_X6G4355.jpg

random image default10

Iedere maand kun je tijdens de ArcheoAcademy kosteloos aanschuiven bij een verrassende lezing door een expert uit het vakgebied, waarbij ook een prikkelende link wordt gelegd naar de actualiteit van de archeologie in Nijmegen. Het publiek wordt na de lezing uitgenodigd hierover in gesprek te gaan. Je bent van 14.30 tot 15.30 uur van harte welkom om te komen luisteren en vragen te stellen. Toegang is gratis.

foto Joep HendriksProgramma

 • Zondag 3 juni -  Wapengraf Marikenstraat - door archeoloog Joep Hendriks
  Toen gemeentelijke archeologen bij de aanleg van de Marikenstraat in 1999 een kleine groep graven ontdekten, vermoedden zij al gauw dat dit bijzondere graven waren. In sommige graven vond men wapens, zoals bijlen en speerpunten, en zelfs resten van goudbrocaat. Ze bleken te dateren omstreeks het jaar 500 en zijn daarmee de oudste middeleeuwse vondsten uit het centrum van Nijmegen. Een graf bevatte opvallend veel objecten, die onlangs volledig gerestaureerd zijn en nu in Museum Het Valkhof tentoongesteld worden.

  Wie waren hier begraven en waar kwamen zijn vandaan? Aan de hand van de grafgiften uit de Marikenstraat vertelt archeoloog Joep Hendriks wat we weten over Nijmegen op de overgang van de Romeinse tijd naar de middeleeuwen. Niet alleen vondsten uit het stadscentrum spelen een rol, maar ook die uit het naburige Lent. Samen vormen zij de puzzelstukjes waarmee we de geschiedenis van de oudste stad in het eerste millennium kunnen reconstrueren.
 • Zondag 1 juli - Goudschat van Lienden
  De goudschat van Lienden is een bijzondere vondst met een bijzonder verhaal. Gevonden door metaaldetectoren van privépersonen. Het is een tijdsdocument die de overgangsfase van het Romeinse gezag in Nederland naar de Vroege Middeleeuwen aangeeft. 
  Spreker: Stijn Heeren, coordinator van het PAN programma

 • Zondag 2 september -  Romeins grafveld bij Bemmel
  In maart 2018 is er een groot Romeins grafveld gevonden bij Bemmel met daarin o.a. een geverfd aardewerken serviesgoed, versierde bronzen schenkkannen, drinkbekers en schalen, parfumflesjes met inhoud en een babyskelet.
  Spreker: regio-archeoloog Joris Habraken 

 • Zondag 7 oktober - Het nieuwe vervloekingstablet uit Ulpia Noviomagus 
  Spreker: Stephan Weiß-König, conservator Provinciaal Depot Bodemvondsten