721T2699.jpg

random image default10

Iedere maand kun je tijdens de ArcheoAcademy kosteloos aanschuiven bij een verrassende lezing door een expert uit het vakgebied, waarbij ook een prikkelende link wordt gelegd naar de actualiteit van de archeologie in Nijmegen. Het publiek wordt na de lezing uitgenodigd hierover in gesprek te gaan. Je bent van 14.30 tot 15.30 uur van harte welkom om te komen luisteren en vragen te stellen. Toegang is gratis.

Programma

 • Zondag 4 november 2018 - Romeinen in Medel
  In 2016 en 2017 vonden er grootschalige opgravingen plaats in Medel (gemeente Tiel). Op de plek waar een groot bedrijvenpark ontwikkeld zou worden voerden archeologen van drie bedrijven (Vu-HBS, Baac en ADC ArcheoProjecten) grootschalige opgravingen uit. Daarbij is enorm veel naar boven gekomen. Spectaculaire vondsten zoals een Romeins beeld maar ook kleinere verhalen zoals een aantal kindergraven op een groot grafveld. In deze lezing gaan archeologen Johan van Kampen en Henk van der Velde nader in op de ontdekkingen die deze opgraving opleverden: waar kwamen de eerste Romeinen van Medel vandaan? Op welke wijze werden ze begraven en wat zegt dit over het dagelijks leven in de Romeinse tijd? Hoe komen al die schatten nu in Medel terecht? Hoe eindigde de Romeinse tijd in Medel?

 • Zondag 2 december 2018 - Was Caesar hier?
  Was Caesar hier? Dan ligt bij Kessel aan de Maas het begin van de Nederlandse geschiedenis. Een paar kanttekeningen bij het gebruik en interpreteren van archeologische en historische bronnen.
  Spreker: Will Brouwers
 • Zondag 6 januari - ‘Goudschat van Lienden’ 
  In deze lezing staat de Goudschat van Lienden centraal. Archeoloog Stijn Heeren vertelt over deze bijzondere muntschat dat het einde van het Romeinse gezag in Nederland markeert.
  Spreker: Stijn Heeren

 • Zondag 3 februari - ‘Lent 900-1400’ 
  Spreker: Cees Koot

Welkom bij Museum Het Valkhof

Museum Het Valkhof
Radboud Universiteit