Iedere eerste woensdag van de maand kun je ’s middags samen met onze conservatoren en restauratoren op ontdekkingstocht door de collectie. Zij kennen de museumobjecten als geen ander en vertellen u daar graag over! De rondleiding start om 15.00 uur bij de receptie en is gratis op vertoon van uw museumticket. Aanmelden is niet nodig. Er is plaats voor maximaal 20 personen.

• 4 september 2019: Charlotte van Lingen, hoofd Publiek en Presentatie
    Informatie volgt.
  • 2 oktober 2019: Barbara Kruijsen, hoofd Collectie neemt je mee door de collectiepresentatie cool collection, waarvoor twee gastcuratoren een bijzondere keuze uit de eigen collectie van het museum hebben gemaakt. In deze presentatie staan Romeinse bekers naast werk van Jan Schoonhoven en zeventiende-eeuwse tegels naast archeologisch glas: de presentatie nodigt je uit steeds opnieuw met andere ogen naar de verzameling te kijken.

• 6 november 2019: Hedwig Saam, directeur Museum Het Valkhof
    Informatie volgt.

• 4 december: Louis Swinkels, conservator archeologie vertelt over het vervloekingstablet van Bodegraven
    In het centrum van Bodegraven is een loden plaatje gevonden met daarop ingekrast een 1900 jaar oude vervloeking. Die was geschreven in het Latijn en gericht tegen twintig mannen, vermoedelijk soldaten in een klein Romeins legerkamp op die plek. Wat hield de vervloeking in? Weten we iets over de schrijver ervan? Waarom koos die voor dit middel om de twintig mannen te straffen van wie hij (of zij?) de naam in het lood heeft gekrast? Waar komt dit gebruik eigenlijk vandaan en zijn er meer van zulke vervloekingen bekend?