_X6G4355.jpg

random image default10

VocesCaelestes concert maria van gelre

Zaterdag 20 oktober | 19:30 uur

Plaats: Museum Het Valkhof

Entree: € 25,- 

In het kader van de tentoonstelling “Ik, Maria van Gelre” geeft de Nijmeegse gregoriaanse vrouwenschola Voces Caelestes een concert in het Valkhofmuseum.

Tijdens het concert worden de miniaturen uit het gebedenboek getoond. In het eerste deel van het concert worden korte tekstfragmenten uit het gebedenboek voorgelezen, omlijst door eenvoudige gregoriaanse gezangen. Het tweede gedeelte van het concert bestaat uit rijkversierde gregoriaanse melodieën en een op gregoriaanse zang gebaseerde compositie van de dirigent. Voor het derde concertgedeelte heeft de samensteller van de tentoonstelling, Johan Oosterman van de Radboud Universiteit, aan de componist Daan Manneke http://www.daanmanneke.nl/ een compositie-opdracht gegeven. Manneke heeft op teksten uit het gebedenboek en aanverwante teksten een negendelige compositie voor Voces Caelestes geschreven. In acht van de delen zingt het koor in een verfijnde, serene meerstemmigheid die eigen is aan het werk van Manneke. Deel vijf onderbreekt dit met een vocalise voor Maria van Gelre, die geschreven is voor althobo en gespeeld zal worden door Hanneke van der Grinten, dirigent van de schola.

Daan Manneke heeft een heel bijzondere, eigentijdse compositie voor Voces Caelestes gemaakt, die toch helemaal aansluit bij de gregoriaanse gezangen die tijdens het concert aan zijn stuk voorafgaan. Daarmee is dit echt een uniek concert, met een wereldpremière van één van de grootste levende componisten van ons land. Het concert wordt voorafgegaan door een gesprek met componist Daan Manneke, dirigent Hanneke van der Grinten en initiator Johan Oosterman. Na afloop kan de tentoonstelling bezichtigd worden.

bestel ticket

Welkom bij Museum Het Valkhof

Museum Het Valkhof
Radboud Universiteit