noord-zijde.jpg

random image default10

harryOp zondag 2 juli trapt de Nijmeegse stadsarcheoloog Harry van Enckevort de lezingenreeks van de ArcheoAcademy af in de ArcheoHotspot Nijmegen. Sinds begin dit jaar is deze hotspot in Museum Het Valkhof gevestigd. U kunt hier niet alleen dagelijks zelf mee helpen met archeologisch onderzoek, er worden ook diverse extra activiteiten georganiseerd, waaronder de ArcheoAcademy. Iedere maand kunt kosteloos aanschuiven bij een verrassende lezing door een expert uit het vakgebied, waarbij ook een prikkelende link wordt gelegd naar de actualiteit van de archeologie in Nijmegen. Het publiek wordt na de lezing uitgenodigd hierover in gesprek te gaan.

Tijdens de eerste lezing uit de reeks neemt Harry van Enckevort u mee naar de wereld van de archeologie van de oudste stad van Nederland. Wat houdt zijn vak nu precies in? Wat drijft hem? Wat zijn de meest bijzondere momenten tot nu toe uit zijn 35-jarige carrière? U bent van 14.30 tot 15.30 uur van harte welkom om te komen luisteren en om vragen te stellen.

Aanmelden is niet nodig, toegang tot de lezing is gratis.

Archeologisch spreekuur
Iedere laatste woensdagmiddag van de maand kunt u van 16.00 tot 17.00 uur terecht bij het archeologisch spreekuur in de ArcheoHotspot. Heeft u iets gevonden en wilt u graag een blik van een expert? Kom gerust langs!

Kijk voor meer informatie over de ArcheoHotspot Nijmegen, de ArcheoAcademy en de overige activiteiten op www.museumhetvalkhof.nl

In het najaar van 2017 presenteert Museum Het Valkhof het ondernemingsplan voor de komende 4 jaar. Onderdeel van dat plan is een nieuwe visie op de taken en mogelijkheden van het museum. Op maandag 3 juli gaan we hierover graag met u in debat. Onder leiding van Ad s’-Gravenzande, oud journalist en deskundige op het gebied van media en cultuur, komen onder andere de volgende onderwerpen ter sprake:

  • Is Museum Het Valkhof alleen een museum voor de stad of moeten de ambities verder reiken?
  • En als de ambities verder reiken, moet het museum het verleden van de stad dan volledig loslaten of moet er juist sterk ingezet worden op dat verleden.
  • Wat wordt de rol van de hedendaagse kunst in Museum Het Valkhof?
  • Welke rol moet Museum Het Valkhof krijgen in relatie tot citymarketing en toeristische ontwikkelingen in de provincie?

Over deze en andere onderwerpen is een aantal sprekers uitgenodigd om een stelling te poneren en toe te lichten. Daarna start de discussie, waaraan u ook deel kunt nemen, onder leiding van Ad s’-Gravenzande. De uitkomsten van deze discussie neemt de directie mee in het nieuwe ondernemingsplan dat op 15 september aan de provincie en de gemeente wordt aangeboden. Discussieert u mee?

Het debat vindt plaats op maandag 3 juli om 20.00 uur in Museum Het Valkhof en is vrij toegankelijk. Wij zorgen voor een drankje en muzikale omlijsting. 

Lees hier de nieuwsbrief terug die interim-directeur Jan van Laarhoven schreef over de problematiek in Museum Het Valkhof.

depot1juli t/m 29 oktober 2017

Maak je eigen tentoonstelling met ECHTE museumstukken!

Lijkt het je leuk om een tentoonstelling met museumstukken te maken die soms wel meer dan 2000 jaar oud zijn? Dan zijn we op zoek naar jou! Trek een schort aan, kies de museumstukken die jij wilt exposeren, schrijf een tekstbordje, verzin een titel en maak via een app jouw persoonlijke tentoonstellingsposter. Als je jouw poster naar het museum mailt, dan zorgen wij ervoor dat deze op een grote posterwand komt te hangen.

Jouw kunstwerk in het museum
In de ruimte waar je aan de slag kunt als kinderconservator staat ook een grote tekentafel. Hier kun je je eigen kunstwerk maken, inlijsten en vervolgens ophangen. Jouw kunstwerk wordt dan toegevoegd aan de kinderkunstcollectie!

 

Vorig jaar was de eerste editie van de Museumnacht tijdens de Vierdaagsefeesten een groot succes: honderden mensen gingen uit hun dak op de muziek van DJ JP en Brian. Ook dit jaar kun je weer los gaan op de mooiste plek van het museum, namelijk de galerij. Natuurlijk ontbreekt de bar niet:)

museumnacht 1600 pxDJ JP
Jean-Paul Vis (1973). In de vroege jaren 80, geïnspireerd door de Ferry Maat Soul Show, Avro’s Driemaal Doordraai, Peter Slaghuis en de wekelijkse prestaties van mixmaster Ben Liebrand in de Curry & van Inkel Show.
Na veel oefenen, begon hij midden jaren 80 met maken van zijn eigen mixen. Verschillende mixen werden uiteindelijk uitgezonden op Tros, Avro en Veronica radio. Later volgde er een nieuwe stap. Naast het mixen van nummers van andere artiesten, besloot hij te beginnen met het opnemen en produceren van zijn eigen tracks. Een nieuwe wereld was geboren en een droom kwam uit.
Zijn muziek stijl omvat alles van groovy tot elektro en techno house muziek, zolang het maar de juiste vibe bevat.

Brian
Het woord “gemiddeld” is niet te vinden in Brian’s vocabulaire. Brian’s soulful vocal brengt je liedjes met een down-to-earth twist, maar zeker ook met internationale allure en potentie. Hij is een allround performer die er altijd in slaagt het publiek te boeien met zijn oprechte combinatie van vocale acrobatiek en de juiste muziekkeuze.

Tijd: 23.00 - 02.00 uurEntree: gratis

Ardemus5 webArdemus is terug, en wel bij Museum Het Valkhof! De publieksfavoriet van de vorige NJO (Nederlands Jeugd Orkest) Muziekzomer brengt deze zomer het programma Winds of Change. Na het succes van vorig jaar kon dit ensemble natuurlijk niet ontbreken in de line-up van de Muziekzomer. Het programma is een ware wondermix met werk van componisten uit alle windstreken. Van Rusland tot Japan en van Amerika tot Ierland, de vier jonge talenten van Ardemus spelen voor u een intrigerende combinatie van wereldlijke saxofoonwerken.

Sinds de oprichting in 2014 hebben de internationale musici van Ardemus al veel prijzen in de wacht weten te slepen op verschillende festivals en concoursen. Met hun passie voor kamermuziek reizen ze heel de wereld rond en laten ze het publiek kennismaken met hun soepele saxofoonklanken.

Lisa Wyss - sopraansaxofoon
Lovro Mercep - altsaxofoon
Jenita Veurink - tenorsaxofoon
Yo-yo Su - baritonsaxofoon

Programma:
Bozza - Andante et Scherzo
Glazunov - Kwartet in B, op.109
Nagao - Quatuor de Saxophones
Wilson - So Softly
Torke - July

Tijd: 20:00 uur
Kosten: € 16,50 / jongeren t/m 30 jaar € 11,00. Kaartverkoop vanaf medio juni via http://www.muziekzomer.nl/muziekzomer 

valkhofcafeIn navolging van de eerste twee succesvolle Valkhof Kunstcafé's is het 1 september en 24 november 2017 tijd voor de volgende edities.

Het Valkhof Kunstcafé
Het Valkhof Kunstcafé is een initiatief van de Vrienden van Museum Het Valkhof, samen met het museum. Het Valkhof Kunstcafé is een sprankelend podium voor wat leeft in de wereld van de beeldende kunst, in en buiten Nijmegen. Sprekers uit de kunstwereld zorgen voor inspiratie en discussie en er is ruimte voor uitwisseling van nieuws. Het publiek staat ieder Valkhof Kunstcafé oog in oog met objecten uit het depot met een verrassend verhaal. Muziek, drankjes en hapjes dragen verder bij aan een informele sfeer.

Op 1 september verwelkomen we Caro Verbeek en op 24 novemer is kunstrecensente Wieteke van Zeil te gast.
Wilt u op de hoogte blijven van alle activiteiten zoals het Valkhof Kunstcafé? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief via de homepage van onze website.

Locatie: galerij van Museum Het Valkhof
Tijd: 17.00 tot 19.00 uur
Entree: gratis

 

Kunstnacht2017Muzikale performances in een mini-theater, wetenschappelijke experimenten in het donker, een Grote Kunstshow in de Schouwburg...tijdens de Kunstnacht ontdek je culturele hotspots, bizarre performances, mooie expo’s en unieke feestjes op meer dan 20 locaties door de hele stad en het Honigcomplex tussen 20:00 en 01:00 uur. Stippel je eigen route uit, duik de nacht in en ga op zoek naar jouw pareltjes, unieke momenten en andere nachtbrakers!

19:30 – Opening
20:00 – 01:00 – Programma op locaties
00:00 – 04:00 Nachtfeest @ Concertgebouw De Vereeniging

Kijk voor meer informatie, de openingslocatie & kaartverkoop op www.nijmeegsekunstnacht.nl

Valkhofkapel web

Ontdek de zeer bijzondere Valkhofkapel in het Valkhofpark. Dit oudste stenen gebouw van Nederland werd rond het jaar 1000 gebouwd op de heuvel waar ook de Romeinen en Karel de Grote al een versterking bouwden. Een vrijwilliger heet u van harte welkom in de kapel en vertelt u graag over de geschiedenis van dit pand.

Openingstijden Valkhofkapel
Het streven is om de kapel tot eind oktober 2017 op dinsdag t/m zondag van 11.00 tot 17.00 uur open te stellen voor publiek. Het kan echter zijn dat de kapel wegens bruiloften of tekort aan vrijwilligers een (gedeelte van de) dag niet te bezoeken is.

Voor actuele informatie over de openingstijden kunt u bellen met de receptie van Museum Het Valkhof via telefoonnummer 024-3608805.