721T2771.jpg

random image default10

Iedere maand kun je tijdens de ArcheoAcademy kosteloos aanschuiven bij een verrassende lezing door een expert uit het vakgebied, waarbij ook een prikkelende link wordt gelegd naar de actualiteit van de archeologie in Nijmegen. Het publiek wordt na de lezing uitgenodigd hierover in gesprek te gaan. Je bent van 14.30 tot 15.30 uur van harte welkom om te komen luisteren en vragen te stellen. Toegang is gratis.

Programma

 • Zondag 2 september 2018 -  Romeins grafveld bij Bemmel
  In maart 2018 is er een groot Romeins grafveld gevonden bij Bemmel met daarin o.a. een geverfd aardewerken serviesgoed, versierde bronzen schenkkannen, drinkbekers en schalen, parfumflesjes met inhoud en een babyskelet.  
  Spreker: regio-archeoloog Joris Habraken 

 • Zondag 7 oktober 2018 - Het vervloekingstablet uit Ulpia Noviomagus
  In de lezing van Stephan Weiß-König staat een bijzondere loden strip met een magische tekst uit de Romeinse tijd centraal. Deze is in 2016 gevonden bij opgravingen in de Romeinse stad Ulpia Noviomagus (Nijmegen). Het gaat om een zogenaamd vervloekingstablet. Het opschrijven van vloeken was een vaak voorkomende magische handeling in het Romeinse Rijk om schadelijke acties tegen een doelwit uit te voeren. In de lezing wordt de ontcijfering van deze tekst en de interpretatie ervan voorgesteld. Daarnaast gaat het over verglijkbare teksten gevonden binnen het Romeinse Rijk en over de magische praktijken uit deze periode in het algemeen.

 • Zondag 4 november 2018 - Romeinen in Medel
  In 2016 en 2017 vonden er grootschalige opgravingen plaats in Medel (gemeente Tiel). Op de plek waar een groot bedrijvenpark ontwikkeld zou worden voerden archeologen van drie bedrijven (Vu-HBS, Baac en ADC ArcheoProjecten) grootschalige opgravingen uit. Daarbij is enorm veel naar boven gekomen. Spectaculaire vondsten zoals een Romeins beeld maar ook kleinere verhalen zoals een aantal kindergraven op een groot grafveld. In deze lezing gaan archeologen Johan van Kampen en Henk van der Velde nader in op de ontdekkingen die deze opgraving opleverden: waar kwamen de eerste Romeinen van Medel vandaan? Op welke wijze werden ze begraven en wat zegt dit over het dagelijks leven in de Romeinse tijd? Hoe komen al die schatten nu in Medel terecht? Hoe eindigde de Romeinse tijd in Medel?

 • Zondag 2 december 2018 - Was Caesar hier?