_X6G4355.jpg

Deze avond vol met demonstraties en proeverijen wordt georganiseerd in samenwerking met Eet!Verleden.

Schuif aan tafel bij de hertogin: Wat staat er op het menu in het hertogdom van Gulik van Gelre? Welke specerijen worden gebruikt in de keuken? En waar zijn deze specerijen nog meer handig voor?

Ga aan de slag en ontcijfer de boodschappenlijsten van Maria, leer de conserveertechnieken en de tafeletiquette tijdens de middeleeuwen. Proef kruidenwijn en zelfgemaakte boter. Koks nemen u mee op hun historische zoektocht naar eten en drinken in de 15de eeuw.

Wat kun je allemaal zien en doen deze avond?

• Zoet & Spicy: demonstratie van suiker, suikerwaar, gekonfijte ingrediënten en specerijen
  • Hartig: demonstratie middeleeuwse pronkgerechten. O.a. pasteien met vogels erop!
  • Kookboeken & Keukenboeken: presentatie over middeleeuwse kookboeken en keukenboeken. Ontcijfer ook de boodschappenlijsten van Maria en proef een middeleeuws hapje.
  • Demonstratie conserveertechnieken en gerechten uit middeleeuwen
  • Demonstratie van dranken in de middeleeuwen (wijn en bier): proef en ruik de kruidenmengsels voor kruidenwijnen en neem wat van de wijn.
  • Demonstratie kruiden uit de middeleeuwen: ruik en proef de kruiden en kom er achter waar ze naast voeding nog meer voor werden gebruikt.
  • Demonstratie tafeletiquette in middeleeuwen door Christianne Muusers.
  • Demonstratie granen, graanmalen en broden: hier kun je graan malen en brood proeven
  • Foodarcheologie: demonstratie van foodvondsten uit de middeleeuwen door een foodarcheoloog.

In de tentoonstelling neemt museumexpert Robin Jansen u mee langs die objecten die iets vertellen over koken en eten in de tijd van Maria van Gelre

Entree volwassenen: € 17,50
Entree Jeugd: € 11,25
Entree Museumkaart (MK), BankGiro Loterij VIP-KAART, Vrienden Museum Het Valkhof, Vereniging Rembrandt, ICOM: € 5,-