DSC_0905a.jpg

random image default10

Op 16 november vindt er een speciale editie van het Nijmeegse GeschiedenisCafé plaats in Museum Het Valkhof. Dit GeschiedenisCafé staat met name in het teken van Maria van Gelre naar aanleiding van de expositie in het museum.

Programma

 • Conservator Yvette Driever vertelt over de absolute topstukken in de expostie Ik, Maria van Gelre
 • De zeepkist: deel uw historische nieuwtjes in 1 minuut. 
 • De Column door Jan Roelofs
 • Duik in de archieven: de bronnen voor het verhaal over Maria van Gelre door gastconservator en hoogleraar aan de Radboud Universiteit Johan Oosterman

Tijd: 17.00 - 19.00 uur
Entree: gratis

Tijdens de museumavond geniet u van een avondvullend programma met workshops, lezingen, muziek en een drankje met telkens een bijzonder thema.

Zaterdag 17 november | 19.30 uur – 22.30 uur
Franse chic: een avond vol met Franse invloeden, zoals deze zich ook in het leven van Maria van Gelre zich afspeelden.

Zaterdag 15 december | 19.30 uur – 22.30 uur
Eten en drinken: Wat stond er op het menu in het hertogdom van Gelre? Koks nemen u mee op hun historische zoektocht naar eten en drinken in de 15de eeuw.

Entree volwassenen: € 17,50
Entree Jeugd: € 11,25
Entree Museumkaart (MK), BankGiro Loterij VIP-KAART, Vrienden Museum Het Valkhof, Vereniging Rembrandt, ICOM: € 5,-

bestel ticket

Ter gelegenheid van de tentoonstelling ‘Ik, Maria van Gelre. De hertogin en haar uitzonderlijke gebedenboek’ organiseert de Radboud Universiteit in samenwerking met Museum Het Valkhof en de Staatsbibliotheek in Berlijn een tweedaags symposium te Nijmegen (voertaal Engels). Bekijk hier het programma.

U kunt zich aanmelden via het aanmeldformulier. Er zijn vier opties:

Tweedaags symposium, inclusief lopend buffet op vrijdag (€110,-)
Tweedaags symposium studenten- en PhD-tarief, inclusief lopend buffet op vrijdag (€60,-)
Symposium vrijdag (€45,-), exclusief lopend buffet
Symposium zaterdag (€45,-)
Bij alle vier de opties is koffie, thee, lunch en vier dagen toegang tot Museum Het Valkhof (donderdag 22 t/m zondag 25 november) inbegrepen .

U kunt zich aanmelden via de website van Radboud Universiteit

Aanmelden

Aan het hof van Maria is een verdiepend programma over hoe men in de kringen van Maria van Gelre de wereld zag.

Zondag 25 november | Doorlopend programma tussen 11:00 – 17:00 uur
Afwisselend worden er concerten gegeven door vrouwenschola Voces Caelestes, worden er workshops Gregoriaans gegeven door Hanneke van der Grinten en verzorgt Ita Hijmans een lezing met muzikaal intermezzo .

Zondag 30 december | Doorlopend programma tussen 11:00 – 17:00 uur
In de kapel worden teksten besproken uit het spraakmakende boek van Christine de Pisan, Het boek van de stad der vrouwen. In de aula geeft Mark Aussems een lezing over feminisme in de 15de eeuw.

Entree: gratis toegankelijk op vertoon van uw toegangsbewijs, klik hier voor de reguliere toegangsprijzen. 
Heeft u een: Museumkaart, BankGiro Loterij VIP-KAART, Vrienden Museum Het Valkhof, Vereniging Rembrandt, ICOM. Dan heeft u gratis toegang tot het museum en de activiteit, uw kaart wordt bij de ingang gescand. Er geldt geen toeslag voor genoemde kaarthouders.

DSF2196

Speciaal in het kader van deze tentoonstelling worden er in Museum Het Valkhof twee masterclasses Broderie d’Art gegeven door Saskia ter Welle. Tijdens deze masterclass laat zij u kennis maken met haute couture borduurwerk. Dit is een unieke kans om kennis te maken met de borduurtechnieken zoals deze ook nu nog worden toegepast in bijzondere kleding van onder andere CHANEL, DIOR, VALENTINO, Elie Saab, Jan Taminiau en Edwin Oudshoorn.

U kunt van dichtbij zien en voelen hoe dit borduurwerk tot stand is gekomen. Saskia laat u voorbeelden zien in boeken en uit haar collectie. Ook kunt u de techniek van het tamboereren zien en de mogelijkheden die deze specifieke techniek biedt voor het borduren van kralen en pailletten. Vervolgens gaat u zelf achter een borduurframe aan de slag en maakt u een bloem, versierd met kralen en pailletten.

Praktische informatie

Wanneer: woensdag 28 november of 16 december 2018
Op beiden dagen wordt dezelfde masterclass gegeven.

Tijden: 14.00 - 17.00 uur
Locatie: Museum Het Valkhof
Kosten: € 75,-
Dit is inclusief koffie met gebak. Wilt u deze dag ook de tentoonstelling bezoeken, dan kan dit op eigen gelegenheid voorafgaand aan de masterclass op vertoon van uw reserveringsbewijs.

Aanmelden

Ontmoet de experts! Aan de hand van drie College Cafés nemen specialisten u mee over de ontdekkingen die zij hebben gedaan tijdens het onderzoeksproject over Maria van Gelre en haar gebedenboek.

Vrijdag 30 november | 15.30 uur – 17.00 uur
De tentoonstelling Ik, Maria van Gelre kan gezien worden als een pleidooi voor de verhalen van vrouwen uit het verleden en tevens voor de geschiedenis van de regio's in Nederland die in de nationale geschiedschrijving minder aandacht hebben gekregen. Toch is er de voorbije jaren een steeds grotere aandacht voor wat wel regionale geschiedenis wordt genoemd. De grote belangstelling voor de geschiedenis van Gelre / Gelderland laat mooi zien dat het verhaal van de Nederlandse geschiedenis veel meer is dan Hollandse geschiedenis en veel rijker. Gelukkigerwijs weten academische historici en lokale historische kringen elkaar daarbij steeds beter te vinden. Gastconservator Johan Oosterman en hoogleraar Gelderse geschiedenis Dolly Verhoeven gaan hierover in gesprek.

Vrijdag 28 december | 15.30 uur – 17.00 uur
Tijdens het laatste College Café vertelt Kunsthistorica Miranda Bloem wat zij heeft ontdekt over de verluchters van Maria’s boek en hun werkwijze.

Entree: gratis toegankelijk op vertoon van uw toegangsbewijs, klik hier voor de reguliere toegangsprijzen. 
Heeft u een: Museumkaart, BankGiro Loterij VIP-KAART, Vrienden Museum Het Valkhof, Vereniging Rembrandt, ICOM. Dan heeft u gratis toegang tot het museum en de activiteit, uw kaart wordt bij de ingang gescand. Er geldt geen toeslag voor genoemde kaarthouders. 

Iedere maand kun je tijdens de ArcheoAcademy kosteloos aanschuiven bij een verrassende lezing door een expert uit het vakgebied, waarbij ook een prikkelende link wordt gelegd naar de actualiteit van de archeologie in Nijmegen. Het publiek wordt na de lezing uitgenodigd hierover in gesprek te gaan. Je bent van 14.30 tot 15.30 uur van harte welkom om te komen luisteren en vragen te stellen. 

Entree: op vertoon van een geldig toegangsbewijs.

Programma

 • Zondag 2 december 2018  - Was Caesar hier?
  Was Caesar hier? Dan ligt bij Kessel aan de Maas het begin van de Nederlandse geschiedenis. Een paar kanttekeningen bij het gebruik en interpreteren van archeologische en historische bronnen.
  Spreker: Will Brouwers

 • Zondag 6 januari - ‘Goudschat van Lienden’ 
  In deze lezing staat de Goudschat van Lienden centraal. Archeoloog Stijn Heeren vertelt over deze bijzondere muntschat dat het einde van het Romeinse gezag in Nederland markeert.
  Spreker: Stijn Heeren

 • Zondag 3 februari - ‘Lent 900-1400’ 
  Spreker: Cees Koot

  Let op!! Tijdens de tentoonstelling Ik, Maria van Gelre, heeft u een geldig entreeticket van het museum nodig om toegang te krijgen tot ArcheoAcademy. Klik voor ticketprijzen hier.

Iedere eerste woensdag van de maand kun je ’s middags samen met onze conservatoren en restauratoren op ontdekkingstocht door de collectie. Zij kennen de museumobjecten als geen ander en vertellen je daar graag over! De rondleidingen starten om 15.00 uur bij de receptie en zijn gratis op vertoon van een museumticket. Aanmelden is niet nodig. Er is plaats voor maximaal 20 personen.

Programma:

 • 5 december 2018: conservator archeologie Louis Swinkels neemt je mee in de wereld achter de Romeinse godenpijler van Nijmegen

Deze avond vol met demonstraties en proeverijen wordt georganiseerd in samenwerking met Eet!Verleden.

Schuif aan tafel bij de hertogin: Wat staat er op het menu in het hertogdom van Gulik van Gelre? Welke specerijen worden gebruikt in de keuken? En waar zijn deze specerijen nog meer handig voor?

Ga aan de slag en ontcijfer de boodschappenlijsten van Maria, leer de conserveertechnieken en de tafeletiquette tijdens de middeleeuwen. Proef kruidenwijn en zelfgemaakte boter. Koks nemen u mee op hun historische zoektocht naar eten en drinken in de 15de eeuw.

Wat kun je allemaal zien en doen deze avond?

 • Zoet & Spicy: demonstratie van suiker, suikerwaar, gekonfijte ingrediënten en specerijen
 • Hartig: demonstratie middeleeuwse pronkgerechten. O.a. pasteien met vogels erop!
 • Kookboeken & Keukenboeken: presentatie over middeleeuwse kookboeken en keukenboeken. Ontcijfer ook de boodschappenlijsten van Maria en proef een middeleeuws hapje.
 • Demonstratie conserveertechnieken en gerechten uit middeleeuwen
 • Demonstratie van dranken in de middeleeuwen (wijn en bier): proef en ruik de kruidenmengsels voor kruidenwijnen en neem wat van de wijn.
 • Demonstratie kruiden uit de middeleeuwen: ruik en proef de kruiden en kom er achter waar ze naast voeding nog meer voor werden gebruikt.
 • Demonstratie tafeletiquette in middeleeuwen.
 • Demonstratie granen, graanmalen en broden: hier kun je graan malen en brood proeven
 • Middeleeuwse groenten en fruit
 • Foodarcheologie: Demonstratie van foodvondsten uit de middeleeuwen door een foodarcheoloog.
 • Miniworkshop foodfotografie met je mobiele telefoon.

  Entree volwassenen: € 17,50
  Entree Jeugd: € 11,25
  Entree Museumkaart (MK), BankGiro Loterij VIP-KAART, Vrienden Museum Het Valkhof, Vereniging Rembrandt, ICOM: € 5,-

Ticket bestel je hier

Tussen kunst en ambacht: verluchters aan het werk in Maria's uitzonderlijke gebedenboek.
Het gebedenboek van Maria van Gelre is een van de grootste kunstschatten uit de Noordelijke Nederlanden. Toch was de prachtige verluchting niet het werk van originele kunstenaars, maar van professionele ambachtslieden die hun werk zo snel probeerden te voltooien door middel van werkverdeling, instructies en herhaling van modeltekeningen. Het is de werkwijze van deze schilders die deze avond centraal staat.
 
Spreker: Miranda Bloem. 
Moderator: Rob Dückers
Locatie: aula
 
Wanneer: vrijdag 28 december | 15.30 uur – 17.00 uur
 
Entree: gratis toegankelijk op vertoon van uw toegangsbewijs, klik hier voor de reguliere toegangsprijzen. 
Heeft u een: Museumkaart, BankGiro Loterij VIP-KAART, Vrienden Museum Het Valkhof, Vereniging Rembrandt, ICOM. Dan heeft u gratis toegang tot het museum en de activiteit, uw kaart wordt bij de ingang gescand. Er geldt geen toeslag voor genoemde kaarthouders. 
Christine de Pizan en de rol van de vrouw in de tijd van Maria.
 
Bezoekers komen meer te weten over deze bijzondere schrijfster en hoe men rond 1400 over de positie van de vrouw dacht.
Aan het hof van Maria is een verdiepend programma over hoe men in de kringen van Maria van Gelre de wereld zag. Deze dag wordt georganiseerd in samenwerking met de OBGZ (Leeskringsservice).
 
In de Nicolaaskapel komt men – net als Valentina Visconti en haar hofdames, waar Maria er een van was - bijeen om te spreken over het werk van Christine de Pizan, het boek van de stad der vrouwen.
 
In de aula is een lezing over Christine de Pizan door Mark Aussems. 
Tijden: 13.30 uur en 15.30 uur
 
Wanneer: zondag 30 december | Doorlopend programma tussen 11:00 – 17:00 uur
 
Entree: gratis toegankelijk op vertoon van uw toegangsbewijs, klik hier voor de reguliere toegangsprijzen. 
Heeft u een: Museumkaart, BankGiro Loterij VIP-KAART, Vrienden Museum Het Valkhof, Vereniging Rembrandt, ICOM. Dan heeft u gratis toegang tot het museum en de activiteit, uw kaart wordt bij de ingang gescand. Er geldt geen toeslag voor genoemde kaarthouders. 

Radboud Universiteit tbv Escaperoomurn gvn KDC01 TF1A33416 mediumVerstrikt in een waargebeurd verhaal.... Weet jij te ontsnappen?

Universiteit in Verzet is een educatieve escaperoom, een initiatief van de Radboud Universiteit in Nijmegen. Het verhaal rond de escaperoom is waargebeurd. Historici van de Radboud Universiteit hebben het verhaal gereconstrueerd en geschreven. Het vertelt een uniek deel van de geschiedenis van de universiteit, DEF UniversiteitInVerzet RGBvan Nijmegen en van ons land in oorlog en verzet.

Welkom bij Museum Het Valkhof

Museum Het Valkhof
Radboud Universiteit