DSC_0905a.jpg

random image default10

Verstrikt in een waargebeurd verhaal... Weet jij te ontsnappen?

DEF UniversiteitInVerzet RGBAls deelnemer aan de escaperoom kruip je in de huid van vrienden van Jozef van Hövell van Wezeveld en Westerflier. Jozef was praeses van de Nijmeegse studentenvereniging Carolus Magnus, die ten tijde van de universiteitssluiting al verboden was door de bezetter. Deelnemers worden met dezelfde dilemma's geconfronteerd als de studenten van 75 jaar geleden.

Reserveer nu!

Reserveer nu via: www.universiteitinverzet.nlLet op; wanneer je de escape wilt spelen, dien je altijd een online reservering te maken en vooraf te betalen via de website van 'Universiteit in verzet'. De escaperoom is volledig in beheer van Radboud Universiteit Nijmegen.

Vergeten Nijmeegse oorlogsgeschiedenis
Het is 1943, de Tweede Wereldoorlog woedt. Bernard Hermesdorf, rector magnificus van de universiteit in Nijmegen, moet alle studenten op last van de Duitse bezetter een verklaring laten tekenen. Een verklaring waarmee zij hun loyaliteit betuigen aan de bezetter. Dit jaar (11 april 2018 om precies te zijn) is het exact 75 jaar geleden dat hij een bijzonder besluit nam, als enige rector in Nederland. Hermesdorf wilde de studenten niet confronteren met het morele dilemma: wel of niet tekenen? Hij sloot eigenhandig de universiteit door een briefje op te hangen in het Hoofdgebouw.

De sluiting van de universiteit had verregaande gevolgen. Studenten waren verlost van het dilemma wel of niet de loyaliteitsverklaring tekenen, maar werden geconfronteerd met het volgende dilemma: aanmelden bij de Arbeitseinsatz in Duitsland – zoals de bezetter eiste – of onderduiken, met gevaar voor represailles tegen familie en vrienden?

Studentenverzet
Als deelnemer aan de escaperoom kruip je in de huid van vrienden van Jozef van Hövell van Wezeveld en Westerflier. Jozef was praeses van de Nijmeegse studentenvereniging Carolus Magnus, die ten tijde van de universiteitssluiting al verboden was door de bezetter. Deelnemers worden met dezelfde dilemma's geconfronteerd als de studenten van 75 jaar geleden.

Jozef speelde een belangrijke rol in het studentenverzet in Nijmegen en in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog en nam deel aan verscheidene verzetsacties. Hij werd uiteindelijk gearresteerd en overleed in concentratiekamp Neuengamme in 1945, kort voor het einde van de oorlog. In 1946 ontving Jozef postuum het Verzetskruis 1940-1945.

Waargebeurd verhaal
Universiteit in Verzet is een educatieve escaperoom, een initiatief van de Radboud Universiteit in Nijmegen. Het verhaal rond de escaperoom is waargebeurd. Historici van de Radboud Universiteit hebben het verhaal gereconstrueerd en geschreven. Het vertelt een uniek deel van de geschiedenis van de universiteit, van Nijmegen en van ons land in oorlog en verzet.

Museum Het Valkhof