kerst‘De wereld van Katherina’ is op zondag 3 januari alweer voor het laatst te zien. Bezoekers hebben nog één dag de kans om deze unieke tentoonstelling met prachtige, middeleeuwse miniaturen uit het getijdenboek van Katherina van Kleef te bekijken. Museum Het Valkhof biedt in de kerstvakantie een aantrekkelijk programma voor jong en oud. De vakantie wordt feestelijk ingeluid met de laatste museumavond ‘De keuken van Katherina’ op vrijdag 18 december, met lezingen door gastconservator Els Peters, muziek, middeleeuws eten en proeverijen.

Kerstconcerten op zondag 27 december 2009 en zondag 3 januari 2010.
Op zondag 27 december van 12.00-16.00 uur speelt muziekgroep Madlot (www.madlot.nl) 15e eeuwse kerstliederen, waaronder Ons is geboren (oudste versie in een Deventer liederen handschrift van eind 15e eeuw, met doedelzak en slaginstrumenten) en Maria die zoude naar Bethlehem gaan (melodie uit een handschrift van ca 1480 uit het St Agnes of Barbaraklooster te Utrecht, met koehoorn en gitaar).
Op zondag 3 januari van 11.15-17.00 uur brengt Schola cantorum Karolus Magnus (www.karolus-magnus.nl) een selectie van gezangen ten gehore aan de hand van de miniaturen uit het getijdenboek van Katherina van Kleef.

Kerstlezingen op dinsdag 22 en 29 december.
In het getijdenboek van Katherina van Kleef komen prachtige miniaturen voor met het kerstverhaal als onderwerp. Hoe stelde de Meester van Katherina van Kleef de heilige familie voor? Wat was daar nieuw aan in de Noord-Nederlandse kunst? Waar haalde hij zijn inspiratie vandaan? Op deze vragen en meer geeft drs. Marja Begheyn-Huisman antwoord. Op dinsdag 22 en dinsdag 29 december om 13.30-14.00 uur, 14.15-14.45 uur en 15.00-15.30 uur. Reserveren is niet mogelijk.

Kinderactiviteiten
Speciaal voor kinderen geeft Middeleeuwse Boekbinderij De Papieren Eenhoorn (www.papiereneenhoorn.nl) op 23, 24, 29 en 30 december demonstraties boekbinden.  Kinderen kunnen dan ook zelf een boekje maken.
In Het Scriptorium kunnen kinderen iedere dag terecht om middeleeuwse teksten te ontcijferen en proefjes te doen.

De ‘echte’ Katherina’ kan men live ontmoeten op 20 en 27 december en 3 januari.

Het museum is in de kerstvakantie extra open op maandag 21 en maandag 28 december van 10 tot 17 uur.

Welkom bij Museum Het Valkhof

Museum Het Valkhof