DSC_0905a.jpg

Helikon Kwartet Foto Juri HienschDe NJO Muziekzomer presenteert in het museum het Helikon Kwartet! De NJO Muziekzomer is een jaarlijks terugkerend Gelders zomerfestival. De organisatie is in handen van het Nationaal Jeugd Orkest, een organisatie die zich richt op de ontwikkeling van jong toptalent. Aanstormende muziekprofessionals spelen dan ook de hoofdrol in de meer dan 60 concerten die de NJO Muziekzomer telt.

Klimaatkwartet - Helikon Kwartet
Marieke Kosters - viool
Stella Zake - viool
Lotus de Vries - altviool
Renate Apperloo - cello

Het Helikon Kwartet is een energiek strijkkwartet dat is opgericht in 2015 en dat sindsdien continu bezig is een eigen sound te ontwikkelen en te laten bloeien.
Deze Muziekzomer speelt het Helikon kwartet in op het actuele thema van klimaatverandering in Museum het Valkhof. Componist Pēteris Vasks is zeer begaan met dit onderwerp en verwerkt het in vrijwel al zijn composities, waaronder zijn Derde Strijkkwartet. Ryan Probert, winnaar van de NJO-compositieopdracht bij de Young Composers Meeting, liet zich ook door dit onderwerp inspireren. Zijn werk voor het Helikon Kwartet zal deze Muziekzomer zijn première beleven.
Een ander thema dat aan bod komt is dat van de menselijke destructie door conflicten. Het Helikon Kwartet voert namelijk het ontroerende Achtste Strijkkwartet van Sjostakovitsj uit, dat is opgedragen aan de slachtoffers van fascisme en oorlog.
Laat u meeslepen door een muzikaal verhaal over natuur en mensheid, en vergeet intussen niet te genieten van het prachtige spel van de dames van Helikon!

Programma:
Pēteris Vasks - Strijkkwartet nr. 3