noord-zijde.jpg

random image default10

 Verlengd t/m 7 januari 2017!

Maak je eigen tentoonstelling met ECHTE museumstukken!
Ben je tussen de 4 en 12 jaar oud en lijkt het je leuk een tentoonstelling te maken? Met echte museumstukken, die soms wel meer dan 2000 jaar oud zijn? Dan zijn we op zoek naar jou! Trek een schort aan, kies de museumstukken die jij wilt exposeren, schrijf een tekstbordje, verzin een titel en maak via een app jouw persoonlijke tentoonstellingsposter. Deze poster geven we vervolgens een mooi plekje op de officiële posterwand!

Kinderen kiezen hun favoriete museumstukken   stef verstraaten 39A3213      

valkhofcafeWieteke van Zeil webDe populaire Volkskrant-columniste Wieteke van Zeil is hoofdgast tijdens het Valkhof Kunstcafé op vrijdag 24 november. Met haar weergaloze oog voor details ontfutselt ze nieuwe verhalen aan kunstwerken. Het publiek wacht dan ook een interessante oefening in kijken naar kunst. Maar ook klimmen tal van kunstenaars op het podium om over hun initiatieven te vertellen. Het Valkhof Kunstcafé is een sprankelende ontmoetingsplek rond beeldende kunst in Museum Het Valkhof, en duurt van 17 tot 19 uur. De toegang is gratis.

Kunsthistorica en journaliste Wieteke van Zeil schrijft sinds 2003 over oude meesters en moderne mores in de Volkskrant. Met haar iPhone begon ze ooit details van schilderijen te fotograferen: sieraden op een kinderjas, de neus van een koe, een handgebaar. Als een detective legt zij met deze details verborgen werelden en boodschappen bloot. Thema’s als liefde en lijden, macht en onmacht krijgen zo een nieuwe dimensie. Dit keer speurt Wieteke van Zeil in de collectie van Museum Het Valkhof.

Ook is het woord aan Andreas Hetfeld – bekend van zijn idee voor het immense Romeinse gezichtsmasker, dat een plekje zou kunnen krijgen in het Rivierpark. En vertelt Laurien Renckens, initiatiefnemer van de Houtwerf, over nieuwe projecten. Daarna krijgen geïnteresseerden uit het publiek exact 1 minuut de microfoon om te vertellen wat hen artistiek bezighoudt. Andere vaste ingrediënten zijn een geheimzinnig object uit het museumdepot en een slotgedicht – dit keer door voormalig stadsdichter Frouke Arns.

Het Valkhof Kunstcafé is een initiatief van de Vrienden van Museum Het Valkhof, samen met het museum. Kunstliefhebbers, nieuwsgierigen en kunstenaars zijn van harte welkom. De presentatie is in handen van Babette Degraeve, kunstenaar en bestuurslid van de Vrienden van Museum Het Valkhof. Het volgende Valkhof Kunstcafé vindt plaats op vrijdag 2 maart 2018.

Locatie: galerij van Museum Het Valkhof
Tijd: 17.00 tot 19.00 uur
Entree: gratis 

Foto Wieteke van Zeil - fotograaf Najib Nafid

Cees Koot 1 webDeze keer staat Nijmegen-Noord centraal in de ArcheoAcademy. Bij de bouwwerkzaamheden in deze buurt is veel archeologisch onderzoek gedaan. Daarbij zijn behalve honderden potscherven en stukken glas en steen ook houten duigen, munten, kogels, dierlijke botten en menselijke crematiegraven gevonden. Daarmee kunnen archeologen achterhalen hoe mensen leefden, wat ze aten en hoe oud ze konden worden. Ook vertellen die vondsten welke bezittingen mensen hadden.Dankzij die aandacht voor het ‘mijn en dijn’ weten we ook waarvan mensen bezeten waren. In zijn lezing in Museum Het Valkhof vertelt archeoloog Cees Koot hier alles over. Dit doet hij aan de hand van het het archeologisch onderzoek naar het voormalige Kasteel Lent, Fort Knodsenburg en het prehistorisch landschap.

 Tijd: 14.30 tot 15.30 uur. Aanmelden is niet nodig, toegang tot de lezing is gratis.

 

Kom in je meest koninklijke outfit naar het museum en: maak je eigen kroon, laat je schminken, luister naar mooie sprookjesachtige verhalen en kom alles te weten over de oosterse prinses Theophanu!

foto kroontje knutselen

Leadbeeld kerstvakantieZin in een gezellig dagje uit voor de hele familie? In Museum Het Valkhof wacht je een warm welkom! De vuurkorven branden bij de entree, het museum is feestelijk versierd en het Museumcafé serveert glühwein en warme chocolademelk. Elke dag is er iets bijzonders te beleven!

Prinsessendagen (ook voor prinsen)
Kom in je meest koninklijke outfit naar het museum: maak je eigen kroon, laat je schminken, luister naar mooie sprookjesachtige verhalen en kom alles te weten over de oosterse prinses Theophanu!
Wanneer: 10, 17, 27 december en 7 januari

Maak je eigen tentoonstelling
Ben je tussen de 4 en 12 jaar oud en lijkt het je leuk een tentoonstelling te maken? Met echte museumstukken, die soms wel meer dan 2000 jaar oud zijn? Trek gauw een schort aan, kies de museumstukken die jij wilt exposeren en maak via een app jouw persoonlijke tentoonstellingsposter.
Wanneer: dagelijks van 11.00-17.00 uur

Kinderworkshop sieraden maken
Data en tijden volgen op de website

Dansvoorstelling van Telder
De dansers van het Telder-LAB onderzoeken de beleving van het thema Tijd. Is dit binnen het museum anders dan daarbuiten en hoe komt dat? Kunnen we onze beleving van tijd oprekken, beïnvloeden of verstoren? In de kerstvakantie beleef je het resultaat in een installatie en dansperformances.
Wanneer: 23 en 24 december, 2, 3 en 4 januari

Tekenworkshop ‘De getekende stad’
In samenwerking met Architectuurcentrum Nijmegen organiseert Museum Het Valkhof een bijzondere tekenworkshop. Onder leiding van architect Michiel van Zoest leer je over de kunst en de technieken van het architectonisch tekenen, waarna je zelf aan de slag gaat.
Wanneer: woensdag 3 januari. Start om 13.00 uur of 15.00 uur.
Kosten: 19,50 euro (inclusief museumentree en koffie/thee met appelgebak + slagroom!). Met Museumkaart betaalt u € 8,50.

Diverse tentoonstellingen
Natuurlijk kun je ook genieten van de actuele tentoonstellingen. Bewonder Ben Luderers fascinerende vogelvluchttekening van Nijmegen; bespeel het werk van de talentvolle Nuni Weisz; bekijk de sieraden van de beste jonge internationale ontwerpers geselecteerd door galerie Marzee en geniet van de bijzondere installatie ‘De kunst van het ambacht’.

Topstukken uit de provincie
Museum Het Valkhof beheert namens de provincie Gelderland het Provinciaal Depot voor Bodemvondsten. Een selectie van 25 topstukken is nu te bewonderen.

Genieten in het Museumcafé
Toe aan een pauze? Het Museumcafé serveert kerstgebak, huisgemaakte soep, tosti’s en broodjes. En natuurlijk staan ook warme chocolademelk en glühwein op de kaart.

Openingstijden kerstvakantie
Het museum is open van dinsdag t/m zondag van 11.00 tot 17.00 uur. Ook op 2e kerstdag en Oudejaarsdag geopend. We zijn gesloten op 1e kerstdag en nieuwjaarsdag.
Zie www.museumhetvalkhof.nl voor het actuele programma.

De dansers van het Telder-LAB onderzoeken de beleving van het thema Tijd. Is dit binnen het museum anders dan daarbuiten en hoe komt dat? Kunnen we onze beleving van tijd oprekken, beïnvloeden of verstoren? In de kerstvakantie beleef je het resultaat in een installatie en dansperformances.

Workshop ACN webIn samenwerking met Architectuurcentrum Nijmegen organiseert Museum Het Valkhof een bijzondere tekenworkshop bij de tentoonstelling ‘Ben Luderer – Uit liefde getekend’.
Onder leiding van architect Michiel van Zoest gaat u dieper in op de kunst en de technieken van het architectonisch tekenen, waarna u zelf aan de slag gaat.

Wanneer: woensdag 3 januari. Start om 13.00 uur of 15.00 uur.

Kosten: 19,50 euro. Deze prijs is inclusief museumentree, koffie/thee met appelgebak + slagroom in het Museumcafé en deelname aan de workshop. Heeft u een Museumkaart dan betaalt u slechts
€ 8,50.

Voor Vrienden van Museum Het Valkhof is er een speciale aanbiedingsprijs: 7,50 euro p.p.

Vooraf reserveren is noodzakelijk; u kunt zich uiterlijk de donderdag voorafgaand aan de workshop aanmelden door een email te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. De deadline voor de workshop op 3 januari is donderdag 21 december tot 12:00 uur.
Wees er snel bij want er is per workshop maar plek voor 20 personen!