DSC_0905a.jpg

random image default10

5682Afscheid van Valkhof Junior: speciale kinderrondleidingen!

Het leukste kinderlab van Nijmegen gaat stoppen! Grijp je kans en kom nog een laatste keer puzzelen en proefjes doen in Valkhof Junior. En wil je nog net iets meer weten over het paard uit de gracht van het Romeinse legerkamp, de munten van keizer Trajanus, die 500 jaar oude pispot of dat Romeinse behang? Ga dan mee met onze rondleider. Hij vertelt je alles over de onderwerpen van Valkhof Junior!

Wanneer: woensdag 14 februari, zondag 18 februari, woensdag 21 februari en zondag 25 februari
Tijden: 15.00-15.45 uur
Kosten: museumticket
Maximaal 20 kinderen per keer

De carnavals- en voorjaarsvakanties staan weer voor de deur! Kinderen kunnen bij ons op onderzoek in Valkhof Junior. In dit kleurrijke lab ontdekken ze alles over de Romeinse tijd en de middeleeuwen en gaan ze aan de slag met echte museumobjecten. Onderzoek bijvoorbeeld het skelet van een Romeins paard of een middeleeuwse pispot.  Weten ze de weg te vinden op de Peutingerkaart, een echte Romeinse wegenkaart? Werk mee aan het ontwerp van een Romeinse muurschildering! Bestudeer de middeleeuwse miniaturen van de gebroeders Van Limburg en ontcijfer de wereldberoemde kalenderplaten.

Speciaal voor kinderen van 7-12 jaar

Scriptorium vergrootglas  Romeins paard

Kinderrondleidingen ter afscheid van Valkhof Junior
Het leukste kinderlab van Nijmegen gaat per eind februari stoppen! Grijp je kans en kom nog een laatste keer puzzelen en proefjes doen in Valkhof Junior. En wil je nog net iets meer weten over het paard uit de gracht van het Romeinse legerkamp, de munten van keizer Trajanus, die 500 jaar oude pispot of dat Romeinse behang? Ga dan mee met onze rondleider. Hij vertelt je alles over de onderwerpen van Valkhof Junior!

Wanneer: woensdag 14 februari, zondag 18 februari, woensdag 21 februari en zondag 25 februari
Tijden: 15.00-15.45 uur
Kosten: museumticket
Maximaal 20 kinderen per keer

Openingstijden Valkhof Junior

  • In de carnavalsvakantie - 10 t/m 18 februari - is Valkhof Junior dagelijks (behalve op maandag, dan is het museum gesloten) open van 13 tot 17 uur.
  • In de voorjaarsvakantie - 19 februari t/m 25 februari - is Valkhof Junior op woensdag 21 februari, zaterdag 24 februari en zondag 25 februari open van 13 tot 17 uur.

Kosten: gratis (op vertoon van museumticket)

 Valkhof Junior wordt opgevolgd door een superleuke nieuwe ruimte: ArcheoLab! Binnenkort volgt meer informatie!

Uwe Poth in atelierMet de kunstenaar op reis door zijn verbeelding!
Op 18 februari, 11 maart en 1 april heb je de mogelijkheid om met Uwe Poth zelf door de tentoonstelling te ‘reizen’. Je wordt ontvangen met een kop koffie/thee met wat lekkers waarna de kunstenaar jou meeneemt in zijn fascinerende wereld. Exclusief voor deze middagen haalt Uwe Poth een aantal van zijn kunstenaarsboeken uit de vitrine om je van dichtbij te laten genieten van deze bijzondere werken. Ter afsluiting staat er een lunch klaar in het Museumcafé. Uiteraard kun je daarna nog op eigen gelegenheid door het museum dwalen.

Programma

  • 11.15-11.30 uur: ontvangst in Musemcafé met koffie/thee en wat lekkers
  • 11.30-13.00 uur: rondleiding door Uwe Poth
  • 13.00-14.00 uur: lunch

De kosten voor dit arrangement bedragen € 39,50. Reserveren kan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., uiterlijk de voorafgaande donderdag. Er is plaats voor maximaal 20 personen per keer.

gelredagDe Gelredag van zaterdag 24 februari staat helemaal in het teken van de Vrede van Nijmegen! De Ridders van Gelre heten u van harte welkom in Museum het Valkhof. Er zijn rondleidingen en een klein aantal bezoekers krijgt de kans om het restauratie-atelier van het museum te bezoeken. Van 10 tot 12 is het museum gratis toegankelijk.

Ook nemen gidsen van het Nijmeegse Gilde u vanuit het museum mee naar het Stadhuis. Want daar, in de Trêveszaal, is de Vrede van Nijmegen gesloten. De gidsen geven u een uitgebreide toelichting op de plek waar het gebeurd is.

Voor de rondleidingen naar in het restauratie-atelier is per keer ruimte voor 10 personen. Intekenen kan bij de receptie van het museum op de dag zelf.

De Vrede van Nijmegen voor dummies
We schrijven 1678, er moest vrede gesloten worden tussen het Frankrijk van Lodewijk de Veertiende en het Holland van Willem de Derde. En omdat Gelre van oudsher het belangrijkste van de zeven provinciën was, kan dat maar op één plek plaatsvinden: in Nijmegen, de belangrijkste stad van Gelre op dat moment. De stad stond twee jaar bol van de activiteiten. Niet alleen tussen Nederland en Frankrijk werd vrede gesloten, maar tussen allerlei Europese landen. Ook het Duitse Rijk, Engeland, Spanje en Zweden hadden delegaties in Nijmegen rondlopen. Er waren grote feesten, bals en partijen. En dat twee jaar lang. Het was de eerste keer dat er een internationale vrede plaatsvond. Dat gebeurt nu in New York of Génève door de Verenigde Naties.

In het stadhuis en in het museum hangen wandtapijten herinneren die speciaal zijn gemaakt voor de vredesonderhandelingen. Ze waren nodig om het stadhuis mooier te maken, maar ook om het gebouw warm te houden.

Ontdek alles over de Vrede van Nijmegen en kom op 24 februari naar Museum het Valkhof.

Leespaleis1 800pGa tweeduizend jaar terug in de tijd! Wist jij dat Nederland toen nog niet bestond? De Romeinen hebben dan het zuiden veroverd van wat later Nederland zal worden. Julia woont daar, in Noviomagus om precies te zijn. (Dat noemen we nu trouwens Nijmegen.) Julia is een wees; ze heeft geen idee wie haar ouders zijn. Ze is heel nieuwsgierig. Misschien was haar vader een Germaanse krijger, haar moeder een Romeinse prinses. Julia wil informatie over haar ouders. Er is alleen één probleem: ze kan niet even kijken op Internet. Hoe komt Julia dan aan informatie over haar afkomst in een tijd zonder computer en mobieltjes? Dat blijkt niet eenvoudig. Op een dag hoort Julia mensen praten over een Romeinse man: Crassus. “Een chagrijnige oude zeur, bij wie je maar beter bij uit de buurt kan blijven!” Maar… zijn huis schijnt heel bijzonder te zijn. Het heeft een kamer die alle informatie ter wereld bevat: zijn bibliotheek. Daar moet Julia zijn! Ze raapt al haar moed bijeen en gaat op onderzoek. Lukt het haar om de bibliotheek van Crassus te vinden? En vindt ze daar antwoord op haar vragen?

Wanneer: zondag 25 februari
Tijd: 14.30 uur
Kosten: gratis op vertoon van museumticket
Er zijn 100 stoelen beschikbaar. Vol = vol.


18739124 143750326169804 6790032298892646976 oArtistieke hemelbestormers. Kritische geesten. Dromers en doeners. Ze krijgen een podium in het het Valkhof Kunstcafé.
Het Valkhof Kunstcafé is de ontmoetingsplek voor kunstenaars, liefhebbers van kunst en nieuwsgierigen. Iedere keer zijn er interviews, presentaties en tal van bezoektips. Uiteraard staat er ook een drankje voor je klaar!

- 2 maart: hoofdgast Piet Devos
De eerstvolgend editie is de Belgische blinde schrijver, vertaler en literatuurwetenschapper Piet Devos gastspreker.

- 15 juni: hoofdgast Lieve Blanckaert

- 5 oktober: hoofdgast Hans Aarsman

Daarnaast maken tijdens het Valkof Kunstcafé nog diverse andere gasten hun opwachting, maar deze namen blijven nog even een verrassing… Ook nemen we je met de rubriek ‘Making of Maria’ alvast mee in de voorbereidingen van de grote tentoonstelling ‘Ik, Maria van Gelre’. Wil je iets kwijt op het gebied van beeldende kunst? Pak dan spontaan een minuut lang het podium tijdens ‘Uit het hart’.

Het complete programma van de eerstvolgende editie volgt binnenkort. Niets missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief (via de homepage, rechts onderaan), houd de website in de gaten of volg ons via Facebook!

Tijd: 17.00-19.00 uur (inloop 16.45 uur)
Kosten: gratis toegang