721T2699.jpg

random image default10

Poster Romeinenweek 2018 5De Nationale Romeinenweek beleeft een spetterende start tijdens de Nacht van de Romeinen op zaterdag 28 april in Nijmegen. Het museum gaat dan om 19.30 uur open voor een speciaal avond- en nachtbezoek. Tijdens deze Nacht van de Romeinen kun je op een bijzondere manier kennismaken met de Romeinse tijd. Er zijn cabaret-, theater- en muziekvoorstellingen en diverse workshops.
De Radboud Universiteit Nijmegen verzorgt lezingen, je kunt Romeins eten en drinken en overal in het museum lopen Romeinen die graag een goed gesprek met je aanknopen. Ook wordt een van de grootste geheimen van de Oudheid onthuld...: wat deden de Romeinen eigenlijk ’s nachts?

Meer weten? Zie https://www.romeinen.nu/meer-activiteiten/nacht-van-de-romeinen 

Dit evenement is mede mogelijk gemaakt dankzij subsidie van de provincie Gelderland en de gemeente Nijmegen. 

Nationale Romeinenweek
Van 28 april tot en met 6 mei 2018 vindt de vijfde editie van de Nationale Romeinenweek plaats. Een week die volledig in het teken staat van de geschiedenis van de Romeinse tijd in Nederland, met dagelijks vele tientallen Romeinse publieksactiviteiten voor jong en oud.

Romeinenwerkplaats boog webVan 28 april tot en met 6 mei 2018 vindt de vijfde editie van de Nationale Romeinenweek plaats. Een week die volledig in het teken staat van de geschiedenis van de Romeinse tijd in Nederland, met dagelijks vele tientallen Romeinse publieksactiviteiten voor jong en oud.

Kom als eerste naar het nieuwe ArcheoLab in ons museum en ontdek alles over de Romeinen! Vanaf zaterdag 28 april is deze gloednieuwe ruimte geopend voor jong en oud.

Bouw een brug zoals de Romeinen dat deden en schiet met de katapult. Ontwerp een muurschildering voor een Romeinse villa en bouw een Romeinse stad. Bekijk echte Romeinse objecten en maak een mozaïek.  Ga mee op ontdekkingstocht in de nieuwe werkplaats van Museum Het Valkhof!

In het ArcheoLab worden interactieve opdrachten gecombineerd met originele museumobjecten uit de collectie Romeinse archeologie. 

Geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar, maar zeker ook leuk voor volwassenen die zich weer even kind willen voelen!

Zie www.romeinenweek.nl voor het landelijke programma.

Kom deze meivakantie als eerste naar ons nieuwe ArcheoLab en ontdek alles over de Romeinen! Vanaf zaterdag 28 april is deze gloednieuwe ruimte geopend voor jong en oud.

Ga mee op ontdekkingstocht in ons ArcheoLab! Bouw een brug zoals de Romeinen dat deden en schiet met de katapult. Ontwerp een muurschildering voor een Romeinse villa en bouw een Romeinse stad. 

In het ArcheoLab worden interactieve opdrachten gecombineerd met originele museumobjecten uit de collectie Romeinse archeologie. 

Het ArcheoLab is onderdeel van de nieuwe educatieve presentatie op de benedenverdieping van het museum. Ook de ArcheoHotspot, nu al te bezoeken, wordt onderdeel van het ArcheoLab.

Geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar, maar zeker ook leuk voor volwassenen die zich weer even kind willen voelen!

Romeinenwerkplaats boog web  Romeinenwerkplaats wegen web

Iedere eerste woensdag van de maand kun je ’s middags samen met onze conservatoren en restauratoren op ontdekkingstocht door de collectie. Zij kennen de museumobjecten als geen ander en vertellen je daar graag over!
De rondleidingen starten om 15.00 uur bij de receptie en zijn gratis op vertoon van een museumticket. Aanmelden is niet nodig. Er is plaats voor maximaal 20 personen.

Miriam in actie webProgramma

 • Woensdag 2 mei: restaurator Miriam Hennessy vertelt over de restauratie van de bijzondere maquette die de Vrede van Nijmegen (1678) uitbeeldt
  De Ierse restaurator Miriam Hennessy heeft haar opleiding gevolgd in Ierland en werkt en woont als freelance restaurator in Duitsland. In de zomer 2017 heeft zij de maquette – die waarschijnlijk kort na het sluiten van de Vrede van Nijmegen gebouwd is - volledig gerestaureerd. In haar presentatie vertelt Miriam over de geschiedenis van de maquette, over de vroegere behandelingen die de maquette heeft ondergaan en over de huidige restauratie. Na de lezing neemt Miriam je mee naar de zaal om de maquette goed te bekijken.
  Let op: de presentatie wordt in Engels gehouden.
 • 6 juni: Lisanne van der Heuvel neemt je mee in haar onderzoek naar een drieluik - toegeschreven aan Pieter (I) Coecke van Aelst, 1520
  Lisanne van den Heuvel studeerde Technical Art History aan de Universiteit van Amsterdam.  Ze werkt nu als onderzoeksmedewerker aan de Universiteit van Amsterdam en doet daarnaast onderzoek voor de afdeling Publiek en Educatie van het Rijksmuseum. Binnen het onderzoek van het drieluik werd de conditie van het object onderzocht, evenals de toeschrijving aan Pieter Coecke van Aelst (I). Het onderzoek dient ter ondersteuning van toekomstige restauraties en om de context waarin dit schilderij tot stand is gekomen beter te begrijpen.

  lisanne  Lisanne in actie
 • 4 juli: restaurator Maren Romen vertelt vanuit haar vakgebied over een aantal bijzondere collectiestukken
  Maren Romen is de vaste restaurator van Museum Het Valkhof. Haar werk is zeer divers, zowel inhoudelijk als qua type objecten waar ze mee werkt. Maren neemt je graag mee in haar fascinerende wereld.

 • 5 september: conservator oude kunst Yvette Driever neemt je mee langs de topstukken uit de collectie

 • 3 oktober: Annelies Koster, hoofd van het Gelders Archeologisch Centrum vertelt over het grafveld van Noviomagus en de rijke graven van de stedelijke elite

 • 7 november: Barbara Kruijsen, hoofd Collecties & Presentatie, leidt je langs de topstukken uit de collectie en verrast met bijzondere wetenswaardigheden

 • 5 december: conservator archeologie Louis Swinkels neemt je mee in de wereld achter de Romeinse godenpijler van Nijmegen

 

 

Radboud Universiteit tbv Escaperoomurn gvn KDC01 TF1A33416 mediumVerstrikt in een waargebeurd verhaal.... Weet jij te ontsnappen?

Universiteit in Verzet is een educatieve escaperoom, een initiatief van de Radboud Universiteit in Nijmegen. Het verhaal rond de escaperoom is waargebeurd. Historici van de Radboud Universiteit hebben het verhaal gereconstrueerd en geschreven. Het vertelt een uniek deel van de geschiedenis van de universiteit, DEF UniversiteitInVerzet RGBvan Nijmegen en van ons land in oorlog en verzet.

Vergeten Nijmeegse oorlogsgeschiedenis
Het is 1943, de Tweede Wereldoorlog woedt. Bernard Hermesdorf, rector magnificus van de universiteit in Nijmegen, moet alle studenten op last van de Duitse bezetter een verklaring laten tekenen. Een verklaring waarmee zij hun loyaliteit betuigen aan de bezetter. Dit jaar (11 april 2018 om precies te zijn) is het exact 75 jaar geleden dat hij een bijzonder besluit nam, als enige rector in Nederland. Hermesdorf wilde de studenten niet confronteren met het morele dilemma: wel of niet tekenen? Hij sloot eigenhandig de universiteit door een briefje op te hangen in het Hoofdgebouw.

De sluiting van de universiteit had verregaande gevolgen. Studenten waren verlost van het dilemma wel of niet de loyaliteitsverklaring tekenen, maar werden geconfronteerd met het volgende dilemma: aanmelden bij de Arbeitseinsatz in Duitsland – zoals de bezetter eiste – of onderduiken, met gevaar voor represailles tegen familie en vrienden?

Studentenverzet
Als deelnemer aan de escaperoom kruip je in de huid van vrienden van Jozef van Hövell van Wezeveld en Westerflier. Jozef was praeses van de Nijmeegse studentenvereniging Carolus Magnus, die ten tijde van de universiteitssluiting al verboden was door de bezetter. Deelnemers worden met dezelfde dilemma's geconfronteerd als de studenten van 75 jaar geleden.

Jozef speelde een belangrijke rol in het studentenverzet in Nijmegen en in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog en nam deel aan verscheidene verzetsacties. Hij werd uiteindelijk gearresteerd en overleed in concentratiekamp Neuengamme in 1945, kort voor het einde van de oorlog. In 1946 ontving Jozef postuum het Verzetskruis 1940-1945.

Reserveer nu!

Reserveer nu via: www.universiteitinverzet.nl om er zeker van te zijn dat jij erbij bent! Let op; wanneer je de escape wilt spelen, dien je altijd een online reservering te maken en vooraf te betalen via de website van 'Universiteit in verzet'. De escaperoom is volledig in beheer van Radboud Universiteit Nijmegen.

 

2018 02 22 PHOTO 00000003Met de kunstenaar op reis door zijn verbeelding!
Gedurende de tentoonstelling zijn er enkele zondagen waarop je exclusief met Uwe Poth zelf door de tentoonstelling kunt ‘reizen’. De eerste zondagen waren zeer succesvol. Nu volgen nog 22 april (reeds vol) en 13 mei (nog aantal plekken beschikbaar).

Je wordt ontvangen met een kop koffie/thee met wat lekkers waarna de kunstenaar jou meeneemt in zijn fascinerende wereld. Exclusief voor deze middagen haalt Uwe Poth een aantal van zijn kunstenaarsboeken uit de vitrine om je van dichtbij te laten genieten van deze bijzondere werken. Ter afsluiting staat er een lunch klaar in het Museumcafé. Uiteraard kun je daarna nog op eigen gelegenheid door het museum dwalen.

Programma

 • 11.15-11.30 uur: ontvangst in Museumcafé met koffie/thee en wat lekkers
 • 11.30-13.00 uur: rondleiding door Uwe Poth
 • 13.00-14.00 uur: lunch

2018 02 22 PHOTO 00000011  LUNCH

De kosten voor dit arrangement bedragen € 39,50. Reserveren kan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., uiterlijk de voorafgaande donderdag. Er is plaats voor maximaal 20 personen per keer.

Speciaal voor Moederdag - zondag 13 mei - hebben we een aantrekkelijke actie: u betaalt deze zondag slechts € 28,50 voor het arrangement! Leuk om je (schoon)moeder/oma/partner mee te verrassen!

22 APPRIL IS INMIDDELS VOLGEBOEKT! OP 1 APRIL EN 13 MEI IS ER NOG BEPERKT PLAATS.

 

romeincraftWerk met gamers en archeologen samen op een unieke plek!

Kom de allereerste grenzen verkennen: de Romeinse Limes. Langs deze grenzen zijn archeologische vondsten van Romeinse legerkampen, nederzettingen en woningen gevonden. Samen met archeologen kan jij aan de slag in de game Minecraft en bouwen we aan Romeins erfgoed dat hier rond 200 na Christus heeft gelegen.

Dit doen we aan de hand van archeologische en historische informatie, maar we zullen zelf ook flink creatief moeten zijn. Hoe zag de regio er in die tijd uit? Wat voor huizen stonden er? Wat was er in een kamp aanwezig? Hoe leefde je in die tijd? Samen bouwen we een stukje van de Romeinse wereld en kun je de echte vondsten in het museum bekijken! Naast het bouwen is er ook de mogelijkheid om de Romeinse Limes (grens) in Virtual Reality te ervaren!

Er zijn vier computers aanwezig, waarvan één met VR, dus het kan zijn dat je even moet wachten voordat je aan de beurt bent. Je kunt ook een eigen laptop meenemen waarop Minecraft (versie 1.12.2) en de forge mod geïnstalleerd zijn.

Tijd: 11.00-16.00 uur
Kosten; gratis op vertoon van museumticket

RoMeincraft in Nijmegen is een onderdeel van het Erfgoedfestival ‘Over Grenzen van Gelderland’. Kijk voor meer informatie en de rest van het programma op: https://erfgoedfestival.nl/over-het-festival/ 

Iedere maand kun je tijdens de ArcheoAcademy kosteloos aanschuiven bij een verrassende lezing door een expert uit het vakgebied, waarbij ook een prikkelende link wordt gelegd naar de actualiteit van de archeologie in Nijmegen. Het publiek wordt na de lezing uitgenodigd hierover in gesprek te gaan. Je bent van 14.30 tot 15.30 uur van harte welkom om te komen luisteren en vragen te stellen. Toegang is gratis.

Programma

 • Zondag 3 juni -  Wapengraf Marikenstraat
  Centraal staan vondsten uit een bijzonder graf dat in 1999 is gevonden bij de aanleg van de Marikenstraat. Vanaf februari 2018 zijn deze vondsten in het museum te zien.
  Spreker: archeoloog Joep Hendriks

 • Zondag 1 juli - Goudschat van Lienden
  De goudschat van Lienden is een bijzondere vondst met een bijzonder verhaal. Gevonden door metaaldetectoren van privépersonen. Het is een tijdsdocument die de overgangsfase van het Romeinse gezag in Nederland naar de Vroege Middeleeuwen aangeeft. 
  Spreker: Stijn Heeren, coordinator van het PAN programma

 • Zondag 2 september -  Romeins grafveld bij Bemmel
  In maart 2018 is er een groot Romeins grafveld gevonden bij Bemmel met daarin o.a. een geverfd aardewerken serviesgoed, versierde bronzen schenkkannen, drinkbekers en schalen, parfumflesjes met inhoud en een babyskelet.
  Spreker: regio-archeoloog Joris Habraken 

 • Zondag 7 oktober - Het nieuwe vervloekingstablet uit Ulpia Noviomagus 
  Spreker: Stephan Weiß-König, conservator Provinciaal Depot Bodemvondsten


 

18739124 143750326169804 6790032298892646976 oArtistieke hemelbestormers. Kritische geesten. Dromers en doeners. Ze krijgen een podium in het het Valkhof Kunstcafé.
Het Valkhof Kunstcafé is de ontmoetingsplek voor kunstenaars, liefhebbers van kunst en nieuwsgierigen. Iedere keer zijn er interviews, presentaties en tal van bezoektips. In de rubriek ‘The making of Maria’ nemen we je alvast mee in de voorbereidingen van de grote tentoonstelling ‘Ik, Maria van Gelre’. Wil je iets kwijt op het gebied van beeldende kunst? Pak dan spontaan een minuut lang het podium tijdens ‘Uit het hart’. Uiteraard staat er ook een drankje voor je klaar!  Het Kunstcafé - op de galerij van Museum Het Valkhof - begint om 17.00 uur. De toegang is gratis. Einde programma: 19.00 uur.

Op 15 juni is fotografe Lieve Blancquaert te gast en op 5 oktober meesterkijker Hans Aarsman (Aarsman: De Volkskrant Collectie). Maar ook tientallen andere sprekers zullen het podium krijgen en het publiek verrassen en inspireren. Houd de website in de gaten voor het programma.

Niets missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief (via de homepage, rechts onderaan), houd de website in de gaten of volg ons via Facebook!