Iedere eerste woensdag van de maand kunt u ’s middags samen met onze conservatoren en restauratoren op ontdekkingstocht door de collectie. Zij kennen de museumobjecten als geen ander en vertellen u daar graag over! De rondleiding start om 15.00 uur bij de receptie en is gratis op vertoon van uw museumticket. Aanmelden is niet nodig. Er is plaats voor maximaal 20 personen.

Programma:

• 6 maart 2019: Maren Romen, restaurator, neemt u mee door het restauratieatelier
    Tijdens de rondleiding in het restauratieatelier hoort u meer over recente restauratieprojecten in het atelier, die betrekking hebben tot de komende tentoonstellingen.

• 3 april 2019: Louis Swinkels, conservator archeologie  vertelt over de kantharos van Stevensweert
    De zilveren drinkbeker uit de Maas bij Stevensweert behoort tot de topstukken van het museum en van de Nederlandse archeologie. De beker dateert uit het begin van de jaartelling en is een karakteristiek voorbeeld van het uitbundig versierde zilveren drinkservies waarover de elite van de Romeinse samenleving beschikte. De ‘kantharos van Stevensweert’ was 60 jaar geleden bovendien middelpunt van een geruchtmakend proces, dat juristen nog altijd bezighoudt.
  • 1 mei 2019: Annelies Koster, conservator archeologie geeft een presentatie over de collectie Romeinse helmen van Museum Het Valkhof
    Museum Het Valkhof bezit een groot aantal helmen uit de Romeinse tijd. Zij geven informatie over de bezetting van de Romeinse rijksgrens (limes) met verschillende soorten troepen in verschillende perioden. Helmen, en met name de gezichtshelmen, geven de Romeinse tijd bovendien een “gezicht” en getuigen van het prestige dat met name de ruiterij in die tijd genoot. De helmen zijn soms voorzien van de namen van de eigenaars en bieden daardoor ook over de herkomst van de troepen en brengen de soldaten die de limes bewaakten heel dichtbij.

• 5 juni 2019: Stephan Weiss-König, conservator Provinciaal Depot voor Bodemvondsten vertelt over het Romeinse paardentuig uit Nijmegen
    In de legerplaatsen op het Kops Plateau en in het legerkamp van het 10 Legioen zijn veel onderdelen van paardentuig gevonden. In deze rondleiding worden de objecten van het paardentuig voorgesteld en in een bredere context geplaatst. Het gaat over het gebruik van de verschillende bitten, versiersels van het zadel tot de bescherming van de hoeven.

• 4 september 2019: Charlotte van Lingen, hoofd Publiek en Presentatie
    Informatie volgt.

• 2 oktober 2019: Barbara Kruijsen, hoofd Collectie neemt u mee door de collectiepresentatie Cool Collection, waarvoor twee gastcuratoren een bijzondere keuze uit de eigen collectie van het museum hebben gemaakt. In deze presentatie staan Romeinse bekers naast werk van Jan Schoonhoven en zeventiende-eeuwse tegels naast archeologisch glas: de presentatie nodigt u uit steeds opnieuw met andere ogen naar de verzameling te kijken.

• 6 november 2019: Hedwig Saam, directeur Museum Het Valkhof
    Informatie volgt.

• 4 december: Louis Swinkels, conservator archeologie vertelt over het vervloekingstablet van Bodegraven
    In het centrum van Bodegraven is een loden plaatje gevonden met daarop ingekrast een 1900 jaar oude vervloeking. Die was geschreven in het Latijn en gericht tegen twintig mannen, vermoedelijk soldaten in een klein Romeins legerkamp op die plek. Wat hield de vervloeking in? Weten we iets over de schrijver ervan? Waarom koos die voor dit middel om de twintig mannen te straffen van wie hij (of zij?) de naam in het lood heeft gekrast? Waar komt dit gebruik eigenlijk vandaan en zijn er meer van zulke vervloekingen bekend?