noord-zijde.jpg

random image default10

Zelf aan de slag? Kom dan op woensdag naar de inloop-middag en maak met bestaand Riso-drukwerk een eigen lampenkapje. Iedere woensdag gedurende de tentoonstellingsperiode tussen 14:00 en 16:00 uur, kun je aanschuiven en aan de slag!

Wanneer: iedere woensdagmiddag in de periode van 21 juni t/m 22 september 2019
Entree: gratis op vertoon van geldig museumticket

Workshop special

Wil je daadwerkelijk je eigen drukwerk maken en drukken op de Riso stencilmachine? Kom dan naar de workshop special en ga aan de slag met de PrintGocco. De specials vinden plaats op 26 juni, 31 juli, 28 augustus en 18 september 2019. Voor de workshop special geldt een toeslag van € 5,-.

Zelf aan de slag met een Riso stencilmachine? Kom dan naar de Workshop special. 

28 augustus: stencildrukken vanaf de glasplaat
Bij deze workshop special maak je kennis met met de stencildruktechniek en de Riso machine. Je gaat ter plekke een eigen ontwerp maken, bestaande uit twee beeld(kleur)lagen die via de glasplaat van de Riso machine wordt gestencildrukt. Aan het eind mag je je eigen afdruk mee naar huis nemen.

Entree: € 5,- & geldig museumticket
Tijd: 14.00 - 16.00 uur

Let op! Per workshop is er plek voor maximaal 6 bezoekers. 

Iedere eerste woensdag van de maand kun je ’s middags samen met onze conservatoren en restauratoren op ontdekkingstocht door de collectie. Zij kennen de museumobjecten als geen ander en vertellen u daar graag over! De rondleiding start om 15.00 uur bij de receptie en is gratis op vertoon van uw museumticket. Aanmelden is niet nodig. Er is plaats voor maximaal 20 personen.

  • 4 september 2019: Yvette Driever, conservator oude kunst
    Yvette vertelt u graag meer over de nieuwe aanwinsten in de collectie oude kunst, waaronder de St. Sebastiaan. 

De Nieuwe Oost | Wintertuin nodigt dichters uit op eigen wijze te kijken naar het werk van Mark Brusse. Op 1 september draagt dichter Jante Wortel een gedicht voor, geïnspireerd op het werk From 2 hands van Brusse. 

Samen met de dichter en een museumexpert gaat u de tentoonstelling sometimes I WONDER bezoeken. Tijdens de rondleiding luistert u naar de gedichten. Bijzonder aan deze samenwerking is dat kunstenaarscollectief Knust het gedicht als een unieke art print uitbrengt. Na afloop krijgt u de art print mee naar huis. 

Stacy Wakefield studeerde grafische vormgeving in Amerika en aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam. Ze maakt kunstenaarsboeken en magazines met haar imprint Evil Twin. Wakefield was één van de eerste residenten van Knust met haar boek Transient Songs, ook te zien in de tentoonstelling. Deze keer richt zij zich op een publicatie over ‘The act of fortmaking’ (hoe hutten tot stand komen). Voor dit project werkte zij samen met de kunstenaar Ellen Brooks.

Stacy werkt van 1 t/m 8 september 2019 aan haar werk in de tijdelijke Knust riso-drukkerij in Museum Het Valkhof.

Presentatie zondag 8 september 2019

Op zondag 8 september presenteert Stacy het resultaat van haar werkweek: de uitgave Constructed Comfort, waarin 'the act of fortmaking' wordt behandeld. Het programma begint om 13:00 met een presentatie en een gesprek rondom het werk van Wakefield. Daarop volgt een performance van Sergej Putuc.

De Nieuwe Oost

Kunst&Kitsch met Lisa Weeda en Helena Hoogenkamp in het museumcafé 
Vier keer bespreken deze schrijvers/Kunst&Kitsch-kenners een object dat door jullie is meegebracht! Stuur nu jouw Kunst&Kitsch in (denk schilderijen van je oma, beeldjes van de Xenos, een koffiekopje met/zonder verleden, een tekening van je neefje, een ketting van een rommelmarkt, je lievelingsvork) en Lisa en Helena kiezen welke werken zij tijdens de Kunstnacht zullen taxeren. De gelukkigen krijgen gratis een toegangskaartje voor de avond en het eindfeest! Je kunt insturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. tot 1 september.

Ook in het café: Frino!
Frino is het pseudoniem van schrijver en muzikant Koen Frijns (alumnus ArtEZ Creative Writing). Deze begenadigde performer maakte samen met producer Ruben den Brok de ep Nestgeur. Brabants, Nederlands en een taal die geen naam mag hebben, vloeien moeiteloos in elkaar over tijdens deze dansbare nummers. Noem het poëzie, een schreeuw om aandacht, een tour de Frijns: zijn performance blijft verrassen tot de laatste toon heeft geklonken.

Dichters op zaal
Tijdens de kunstnacht kom je verschillende dichters van De nieuwe oost tegen in het museum. Zo staat dichter Marc van der Holst in de tentoonstelling sometimes I WONDER van Mark Brusse. Dichter Marjolein Takman staat tussen de Romeinse bodemvondtsen en O ratelslang geil beest staat beneden onder aan de trap voor het ARCHEOlab. Onderweg in het museum kom je ook dichter en schrijver Joost Oomen tegen en muzikant, zanger, illustrator en performer Willie Darktrousers.

Escaperoom Universiteit in verzet
Speciaal voor de Kunstnacht schrijft Gerjon Gijsbers een verhaal bij de escaperoom Universiteit in verzet van de Radboud Universiteit. Geheel in stijl schrijft hij gedichten in de introductie kamer van de escaperoom op een pamflet. 

Stencildrukwerkplaats Knust
Knust werkt deze zomer in Museum Het Valkhof tijdens de tentoonstelling gekust door Knust – 35 jaar stencilkunst. De inkt is te ruiken en het ratelen van de drukmachines te horen. Niet eerder was op deze wijze het maakproces van Knust te volgen in een museum. Tijdens de Kunstnacht begeleidt stripkunstenaar Wasco (Henk van der Spoel) het drukproces.

Koop tickets

Op de laatste dag van de tentoonstelling is er een bijzondere boekpresentatie genaamd Other Colors. Knust doet onderzoek naar de meer ongebruikelijke kleuren in de stencildruktechniek en brengt die samen in dit boek. Other Colors laat werk zien van tien verschillende kunstenaars die al ervaring hebben met deze druktechniek. Het boek zal deels gedrukt en tot stand komen in het museum.

Artistieke hemelbestormers. Kritische geesten. Dromers en doeners. Ze krijgen een podium in het Valkhof Kunstcafé. Het Valkhof Kunstcafé is de ontmoetingsplek voor kunstenaars, liefhebbers van kunst en nieuwsgierigen. Er zijn interviews, presentaties en tal van bezoektips. Wil je iets kwijt op het gebied van beeldende kunst? Pak dan spontaan een minuut lang het podium tijdens ‘Uit het hart’. Het Kunstcafé - op de galerij van Museum Het Valkhof - begint om 17.00 uur. Het Valkhof Kunstcafé is een initiatief van de Vrienden van Museum Het Valkhof en wordt gepresenteerd door Babette Degraeve.

De toegang is gratis. Einde programma: 19.00 uur

Het programma volgt zo snel mogelijk.

Verstrikt in een waargebeurd verhaal... Weet jij te ontsnappen?

DEF UniversiteitInVerzet RGBAls deelnemer aan de escaperoom kruip je in de huid van vrienden van Jozef van Hövell van Wezeveld en Westerflier. Jozef was praeses van de Nijmeegse studentenvereniging Carolus Magnus, die ten tijde van de universiteitssluiting al verboden was door de bezetter. Deelnemers worden met dezelfde dilemma's geconfronteerd als de studenten van 75 jaar geleden.

Reserveer nu!

Reserveer nu via: www.universiteitinverzet.nlLet op; wanneer je de escape wilt spelen, dien je altijd een online reservering te maken en vooraf te betalen via de website van 'Universiteit in verzet'. De escaperoom is volledig in beheer van Radboud Universiteit Nijmegen.

Museum Het Valkhof