721T2699.jpg

random image default10

Het eerste Kunstcafé van 2019 belooft weer bijzonder te worden. We gaan de avond van start met gastspreker kunsthandelaar en kunstkenner Jan Six. Hij wordt geïnterviewd over de twee opzienbare Rembrandtontdekkingen die hij heeft gedaan. Six kan als geen ander vertellen hoe het is om bezeten te zijn van oude meesters en Rembrandt in het bijzonder. Zijn boek Rembrandts portret van een jongeman komt uitvoerig ter sprake.

Na de pauze gaat Babette Degraeve in gesprek met Prof. dr. Jan Keunen, oogarts en opleider aan het Radboudumc. Hij initieerde masterclasses voor studenten geneeskunde waarbij zij samenwerken met kunstenaars. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat kunstobservatie en patroonherkenning de diagnostische vaardigheden van artsen significant verbetert.

Verder vertelt museumdirecteur Hedwig Saam over haar favoriete museumobject en toont Marja Begheyn-Huisman een verrassend onbekend voorwerp uit het depot.

Tijdens ‘Uit het Hart’ staat de microfoon open voor iedereen die in één minuut iets wil vertellen over een initiatief op het gebied van kunst en cultuur in en om Nijmegen. Een afsluitend muziekstuk wordt gespeeld door gelegenheidsduo Klaske Kamstra (Jazzzangeres) en Teun Uijlen (gitaar).

Het Kunstcafé - op de galerij van Museum Het Valkhof -  duurt van 17.00 tot 19.00 uur. De toegang is gratis.

Avondopenstelling tentoonstellingen Ceija Stojka - Oorlogsherinneringen van een Roma en Kinderen van de Oorlog

Op donderdagavond 21 februari wordt het bombardement van 22 februari 1944 op bijzondere wijze herdacht. Op en rond de brandgrens in de stad staan meer dan 40 muziekgroepen en koren, die vanaf 20.00 uur vijftien minuten zingen en spelen. Zo wordt stilgestaan bij de hoop en de verwachtingen van alle mensen die het bombardement niet overleefden. 

De avond wordt afgesloten in Museum Het Valkhof. Op het plein voor het museum zingt vanaf circa 20.15 uur het gemeentekoor. In de buurt van het museum, bij de Burchtstraat, speelt rond dezelfde tijd saxofonist Bo de Graaf. Het museum is deze avond gratis toegankelijk. Bezoekers en deelnemers aan de herdenking kunnen hier wat drinken en de tentoonstellingen Ceija Stojka – Oorlogsherinneringen van een Roma en Kinderen van de oorlog bekijken. Huug Duin zingt omstreeks 20.45 uur in Museum Het Valkhof het lied Mijn stad.

Donderdag 21 februari 2019 | tijd: 20.30 - 22.30 uur
Entree: gratis 

Meer informatie? Kijk op www.brandgrens024.nl

Iedere eerste woensdag van de maand kunt u ’s middags samen met onze conservatoren en restauratoren op ontdekkingstocht door de collectie. Zij kennen de museumobjecten als geen ander en vertellen u daar graag over! De rondleiding start om 15.00 uur bij de receptie en is gratis op vertoon van uw museumticket. Aanmelden is niet nodig. Er is plaats voor maximaal 20 personen.

Programma:

  • 6 maart 2019: Maren Romen, restaurator, neemt u mee door het restauratieatelier
    Tijdens de rondleiding in het restauratieatelier hoort u meer over recente restauratieprojecten in het atelier, die betrekking hebben tot de komende tentoonstellingen.

  • 3 april 2019: Louis Swinkels, conservator archeologie  vertelt over de kantharos van Stevensweert
    De zilveren drinkbeker uit de Maas bij Stevensweert behoort tot de topstukken van het museum en van de Nederlandse archeologie. De beker dateert uit het begin van de jaartelling en is een karakteristiek voorbeeld van het uitbundig versierde zilveren drinkservies waarover de elite van de Romeinse samenleving beschikte. De ‘kantharos van Stevensweert’ was 60 jaar geleden bovendien middelpunt van een geruchtmakend proces, dat juristen nog altijd bezighoudt.

Verstrikt in een waargebeurd verhaal... Weet jij te ontsnappen?

DEF UniversiteitInVerzet RGBUniversiteit in Verzet is een educatieve escaperoom, een initiatief van de Radboud Universiteit in Nijmegen. Het verhaal rond de escaperoom is waargebeurd. Historici van de Radboud Universiteit hebben het verhaal gereconstrueerd en geschreven. Het vertelt een uniek deel van de geschiedenis van de universiteit, van Nijmegen en van ons land in oorlog en verzet.

Reserveer nu!

Reserveer nu via: www.universiteitinverzet.nlLet op; wanneer je de escape wilt spelen, dien je altijd een online reservering te maken en vooraf te betalen via de website van 'Universiteit in verzet'. De escaperoom is volledig in beheer van Radboud Universiteit Nijmegen.

Vergeten Nijmeegse oorlogsgeschiedenis
Het is 1943, de Tweede Wereldoorlog woedt. Bernard Hermesdorf, rector magnificus van de universiteit in Nijmegen, moet alle studenten op last van de Duitse bezetter een verklaring laten tekenen. Een verklaring waarmee zij hun loyaliteit betuigen aan de bezetter. Dit jaar (11 april 2018 om precies te zijn) is het exact 75 jaar geleden dat hij een bijzonder besluit nam, als enige rector in Nederland. Hermesdorf wilde de studenten niet confronteren met het morele dilemma: wel of niet tekenen? Hij sloot eigenhandig de universiteit door een briefje op te hangen in het Hoofdgebouw.

De sluiting van de universiteit had verregaande gevolgen. Studenten waren verlost van het dilemma wel of niet de loyaliteitsverklaring tekenen, maar werden geconfronteerd met het volgende dilemma: aanmelden bij de Arbeitseinsatz in Duitsland – zoals de bezetter eiste – of onderduiken, met gevaar voor represailles tegen familie en vrienden?

Studentenverzet
Als deelnemer aan de escaperoom kruip je in de huid van vrienden van Jozef van Hövell van Wezeveld en Westerflier. Jozef was praeses van de Nijmeegse studentenvereniging Carolus Magnus, die ten tijde van de universiteitssluiting al verboden was door de bezetter. Deelnemers worden met dezelfde dilemma's geconfronteerd als de studenten van 75 jaar geleden.

Jozef speelde een belangrijke rol in het studentenverzet in Nijmegen en in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog en nam deel aan verscheidene verzetsacties. Hij werd uiteindelijk gearresteerd en overleed in concentratiekamp Neuengamme in 1945, kort voor het einde van de oorlog. In 1946 ontving Jozef postuum het Verzetskruis 1940-1945.