DSC_0905a.jpg

random image default10

ArcheoHotspot stef verstraaten webWelkom in de ArcheoHotspot!

Wat gebeurt er ná een opgraving? Als de archeologen buiten niet meer aan het werk zijn, gaan de ontdekkingen binnen verder. Opgegraven glas, aardewerk, metaal en nog veel meer wordt gesorteerd, geplakt, gedetermineerd, getekend en beschreven. In de ArcheoHotspot kan iedereen meehelpen puzzelen aan het verleden van Nijmegen. Ervaring is niet nodig: schuif aan en doe mee! Er zijn altijd vrijwilligers aan het werk die uitleg geven over waar ze mee bezig zijn.

Wil je meer weten over een voorwerp dat je gevonden hebt? Of heb je andere vragen over archeologie? Ook daarmee kun je in de ArcheoHotspot terecht.

Nu op de onderzoekstafel: Romeins afval
Het Kops Plateau ligt op de stuwwal die boven de Waal uittorent. Van hieruit heb je een prachtig uitzicht over de rivier en verder naar het noorden en westen. Een ideale plek voor een militaire basis! Vanaf ongeveer 12 voor Chr. tot de Bataafse opstand in 69 / 70 na Chr. woonden hier militairen. De legerplaats was omringd door grachten en is meerdere malen verbouwd. Rondom de legerplaats zijn drie kampementen voor hulptroepen aangetroffen. Gedurende die ruim 80 jaar hebben de inwoners van het fort overal hun sporen nagelaten, waaronder afvalkuilen en latrines. Benieuwd wat er in deze Romeinse afvalkuilen zit? Kom dan in de ArcheoHotspot meezoeken door de inhoud van Romeinse afvalkuilen en ontdek wat zo’n hoopje afval je kan vertellen over wat de mensen op het Kops Plateau aten, welke spullen ze gebruikten én natuurlijk wat ze kwijtraakten.

Nieuw onderzoek: de opgegraven beerputten van de Piersonstraat

Vanaf medio februari start een nieuw onderzoek in de ArcheoHotspot: de opgegraven beerputten van de Piersonstraat. In deze Nijmeegse straat, de vroegere Zwanengas, zijn tal van beerputten (afvalkuilen) gevonden. De beerputten dateren uit 1750 tot ongeveer 1920. Restanten uit deze beerputten zijn klaar voor verder onderzoek. En hier kun jij bij helpen!

Waar en wanneer?
Vanaf half februari in Museum Het Valkhof. Houd de website in de gaten voor de exacte datum. De ArcheoHotspot is geopend van dinsdag t/m zondag van 12.00-16.00 uur. Voor actuele openingstijden neem contact op met 024-2402247 of kijk op https://www.museumhetvalkhof.nl/activiteiten/archeohotspot-nijmegen.html

Wat kun je doen?
Ontdek de bijzondere vondsten uit de beerput en kom meer te weten over de rijke geschiedenis van de Piersonstraat! De vondsten zijn schoongemaakt en voorgesorteerd op materiaal- en kleursoort. Onder leiding van een museumdocent ga je zelf aan de slag. Weet jij welke scherven bij elkaar passen? Puzzel de oude vondsten weer in elkaar! Herken jij de verschillende materialen? Aardewerk, bot en ijzer: verkleurd, verroest en bijna onherkenbaar. Speur mee en ontdek meer over de bewoners van de Nijmeegse Piersonstraat!

Wat kun je vinden?
De vondsten uit de beerputten stammen uit verschillende tijden. Het zal voornamelijk materiaal uit de 19e en 20e eeuw zijn, maar ouder materiaal (Romeins!) is niet uitgesloten.

Meer weten?
Wil je meer weten over dit bijzondere project? De Archeologische Werkgroep Nederland, regio Nijmegen werkt ook aan het vondstenmateriaal: http://www.awnregionijmegen.nl/piersonstraat2019/

Doelstelling van de ArcheoHotspot
De ArcheoHotspot wil het maatschappelijk draagvlak voor archeologie in de Nederlandse samenleving verbreden en versterken op een eenvoudige en hedendaagse manier. ArcheoHotspots leggen verbindingen tussen archeologisch onderzoek, het uitwerkingsproces en de resultaten. Ze maken archeologie voor iedereen aanraakbaar en toegankelijk. ArcheoHotspots zijn verrassende ontmoetingsplaatsen waar vrijwilligers en professionals, liefhebbers en experts, jong en oud elkaar kunnen treffen. Op de locatie zijn professionele archeologen en vrijwilligers werkzaam. Het publiek kan hen aan het werk zien en met hen in gesprek gaan. De ArcheoHotspot Nijmegen is gerealiseerd in samenwerking met de Provincie Gelderland, Gemeente Nijmegen, AWN afdeling 16 en de Radboud Universiteit.

Het streven is om de ArcheoHotspot van dinsdag t/m zondag van 13.00-16.00 uur geopend te hebben. Dit kan alleen mits er een vrijwilliger aanwezig is. Bel met onze kassa op 024 - 360 88 05 om zeker te zijn van de opening op uw bezoekdag.