noord-zijde.jpg

random image default10

 

8 juli t/m 29 oktober 2017

Maak je eigen tentoonstelling met ECHTE museumstukken!
Ben je tussen de 4 en 12 jaar oud en lijkt het je leuk een tentoonstelling te maken? Met echte museumstukken, die soms wel meer dan 2000 jaar oud zijn? Dan zijn we op zoek naar jou! Trek een schort aan, kies de museumstukken die jij wilt exposeren, schrijf een tekstbordje, verzin een titel en maak via een app jouw persoonlijke tentoonstellingsposter. Deze poster geven we vervolgens een mooi plekje op de officiële posterwand!

Kinderen kiezen hun favoriete museumstukken   stef verstraaten 39A3213      

Jouw kunstwerk in het museum
In de ruimte waar je aan de slag kunt als kinderconservator staat ook een grote tekentafel. Hier kun je je eigen kunstwerk maken, inlijsten en vervolgens ophangen. Jouw kunstwerk wordt dan toegevoegd aan de kinderkunstcollectie!

Maak zelf een kunstwerk voor de tentoonstelling  stef verstraaten 39A3256

Op televisie
Omroep Gelderland maakte een leuk item over dit project: http://gld.nl/nTA7

 

valkhofcafeRuiken als Romeinen tijdens het Valkhof Kunstcafé!

Naar kunst kun je kijken. Maar wat gebeurt er als je kunst ruikt? Over de bijzondere relatie tussen kunst en cultuur, geur en herinnering gaat het tijdens het Valkhof Kunstcafé op vrijdag 1 september in Museum Het Valkhof. Hoofdspreker is Caro Verbeek (1980), geurhistorica en werkzaam bij het Rijksmuseum. ‘Aromatisch aanliggen, ruiken als Romeinen’ is de titel van haar presentatie.
Het Valkhof Kunstcafé - een podium voor prikkelende ontmoetingen rond beeldende kunst - vindt plaats in het Museumcafé van Museum Het Valkhof, van 17-19 uur. De toegang is gratis. Drankjes zijn te koop aan de bar.

Ook komen in het Valkhof Kunstcafé tal van kunstenaars aan het woord over wat er leeft in de Nijmeegse kunstwereld. Een conservator vertelt een intrigerend verhaal over een object uit het depot van Museum Het Valkhof, waarna de informele bijeenkomst traditiegetrouw wordt afgesloten met een gedicht. De presentatie is weer in handen van Babette Degraeve, kunstenaar en Museumvriend.

Over Caro Verbeek
Caro Verbeek is kunsthistorica met als specialisatie het gebied van zintuigen in relatie tot cultuur. Ze draagt met haar lezingen, artikelen en workshops bij aan een reconstructie van de kunstgeschiedenis van de 20ste eeuw, waarin de ‘lagere’ zintuigen (geur, tast, smaak, kinesthesie) een rol krijgen. Van 1 april 2015 tot en met 1 april 2019 is zij ‘embedded researcher olfactory heritage’ aan de VU Amsterdam en bij het Rijksmuseum.

Valkhof Kunstcafé
Het Valkhof Kunstcafé is een initiatief van de Vrienden van Museum Het Valkhof, samen met het museum. Het is een sprankelend podium voor wat leeft in de kunstwereld, in en buiten Nijmegen. Het Valkhof Kunstcafé vindt ook plaats op vrijdag 24 november (met o.a. kunstrecensente Wieteke van Zeil). Wie op de hoogte wil blijven van het Valkhof Kunstcafé, meldt zich aan voor de nieuwsbrief via www.museumhetvalkhof.nl.

Locatie: galerij van Museum Het Valkhof
Tijd: 17.00 tot 19.00 uur
Entree: gratis

 

marjan TNog niet genoeg kunst geroken tijdens ons Kunstcafe? Ga dan naar de Oosterhoutsedijk voor Talk Of The Town. Gijs Frieling gaat in gesprek met Marjan Teeuwen over de veranderende stad. 

Marjan Teeuwen: "In mijn werk gaat de constructieve kracht van bouwen hand in hand met de kracht van verwoesting en verval. De polariteit opbouwen – verwoesten, vallen – staan, orde – chaos is in mijn ogen een essentie in de menselijke conditie. Een transformatie van veelal kleine woningen tot één monumentale ruimtelijke ervaring. Mijn architectonische ingrepen genereren een nieuw perspectief op zowel de architectonische als de sociale structuur van het gebouw."

Voorafgaand aan de lezing is het mogelijk om aan te sluiten bij het "Diner aan de Dijk": Bram & Donna serveren een ambachtelijke maaltijd op een uniek porseleinen servies. Het diner zal worden opgediend op het sculpturaal servies Bram, waardoor je het eten op een andere manier beleeft en wordt uitgenodigd om met elkaar in gesprek te gaan.

"Een fantasiewereld geïnspireerd door architectuur en landschappen waarbij de bekers eruit zien als bergen en de amuses op kleine eilandjes komen te liggen. De witte borden met bomen en vogels worden gevuld met eten. Dit is wat het servies kleur geeft."

Eten: 19.15 uur
Lezing: 20.30 uur

Koop hier uw kaarten.

Kunstnacht2017Muzikale performances in een mini-theater, wetenschappelijke experimenten in het donker, een Grote Kunstshow in de Schouwburg...tijdens de Kunstnacht ontdek je culturele hotspots, bizarre performances, mooie expo’s en unieke feestjes op meer dan 20 locaties door de hele stad en het Honigcomplex tussen 20:00 en 01:00 uur. Stippel je eigen route uit, duik de nacht in en ga op zoek naar jouw pareltjes, unieke momenten en andere nachtbrakers!

19:30 – Opening
20:00 – 01:00 – Programma op locaties
00:00 – 04:00 Nachtfeest @ Concertgebouw De Vereeniging

Kijk voor meer informatie, de openingslocatie & kaartverkoop op www.nijmeegsekunstnacht.nl

Optango in het museum donderdag 28 september a.s. organiseren we samen met El Corte een fantastische tangosalon op de galerij van ons museum.

19.00 uur Inloop (entree 5 euro, inclusief 1 consumptie)
19.30 uur Workshop voor beginners door Eric Jorissen 
20.30 uur Tangosalon m.m.v. D.J. Arnoud

Einde 23.30 uur.

Conflictarcheologie is hot! In deze tweede lezing van de ArcheAcademy vertelt Paul Klinkenberg welke sporen de Tweede Wereldoorlog heeft nagelaten in het Rijk van Nijmegen. Ook op de Duivelsberg is heel wat gevonden. Wil je weten wat? Kom zondag 1 oktober naar de lezing in de ArcheoHotspot van het museum. Paul Klinkenberg vertelt je er alles over!

Tijd: 14.30 tot 15.30 uur. Aanmelden is niet nodig, toegang tot de lezing is gratis.

Paul Klinkenberg   conflictarcheologie

Foto Sigrid de RoodeHoe is de archeologische collectie van de provincie Gelderland eigenlijk ontstaan? En welke rol speelde de Rotterdamse staalhandelaar meneer Kam daarbij? Sigrid van Roode, provinciaal archeoloog, duikt met u de geschiedenis in.

Rond het begin van de vorige eeuw kwam de Rotterdamse staalhandelaar Kam in Nijmegen wonen. Al snel raakte hij geïnteresseerd in archeologie en begon op grote schaal te graven naar oudheden. Hij bouwde in korte tijd een omvangrijke verzameling op en liet er speciaal een museum voor ontwerpen. Deze verzameling is nu onderdeel van de provinciale collectie archeologie, die door Museum Het Valkhof wordt beheerd. Deze middag gaan we terug naar de vroege twintigste eeuw, en zien we de belangstelling voor Romeins Nijmegen groeien van oudheden verzamelen naar volwaardig archeologisch onderzoek.

Tijd: 14.30 tot 15.30 uur. Aanmelden is niet nodig, toegang tot de lezing is gratis.

Valkhofkapel web

Ontdek de zeer bijzondere Valkhofkapel in het Valkhofpark. Dit oudste stenen gebouw van Nederland werd rond het jaar 1000 gebouwd op de heuvel waar ook de Romeinen en Karel de Grote al een versterking bouwden. Een vrijwilliger heet u van harte welkom in de kapel en vertelt u graag over de geschiedenis van dit pand.

Openingstijden Valkhofkapel
Het streven is om de kapel tot eind oktober 2017 op dinsdag t/m zondag van 11.00 tot 17.00 uur open te stellen voor publiek. Het kan echter zijn dat de kapel wegens bruiloften of tekort aan vrijwilligers een (gedeelte van de) dag niet te bezoeken is.

Voor actuele informatie over de openingstijden kunt u bellen met de receptie van Museum Het Valkhof via telefoonnummer 024-3608805.