721T2699.jpg

random image default10

Kom naar ons nieuwe ArcheoLab en ontdek alles over het leven van de Romeinen!  Bouw een brug en schiet met de katapult. Ontwerp een muurschildering voor een Romeinse villa en bouw een Romeinse stad. Het ArcheoLab is leuk voor jong en oud! 

Eind april is het eerste gedeelte van het ArcheoLab geopend. In deze ruimte staat het zelf ervaren van technische oplossingen die de Romeinen toepasten centraal. Populaire exhibits uit de succesvolle tentoonstelling  ‘High Tech Romeinen’ hebben hier een vaste plaats gekregen. Zo kun je hier zelf een boog bouwen zonder cement, met een katapult schieten of ontdek wat de makkelijkste manier is om met een katrol aan de slag te gaan. Uniek is dat naast de exhibits ook originele bodemvondsten te zien zijn.

Met het nieuwe ArcheoLab wil Museum Het Valkhof jong en oud laten ervaren dat archeologie en Romeinen niet stoffig zijn en ver van ons afstaan, maar deel uitmaken van ons moderne leven. Het ArcheoLab is onderdeel van de nieuwe educatieve presentatie op de benedenverdieping van het museum. Ook de ArcheoHotspot, nu al te bezoeken, wordt onderdeel van het ArcheoLab.

Geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar, maar zeker ook leuk voor volwassenen die zich weer even kind willen voelen!

Romeinenwerkplaats boog web  Romeinenwerkplaats wegen web

Iedere eerste woensdag van de maand kun je ’s middags samen met onze conservatoren en restauratoren op ontdekkingstocht door de collectie. Zij kennen de museumobjecten als geen ander en vertellen je daar graag over!
De rondleidingen starten om 15.00 uur bij de receptie en zijn gratis op vertoon van een museumticket. Aanmelden is niet nodig. Er is plaats voor maximaal 20 personen.

Programma

 • 6 juni: Lisanne van der Heuvel neemt je mee in haar onderzoek naar een drieluik - toegeschreven aan Pieter (I) Coecke van Aelst, 1520
  Lisanne van den Heuvel studeerde Technical Art History aan de Universiteit van Amsterdam.  Ze werkt nu als onderzoeksmedewerker aan de Universiteit van Amsterdam en doet daarnaast onderzoek voor de afdeling Publiek en Educatie van het Rijksmuseum. Binnen het onderzoek van het drieluik werd de conditie van het object onderzocht, evenals de toeschrijving aan Pieter Coecke van Aelst (I). Het onderzoek dient ter ondersteuning van toekomstige restauraties en om de context waarin dit schilderij tot stand is gekomen beter te begrijpen.

  lisanne  Lisanne in actie
 • 4 juli: restaurator Maren Romen vertelt vanuit haar vakgebied over een aantal bijzondere collectiestukken
  Maren Romen is de vaste restaurator van Museum Het Valkhof. Haar werk is zeer divers, zowel inhoudelijk als qua type objecten waar ze mee werkt. Maren neemt je graag mee in haar fascinerende wereld.

 • 5 september: conservator oude kunst Yvette Driever neemt je mee langs de topstukken uit de collectie

 • 3 oktober: Annelies Koster, hoofd van het Gelders Archeologisch Centrum vertelt over het grafveld van Noviomagus en de rijke graven van de stedelijke elite

 • 7 november: Barbara Kruijsen, hoofd Collecties & Presentatie, leidt je langs de topstukken uit de collectie en verrast met bijzondere wetenswaardigheden

 • 5 december: conservator archeologie Louis Swinkels neemt je mee in de wereld achter de Romeinse godenpijler van Nijmegen

 

 

Radboud Universiteit tbv Escaperoomurn gvn KDC01 TF1A33416 mediumVerstrikt in een waargebeurd verhaal.... Weet jij te ontsnappen?

Universiteit in Verzet is een educatieve escaperoom, een initiatief van de Radboud Universiteit in Nijmegen. Het verhaal rond de escaperoom is waargebeurd. Historici van de Radboud Universiteit hebben het verhaal gereconstrueerd en geschreven. Het vertelt een uniek deel van de geschiedenis van de universiteit, DEF UniversiteitInVerzet RGBvan Nijmegen en van ons land in oorlog en verzet.

Voorkant flyerWerk met gamers en archeologen samen op een unieke plek!

Kom de allereerste grenzen verkennen: de Romeinse Limes. Langs deze grenzen zijn archeologische vondsten van Romeinse legerkampen, nederzettingen en woningen gevonden. Samen met archeologen kan jij aan de slag in de game Minecraft en bouwen we aan Romeins erfgoed dat hier rond 200 na Christus heeft gelegen.

Dit doen we aan de hand van archeologische en historische informatie, maar we zullen zelf ook flink creatief moeten zijn. Hoe zag de regio er in die tijd uit? Wat voor huizen stonden er? Wat was er in een kamp aanwezig? Hoe leefde je in die tijd? Samen bouwen we een stukje van de Romeinse wereld en kun je de echte vondsten in het museum bekijken! Naast het bouwen is er ook de mogelijkheid om de Romeinse Limes (grens) in Virtual Reality te ervaren!

Er zijn vier computers aanwezig, waarvan één met VR, dus het kan zijn dat je even moet wachten voordat je aan de beurt bent. Je kunt ook een eigen laptop meenemen waarop Minecraft (versie 1.12.2) en de forge mod geïnstalleerd zijn.

Tijd: 11.00-16.00 uur
Kosten; gratis op vertoon van museumticket

 

RoMeincraft in Nijmegen is een onderdeel van het Erfgoedfestival ‘Over Grenzen van Gelderland’. Kijk voor meer informatie en de rest van het programma op: https://erfgoedfestival.nl/over-het-festival/ 

Iedere maand kun je tijdens de ArcheoAcademy kosteloos aanschuiven bij een verrassende lezing door een expert uit het vakgebied, waarbij ook een prikkelende link wordt gelegd naar de actualiteit van de archeologie in Nijmegen. Het publiek wordt na de lezing uitgenodigd hierover in gesprek te gaan. Je bent van 14.30 tot 15.30 uur van harte welkom om te komen luisteren en vragen te stellen. Toegang is gratis.

foto Joep HendriksProgramma

 • Zondag 3 juni -  Wapengraf Marikenstraat - door archeoloog Joep Hendriks
  Toen gemeentelijke archeologen bij de aanleg van de Marikenstraat in 1999 een kleine groep graven ontdekten, vermoedden zij al gauw dat dit bijzondere graven waren. In sommige graven vond men wapens, zoals bijlen en speerpunten, en zelfs resten van goudbrocaat. Ze bleken te dateren omstreeks het jaar 500 en zijn daarmee de oudste middeleeuwse vondsten uit het centrum van Nijmegen. Een graf bevatte opvallend veel objecten, die onlangs volledig gerestaureerd zijn en nu in Museum Het Valkhof tentoongesteld worden.

  Wie waren hier begraven en waar kwamen zijn vandaan? Aan de hand van de grafgiften uit de Marikenstraat vertelt archeoloog Joep Hendriks wat we weten over Nijmegen op de overgang van de Romeinse tijd naar de middeleeuwen. Niet alleen vondsten uit het stadscentrum spelen een rol, maar ook die uit het naburige Lent. Samen vormen zij de puzzelstukjes waarmee we de geschiedenis van de oudste stad in het eerste millennium kunnen reconstrueren.
 • Zondag 1 juli - Goudschat van Lienden
  De goudschat van Lienden is een bijzondere vondst met een bijzonder verhaal. Gevonden door metaaldetectoren van privépersonen. Het is een tijdsdocument die de overgangsfase van het Romeinse gezag in Nederland naar de Vroege Middeleeuwen aangeeft. 
  Spreker: Stijn Heeren, coordinator van het PAN programma

 • Zondag 2 september -  Romeins grafveld bij Bemmel
  In maart 2018 is er een groot Romeins grafveld gevonden bij Bemmel met daarin o.a. een geverfd aardewerken serviesgoed, versierde bronzen schenkkannen, drinkbekers en schalen, parfumflesjes met inhoud en een babyskelet.
  Spreker: regio-archeoloog Joris Habraken 

 • Zondag 7 oktober - Het nieuwe vervloekingstablet uit Ulpia Noviomagus 
  Spreker: Stephan Weiß-König, conservator Provinciaal Depot Bodemvondsten


 

18739124 143750326169804 6790032298892646976 oArtistieke hemelbestormers. Kritische geesten. Dromers en doeners. Ze krijgen een podium in het het Valkhof Kunstcafé.
Het Valkhof Kunstcafé is de ontmoetingsplek voor kunstenaars, liefhebbers van kunst en nieuwsgierigen. Iedere keer zijn er interviews, presentaties en tal van bezoektips. In de rubriek ‘The making of Maria’ nemen we je alvast mee in de voorbereidingen van de grote tentoonstelling ‘Ik, Maria van Gelre’. Wil je iets kwijt op het gebied van beeldende kunst? Pak dan spontaan een minuut lang het podium tijdens ‘Uit het hart’. Het Kunstcafé - op de galerij van Museum Het Valkhof - begint om 17.00 uur. De toegang is gratis. Einde programma: 19.00 uur.

Op 15 juni is fotografe Lieve Blancquaert te gast en op 5 oktober meesterkijker Hans Aarsman (Aarsman: De Volkskrant Collectie). Maar ook tientallen andere sprekers zullen het podium krijgen en het publiek verrassen en inspireren. Houd de website in de gaten voor het programma.

Niets missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief (via de homepage, rechts onderaan), houd de website in de gaten of volg ons via Facebook!