_X6G4355.jpg

maelwael a4c6df448fVijf dagen voor Pasen overleed Johan Maelwael, in 1415. Op 29 maart 2015 gedenken we in Nijmegen de 600e sterfdag van Johan Maelwael, de Nijmeegse oom van de gebroeders Van Limburg. Deze oom haalde zijn drie neven, Paul, Johan en Herman van Limburg vanuit hun geboorteplaats Nijmegen naar het Franse hof, want hij was daar zelf al een gevierd kunstenaar, de best betaalde van zijn tijd. Zijn naam is nu nog geheel onbekend, maar zijn ster en reputatie zijn snel stijgende. Hij staat aan het allereerste begin van de Nederlandse schildertraditie.

Op zondag 29 maart organiseert de Stichting Gebroeders Van Limburg in samenwerking met Museum Het Valkhof een uitgebreid activiteitenprogramma voor jong en oud. Gerenommeerde wetenschappers vertellen u over de laatste stand van onderzoek naar het leven en werk van de schilder Johan Maelwael. Voor de jonge bezoekers zijn er speciale workshops.

Lezingen in het auditorium van Museum Het Valkhof
13.00-13.30 uur Drs. Rob Dückers - ‘Wat maakt Johan Maelwael zo bijzonder’
Rob Dückers is adjunct-directeur van het Emerson College. Hij was gastconservator van de Gebroeders van Limburg
expositie in 2005 en bereidt de expositie over Maelwael voor.

14.00-14.45 uur Dr. Victor M. Schmidt - ‘Het schilderwerk van Johan Maelwael’
Victor Schmidt is universitair docent bij de Opleiding Kunstgeschiedenis aan de Universiteit Utrecht. Hij publiceerde eerder
over diverse aspecten van Maelwael’s kunst.

15.00-15.45 uur Dr. Patricia Stirnemann - ‘A hand of Maelwael in the Tres riches heures du duc de Berry?’
Patricia Stirnemann was conservator van de Tres riches heures du duc de Berry in Musée Condé en publiceerde over de
miniaturen van de gebroeders Van Limburg.

verven met besjes13.00-17.00 Kinderactiviteiten (7-12 jaar):

• Workshop pigmenten en tempera. Maak je eigen verf van natuurlijke pigmenten net zoals Johan Maelwael ze meer dan 600 jaar geleden maakte. (13.30-14.30 uur en 15.00-16.00 uur).
  • Workshop Boekbinden. Ontdek hoe je in de middeleeuwen een boek maakte. (om 13.00 uur, 14.00 uur, 15.00 uur en 16.00 uur).
  • Scriptorium (Valkhof Junior) Bestudeer de middeleeuwse miniaturen van de gebroeders Van Limburg en ontcijfer de wereldberoemde kalenderplaten.

11.00-17.00 Ook het Museumcafé gaat terug naar de middeleeuwen.
Speciaal voor de activiteiten rondom Johan Maelwael is de menukaart aangepast. De kaart bestaat uit gerechten die ten tijde van Johan Maelwael ook geserveerd werden.

Praktische informatie:
Kosten lezingen: museumticket
Kosten kinderactiviteiten: Workshop ' Boekbinden'  en workshop ' Maak je eigen verf': 2,50 p.p. (exclusief museumticket). Reserveren voor de workshops kan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Scriptorium: gratis op vertoon van museumticket

Wilt u precies weten wat er in Nijmegen nog meer te doen is rondom Maelwael? Download hier het programmaboekje!