellen je daar graag over!
De rondleidingen starten om 15.00 uur bij de receptie en zijn gratis op vertoon van een museumticket. Aanmelden is niet nodig. Er is plaats voor maximaal 20 personen.

Programma:

 • 5 september: conservator oude kunst Yvette Driever neemt je mee langs de topstukken uit de collectie

 • 3 oktober: Annelies Koster, hoofd van het Gelders Archeologisch Centrum vertelt over het grafveld van Noviomagus en de rijke graven van de stedelijke elite

 • 7 november: Barbara Kruijsen, hoofd Collecties & Presentatie, leidt je langs de topstukken uit de collectie en verrast met bijzondere wetenswaardigheden

 • 5 december: conservator archeologie Louis Swinkels neemt je mee in de wereld achter de Romeinse godenpijler van Nijmegen

KN Poster 3In één nacht ontdekken wat Nijmegen aan kunst en cultuur te bieden heeft? Dat doe je tijdens de Kunstnacht op 22 september 2018! Onverwachte performances, verrassende kunstinstallaties en unieke cross-overs van muziek, dans, beeldende kunst, theater, multimedia, wetenschap, literatuur en poëzie. Stippel je eigen route uit langs culturele hotspots verspreid over het stadscentrum en het Honigcomplex. Vier de nacht!

 • 20:00 - Speciale openingsact in het Valkhofpark
 • 20:30 tot 01:00 - Doorlopend programma op de locaties
 • 00:00 tot 04:00 - Nachtfeest in de Stadsschouwburg.

Kunstdiner in het museum
Start je de avond het liefst in stijl? Bezoek het Kunstdiner om 18:00 in Museum het Valkhof. Meld je aan vóór 18 september via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Check het volledige programma en koop je passe-partout op www.nijmeegsekunstnacht.nl 

18739124 143750326169804 6790032298892646976 oArtistieke hemelbestormers. Kritische geesten. Dromers en doeners. Ze krijgen een podium in het het Valkhof Kunstcafé.
Het Valkhof Kunstcafé is de ontmoetingsplek voor kunstenaars, liefhebbers van kunst en nieuwsgierigen. Iedere keer zijn er interviews, presentaties en tal van bezoektips. In de rubriek ‘The making of Maria’ nemen we je alvast mee in de voorbereidingen van de grote tentoonstelling ‘Ik, Maria van Gelre’. Wil je iets kwijt op het gebied van beeldende kunst? Pak dan spontaan een minuut lang het podium tijdens ‘Uit het hart’. Het Kunstcafé - op de galerij van Museum Het Valkhof - begint om 17.00 uur. De toegang is gratis. Einde programma: 19.00 uur.

Op 5 oktober is meesterkijker Hans Aarsman (Aarsman: De Volkskrant Collectie) te gast. Maar ook vele andere sprekers zullen het podium krijgen en het publiek verrassen en inspireren. Houd de website in de gaten voor het programma.

Niets missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief, houd de website in de gaten of volg ons via Facebook!

Radboud Universiteit tbv Escaperoomurn gvn KDC01 TF1A33416 mediumVerstrikt in een waargebeurd verhaal.... Weet jij te ontsnappen?

Universiteit in Verzet is een educatieve escaperoom, een initiatief van de Radboud Universiteit in Nijmegen. Het verhaal rond de escaperoom is waargebeurd. Historici van de Radboud Universiteit hebben het verhaal gereconstrueerd en geschreven. Het vertelt een uniek deel van de geschiedenis van de universiteit, DEF UniversiteitInVerzet RGBvan Nijmegen en van ons land in oorlog en verzet.