721T2699.jpg

random image default10

Persfoto 6   Fragment van een fabelwezen uit MittelstrimmigVan 21 maart t/m 21 juni 2015 presenteert Museum Het Valkhof de tentoonstelling 'Van hun voetstuk – Romeinse beelden opnieuw ontdekt'. In deze expositie staan honderden restanten van levensgrote bronzen beelden centraal, gevonden langs de noordgrens van het Romeinse Rijk. De tentoonstelling vloeit voort uit een grootschalig internationaal onderzoek naar deze bronsfragmenten.

Op vrijdagmiddag 24 april wordt in samenwerking met de Radboud Universiteit Nijmegen een symposium georganiseerd. Verschillende wetenschappers vertellen u meer over de bevindingen van het onderzoek en de historische context van de Romeinse bronzen beelden.

PROGRAMMA

Persfoto 16   Rntgenonderzoek aan de paardenkop uit AugsburgLezing 'Römische Großbronzen am UNESCO-Welterbe Limes 2010-2015 - Een interdisciplinair onderzoeksproject met de eindstreep in zicht' (Duitstalig)
Spreker: Dr. Martin Kemkes, Archäologisches Landesmuseum Baden-Württemberg. Referat Römerzeit/Zweigmuseen
Aanleiding voor de tentoonstelling 'Van hun voetstuk' is een grootschalig internationaal onderzoeksproject waaraan onder andere het Archäologischen Landesmuseum Baden-Württemberg, LVR-LandesMuseum Bonn, Goethe-Universität Frankfurt a. M. en Museum Het Valkhof deelnamen, samen met ongeveer negentig andere partners. Met geavanceerde technieken werden meer dan 5.500 bronzen fragmenten onderzocht door een team van specialisten. De uitkomsten waren verrassend: de provincies in het noordelijk deel van het Romeinse Rijk blijken vol gestaan te hebben met honderden grote, schitterend uitgevoerde standbeelden van kostbaar brons, sommige zelfs verguld. Hoewel er meestal slechts fragmenten van over zijn, geven deze beelden een fascinerende inkijk in een verloren wereld.

Lezing  'Goden op gewijde plaatsen'
Spreker: Drs. Louis Swinkels, conservator archeologie Museum Het Valkhof
Ten noorden van de Alpen waren godenbeelden vóór de Romeinse tijd een onbekend fenomeen. De Romeinen brachten hun beeldcultuur mee naar de nieuw veroverde gebieden en al snel verschenen hier ook de inheemse goden in een Grieks-Romeinse gedaante. Niet alleen in de steden maar ook in kleine heiligdommen op het platteland konden gelovigen oog in oog komen te staan met in brons gegoten goden.

Lezing 'Bronzen beelden in huis: decoratie of devotie?'
Spreker: Christel Veen MA, promovenda Radboud Universiteit Nijmegen
De bronsschat van de Hessenberg is de grootste die tot op heden in Nijmegen is gevonden en bevat, onder andere,  fragmenten van zeker vijf beelden. Twee ervan zijn afkomstig van godenbeelden en roepen vragen op over de functie van deze beelden en hun betekenis voor de eigenaar.

Persfoto 8   Hand met lotuskelk uit BregenzLezing 'Het ambacht van de beeldengieters gereconstrueerd'
Spreker: Ronny Meijers, restaurator archeologie Museum Het Valkhof
De Romeinse beeldengieters bedienden zich van diverse technieken om beelden te maken. Op fragmenten van beelden die bij opgravingen zijn gevonden zijn veel sporen te zien die de werkwijze van de bronsgieter aanschouwelijk maken. Ze laten zien hoe een wasmodel wordt gemaakt, hoe het beeld gegoten wordt en hoe problemen die eventueel ontstaan kunnen worden opgelost.

Gastconservator dr. Gemma Jansen verzorgt na de lezingen een introductie op de tentoonstelling. Aansluitend kunt u een bezoek brengen aan de expositie.

Dr. Stephan Mols, universitair hoofddocent Klassieke en Provinciaal-Romeinse archeologie aan de Radboud Universiteit Nijmegen,  zal als moderator het symposium leiden


Praktische informatie:

Het programma start vrijdag 24 april om 12.00 uur (het museum is geopend vanaf 11 uur) en eindigt om 17.00 uur.
De kosten voor het programma bedragen 30 euro inclusief museumbezoek, lunch en koffie/thee.

Er is een gereduceerd tarief voor:
Vrienden van Museum Het Valkhof: € 21
Alumni Radboud Universiteit: € 27
Studenten Radboud Universiteit Nijmegen: € 26,50

U kunt zich aanmelden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. De aanmeldingstermijn sluit op maandag 12 april.

Download hier de flyer over het symposium