noord-zijde.jpg

random image default10

Wil jij meer leren over tekenen? Kom dan in augustus naar één van onze Tekenkunst workshops! De laatste workshop in de zomerreeks wordt gegeven op 26 augustus.

 • 26 augustus: Workshop portret tekenen

  Bij de workshops koptekenen ga je aan de slag met potlood en papier om elkaar na te tekenen. Je leert te kijken naar de opbouw en vormen van een gezicht zonder je te verliezen in de details.
  Tijd: start om 13.00 uur en om 14.30 uur

De workshops duren een uur en zijn gratis op vertoon van je museumticket. Per workshop is er plek voor 20 kinderen.

20180719 154242   20180719 163942

Andreas HetfeldSpeciaal voor tentoonstelling '99+1' zijn drie verschillende atelierroutes gemaakt. Je begint de dag met een bezoek aan de expositie. Met een plattegrond en een lekkere snack op zak, ga je vervolgens op pad om een aantal ateliers in de stad te bezoeken. De kunstenaars heten je van harte welkom in hun domein. Geen fiets bij de hand? Eventueel kun je via www.nijmegenactief.nl een fiets huren.

 • Deelnemende kunstenaars op zondag 26 augustus: Ria Roerdink, Bob Lejeune, Margriet Smulders en Frank Bezemer

De kosten voor dit arrangement bedragen €18,50 p.p. Dit is inclusief museumticket, routekaart en een leuke tas met snack voor ondeweg. Museumkaarthouders en Vrienden van het museum betalen €7.50 p.p.
Reserveren is gewenst en kan door een mail te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

Foto: Andreas Hetfeld in zijn atelier, vastgelegd door fotograaf Inge Hondebrink

De kunst van beweging en de taal die zij spreekt vormen de grondslag van de dansperformance Veraf en Dichtbij van choreografe Carla Hamel. Samen met vijf dansers heeft zij speciaal voor Museum het Valkhof deze performance gemaakt.

Inspiratie vond ze in de expositie 99 +1, kunst van eigen bodem. De ‘+1’ in de tentoonstellingstitel verwijst naar de onvolmaaktheid van het getal 99: de keuze is subjectief, er is voor iedereen ongetwijfeld een kunstwerk dat kan worden toegevoegd. Met ‘99+1’ laat Museum Het Valkhof de rijkdom aan actuele kunst uit de regio zien. Dit inspireerde Carla Hamel tot een eigen invulling van deze ‘+1’: de dansperformance Veraf en Dichtbij.

Datum: zaterdag 1 en zondag 2 september 2018
Tijden: 12.30-13.00u, 14.00-14.30u. 15.30-16.00u.
Entree: gratis op vertoon van museumticket

valkhof 2

Iedere maand kun je tijdens de ArcheoAcademy kosteloos aanschuiven bij een verrassende lezing door een expert uit het vakgebied, waarbij ook een prikkelende link wordt gelegd naar de actualiteit van de archeologie in Nijmegen. Het publiek wordt na de lezing uitgenodigd hierover in gesprek te gaan. Je bent van 14.30 tot 15.30 uur van harte welkom om te komen luisteren en vragen te stellen. Toegang is gratis.

Programma

 • Zondag 2 september 2018 -  Romeins grafveld bij Bemmel
  In maart 2018 is er een groot Romeins grafveld gevonden bij Bemmel met daarin o.a. een geverfd aardewerken serviesgoed, versierde bronzen schenkkannen, drinkbekers en schalen, parfumflesjes met inhoud en een babyskelet.  
  Spreker: regio-archeoloog Joris Habraken 

 • Zondag 7 oktober 2018 - Het vervloekingstablet uit Ulpia Noviomagus
  In de lezing van Stephan Weiß-König staat een bijzondere loden strip met een magische tekst uit de Romeinse tijd centraal. Deze is in 2016 gevonden bij opgravingen in de Romeinse stad Ulpia Noviomagus (Nijmegen). Het gaat om een zogenaamd vervloekingstablet. Het opschrijven van vloeken was een vaak voorkomende magische handeling in het Romeinse Rijk om schadelijke acties tegen een doelwit uit te voeren. In de lezing wordt de ontcijfering van deze tekst en de interpretatie ervan voorgesteld. Daarnaast gaat het over verglijkbare teksten gevonden binnen het Romeinse Rijk en over de magische praktijken uit deze periode in het algemeen.

 • Zondag 4 november 2018 - Romeinen in Medel
  In 2016 en 2017 vonden er grootschalige opgravingen plaats in Medel (gemeente Tiel). Op de plek waar een groot bedrijvenpark ontwikkeld zou worden voerden archeologen van drie bedrijven (Vu-HBS, Baac en ADC ArcheoProjecten) grootschalige opgravingen uit. Daarbij is enorm veel naar boven gekomen. Spectaculaire vondsten zoals een Romeins beeld maar ook kleinere verhalen zoals een aantal kindergraven op een groot grafveld. In deze lezing gaan archeologen Johan van Kampen en Henk van der Velde nader in op de ontdekkingen die deze opgraving opleverden: waar kwamen de eerste Romeinen van Medel vandaan? Op welke wijze werden ze begraven en wat zegt dit over het dagelijks leven in de Romeinse tijd? Hoe komen al die schatten nu in Medel terecht? Hoe eindigde de Romeinse tijd in Medel?

 • Zondag 2 december 2018 - Was Caesar hier?

 

MarenIedere eerste woensdag van de maand kun je ’s middags samen met onze conservatoren en restauratoren op ontdekkingstocht door de collectie. Zij kennen de museumobjecten als geen ander en vertellen je daar graag over! De rondleidingen starten om 15.00 uur bij de receptie en zijn gratis op vertoon van een museumticket. Aanmelden is niet nodig. Er is plaats voor maximaal 20 personen.

Programma:

 • 5 september 2018: conservator oude kunst Yvette Driever neemt je mee langs de topstukken uit de collectie

 • 3 oktober 2018: Annelies Koster, hoofd van het Gelders Archeologisch Centrum vertelt over het grafveld van Noviomagus en de rijke graven van de stedelijke elite

 • 7 november 2018: Barbara Kruijsen, hoofd Collecties & Presentatie, leidt je langs de topstukken uit de collectie en verrast met bijzondere wetenswaardigheden

 • 5 december 2018: conservator archeologie Louis Swinkels neemt je mee in de wereld achter de Romeinse godenpijler van Nijmegen

Nona2 webPopronde is een landelijk reizend festival dat elk najaar in de periode van september tot en met november plaatsvindt in een 40-tal steden door het hele land. De Popronde is voor (nog) onbekende bands en artiesten de mogelijkheid zich te presenteren buiten de eigen regio en intensieve tour-en speelervaring op te doen.

Op 13 september treedt de getalenteerde zangeres Nona op in het museum. Haar rauwe stemgeluid doet denken aan de grote soulzangeressen van weleer. De muziek van Nona wordt sterk beïnvloed door haar eigen persoonlijke smaak. Ze heeft niet alleen een duidelijke liefde voor de classics, maar ook hiphop en pop zijn hoorbaar aanwezig.

Tijd: 20.00 uur
Kosten: gratis
meer informatie op www.popronde.nl

 

KN Poster 3In één nacht ontdekken wat Nijmegen aan kunst en cultuur te bieden heeft? Dat doe je tijdens de Kunstnacht op 22 september 2018! Onverwachte performances, verrassende kunstinstallaties en unieke cross-overs van muziek, dans, beeldende kunst, theater, multimedia, wetenschap, literatuur en poëzie. Stippel je eigen route uit langs culturele hotspots verspreid over het stadscentrum en het Honigcomplex. Vier de nacht!

 • 20:00 - Speciale openingsact in het Valkhofpark
 • 20:30 tot 01:00 - Doorlopend programma op de locaties
 • 00:00 tot 04:00 - Nachtfeest in de Stadsschouwburg.

Kunstdiner in het museum
Start je de avond het liefst in stijl? Bezoek het Kunstdiner om 18:00 in Museum het Valkhof. Meld je aan vóór 18 september via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Check het volledige programma en koop je passe-partout op www.nijmeegsekunstnacht.nl 

18739124 143750326169804 6790032298892646976 oArtistieke hemelbestormers. Kritische geesten. Dromers en doeners. Ze krijgen een podium in het het Valkhof Kunstcafé.
Het Valkhof Kunstcafé is de ontmoetingsplek voor kunstenaars, liefhebbers van kunst en nieuwsgierigen. Iedere keer zijn er interviews, presentaties en tal van bezoektips. In de rubriek ‘The making of Maria’ nemen we je alvast mee in de voorbereidingen van de grote tentoonstelling ‘Ik, Maria van Gelre’. Wil je iets kwijt op het gebied van beeldende kunst? Pak dan spontaan een minuut lang het podium tijdens ‘Uit het hart’. Het Kunstcafé - op de galerij van Museum Het Valkhof - begint om 17.00 uur. De toegang is gratis. Einde programma: 19.00 uur.

Op 5 oktober is meesterkijker Hans Aarsman (Aarsman: De Volkskrant Collectie) te gast. Maar ook vele andere sprekers zullen het podium krijgen en het publiek verrassen en inspireren. Houd de website in de gaten voor het programma.

Niets missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief, houd de website in de gaten of volg ons via Facebook!

Radboud Universiteit tbv Escaperoomurn gvn KDC01 TF1A33416 mediumVerstrikt in een waargebeurd verhaal.... Weet jij te ontsnappen?

Universiteit in Verzet is een educatieve escaperoom, een initiatief van de Radboud Universiteit in Nijmegen. Het verhaal rond de escaperoom is waargebeurd. Historici van de Radboud Universiteit hebben het verhaal gereconstrueerd en geschreven. Het vertelt een uniek deel van de geschiedenis van de universiteit, DEF UniversiteitInVerzet RGBvan Nijmegen en van ons land in oorlog en verzet.