noord-zijde.jpg

random image default10

Deze avond vol met demonstraties en proeverijen wordt georganiseerd in samenwerking met Eet!Verleden.

Schuif aan tafel bij de hertogin: Wat staat er op het menu in het hertogdom van Gulik van Gelre? Welke specerijen worden gebruikt in de keuken? En waar zijn deze specerijen nog meer handig voor?

Ga aan de slag en ontcijfer de boodschappenlijsten van Maria, leer de conserveertechnieken en de tafeletiquette tijdens de middeleeuwen. Proef kruidenwijn en zelfgemaakte boter. Koks nemen u mee op hun historische zoektocht naar eten en drinken in de 15de eeuw.

Wat kun je allemaal zien en doen deze avond?

 • Zoet & Spicy: demonstratie van suiker, suikerwaar, gekonfijte ingrediënten en specerijen
 • Hartig: demonstratie middeleeuwse pronkgerechten. O.a. pasteien met vogels erop!
 • Kookboeken & Keukenboeken: presentatie over middeleeuwse kookboeken en keukenboeken. Ontcijfer ook de boodschappenlijsten van Maria en proef een middeleeuws hapje.
 • Demonstratie conserveertechnieken en gerechten uit middeleeuwen
 • Demonstratie van dranken in de middeleeuwen (wijn en bier): proef en ruik de kruidenmengsels voor kruidenwijnen en neem wat van de wijn.
 • Demonstratie kruiden uit de middeleeuwen: ruik en proef de kruiden en kom er achter waar ze naast voeding nog meer voor werden gebruikt. 
 • Demonstratie tafeletiquette in middeleeuwen door Christianne Muusers.
 • Demonstratie granen, graanmalen en broden: hier kun je graan malen en brood proeven
 • Foodarcheologie: demonstratie van foodvondsten uit de middeleeuwen door een foodarcheoloog.

In de tentoonstelling neemt museumexpert Robin Jansen u mee langs die objecten die iets vertellen over koken en eten in de tijd van Maria van Gelre

Entree volwassenen: € 17,50
Entree Jeugd: € 11,25
Entree Museumkaart (MK), BankGiro Loterij VIP-KAART, Vrienden Museum Het Valkhof, Vereniging Rembrandt, ICOM: € 5,-

Tickets bestelt u hier

DSF2196

Speciaal in het kader van deze tentoonstelling worden er in Museum Het Valkhof twee masterclasses Broderie d’Art gegeven door Saskia ter Welle. Tijdens deze masterclass laat zij u kennis maken met haute couture borduurwerk. Dit is een unieke kans om kennis te maken met de borduurtechnieken zoals deze ook nu nog worden toegepast in bijzondere kleding van onder andere CHANEL, DIOR, VALENTINO, Elie Saab, Jan Taminiau en Edwin Oudshoorn.

U kunt van dichtbij zien en voelen hoe dit borduurwerk tot stand is gekomen. Saskia laat u voorbeelden zien in boeken en uit haar collectie. Ook kunt u de techniek van het tamboereren zien en de mogelijkheden die deze specifieke techniek biedt voor het borduren van kralen en pailletten. Vervolgens gaat u zelf achter een borduurframe aan de slag en maakt u een bloem, versierd met kralen en pailletten.

Praktische informatie

Wanneer: zondag 16 december 2018
Op beiden dagen wordt dezelfde masterclass gegeven.

Tijden: 14.00 - 17.00 uur
Locatie: Museum Het Valkhof
Kosten: € 75,-
Dit is inclusief koffie met gebak. Wilt u deze dag ook de tentoonstelling bezoeken, dan kan dit op eigen gelegenheid voorafgaand aan de masterclass op vertoon van uw reserveringsbewijs.

Aanmelden

Tussen kunst en ambacht: verluchters aan het werk in Maria's uitzonderlijke gebedenboek.
Het gebedenboek van Maria van Gelre is een van de grootste kunstschatten uit de Noordelijke Nederlanden. Toch was de prachtige verluchting niet het werk van originele kunstenaars, maar van professionele ambachtslieden die hun werk zo snel probeerden te voltooien door middel van werkverdeling, instructies en herhaling van modeltekeningen. Het is de werkwijze van deze schilders die deze avond centraal staat.
 
Spreker: Miranda Bloem. 
Moderator: Rob Dückers
Locatie: aula
 
Wanneer: vrijdag 28 december | 15.30 uur – 17.00 uur
 
Entree: gratis toegankelijk op vertoon van uw toegangsbewijs, klik hier voor de reguliere toegangsprijzen. 
Heeft u een: Museumkaart, BankGiro Loterij VIP-KAART, Vrienden Museum Het Valkhof, Vereniging Rembrandt, ICOM. Dan heeft u gratis toegang tot het museum en de activiteit, uw kaart wordt bij de ingang gescand. Er geldt geen toeslag voor genoemde kaarthouders. 
Christine de Pizan en de rol van de vrouw in de tijd van Maria.
 
Bezoekers komen meer te weten over deze bijzondere schrijfster en hoe men rond 1400 over de positie van de vrouw dacht.
Aan het hof van Maria is een verdiepend programma over hoe men in de kringen van Maria van Gelre de wereld zag. Deze dag wordt georganiseerd in samenwerking met de OBGZ (Leeskringsservice).
 
In de Nicolaaskapel komt men – net als Valentina Visconti en haar hofdames, waar Maria er een van was - bijeen om te spreken over het werk van Christine de Pizan, het boek van de stad der vrouwen.

 
In de aula is een lezing over Christine de Pizan door Mark Aussems. 
Tijden: 13.30 uur en 15.30 uur
 
Wanneer: zondag 30 december | Doorlopend programma tussen 11:00 – 17:00 uur
 
Entree: gratis toegankelijk op vertoon van uw toegangsbewijs, klik hier voor de reguliere toegangsprijzen. 
Heeft u een: Museumkaart, BankGiro Loterij VIP-KAART, Vrienden Museum Het Valkhof, Vereniging Rembrandt, ICOM. Dan heeft u gratis toegang tot het museum en de activiteit, uw kaart wordt bij de ingang gescand. Er geldt geen toeslag voor genoemde kaarthouders. 

Iedere maand kun je tijdens de ArcheoAcademy kosteloos aanschuiven bij een verrassende lezing door een expert uit het vakgebied, waarbij ook een prikkelende link wordt gelegd naar de actualiteit van de archeologie in Nijmegen. Het publiek wordt na de lezing uitgenodigd hierover in gesprek te gaan. Je bent van 14.30 tot 15.30 uur van harte welkom om te komen luisteren en vragen te stellen. 

Entree: op vertoon van een geldig toegangsbewijs.

Programma

 • Zondag 6 januari - ‘Goudschat van Lienden’ 
  In deze lezing staat de Goudschat van Lienden centraal. Archeoloog Stijn Heeren vertelt over deze bijzondere muntschat dat het einde van het Romeinse gezag in Nederland markeert.
  Spreker: Stijn Heeren

 • Zondag 3 februari - ‘Lent 900-1400’ 
  Spreker: Cees Koot

  Let op!! Tijdens de tentoonstelling Ik, Maria van Gelre, heeft u een geldig entreeticket van het museum nodig om toegang te krijgen tot ArcheoAcademy. Klik voor ticketprijzen hier.

Radboud Universiteit tbv Escaperoomurn gvn KDC01 TF1A33416 mediumVerstrikt in een waargebeurd verhaal.... Weet jij te ontsnappen?

Universiteit in Verzet is een educatieve escaperoom, een initiatief van de Radboud Universiteit in Nijmegen. Het verhaal rond de escaperoom is waargebeurd. Historici van de Radboud Universiteit hebben het verhaal gereconstrueerd en geschreven. Het vertelt een uniek deel van de geschiedenis van de universiteit, DEF UniversiteitInVerzet RGBvan Nijmegen en van ons land in oorlog en verzet.

Welkom bij Museum Het Valkhof

Museum Het Valkhof
Radboud Universiteit