DSC_0905a.jpg

random image default10

gateaudesavoie webTijdens de Paasdagen wordt er vaak uitgebreid gegeten. Maar wat at men eigenlijk in de 18de eeuw en hoe zat het met de etiquette?

Presentatie en proeverij
Ervaar de smaken uit de 18de eeuw tijdens een presentatie en proeverij, verzorgd door door Christianne Muusers van Coquinaria.

Presentatie 'Ik wenschte wel, dat gy zo een Tafel eens gezien hadt!' (een citaat van Sara Burgerhart, hoofdpersoon uit de bekende briefroman van Betje Wolff en Aagje Deken)
De 18de eeuw was een tijd van veranderingen en tegenstellingen. Veepesten en mislukte graanoogsten maakten eten voor de gewone man onbetaalbaar, de aardappel werd tegen het eind van de eeuw met tegenzin en uit pure noodzaak op tafel gezet. De elite at Franse ragoûts en exotische vruchten en luxe groenten als artisjokken en asperges aan rijk gedekte tafels. Toch waren er zelfs toen nog enkele middeleeuwse relieken, zoals met specerijen gekruide gekruide wijn (hypocras) en 'sauce Robert'. Christianne Muusers vertelt over de culinaire ontwikkelingen in de 18de eeuw, en presenteert daarna een kleine proeverij van drie gerechtjes met gekruide wijn.

Proeverij
Na de lezing kunt u deelnemen aan een kleine proeverij. De drie gerechtjes en de wijn die gepresenteerd worden, komen uit het kookboek 'Gelderse Keukenmeid' (1756): een salade van aardappel, rollen van Varken Vleesch met Vogelen, petit Gateaux de Savoie en extract van Ypocras...

De presentatie met proeverij vindt vier keer plaats: 11.15-11.45 uur, 14.00-14.30 uur, 15.00-15.30 uur en 16.00-16.30 uur

Per ronde is er ruimte voor 50 deelnemers. U kunt zich tot uiterlijk donderdag 28 maart aanmelden voor één van deze rondes via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Wilt u aangeven voor welke tijd u voorkeur heeft? U ontvangt per mail een bevestiging.

Etiquette
Hoe zat het eigenlijk met de tafelmanieren van toen en van nu? Vandaag leert u tijdens een lezing van Hugo Mechelse, senior instructeur bij het gerenommeerde bedrijf International Butlers, hoe het eigenlijk hoort!
De lezing zal plaatsvinden in de aula van 14.30 tot 15.15 uur.

Paasbrunch in het Museumcafé
De Paasbrunch is inmiddels volgeboekt....