_X6G4355.jpg

random image default10

ArcheoHotspot stef verstraaten webWelkom in de ArcheoHotspot!

Wat gebeurt er ná een opgraving? Als de archeologen buiten niet meer aan het werk zijn, gaan de ontdekkingen binnen verder. Opgegraven glas, aardewerk, metaal en nog veel meer wordt gesorteerd, geplakt, gedetermineerd, getekend en beschreven. In de ArcheoHotspot kan iedereen meehelpen puzzelen aan het verleden van Nijmegen. Ervaring is niet nodig: schuif aan en doe mee! Er zijn altijd vrijwilligers aan het werk die uitleg geven over waar ze mee bezig zijn.

Wil je meer weten over een voorwerp dat je gevonden hebt? Of heb je andere vragen over archeologie? Ook daarmee kun je in de ArcheoHotspot terecht.

Nu op de onderzoekstafel: een beerput uit Tiel
Op de hoek van de Achterweg en het Cecilienstraatje in Tiel zijn meerdere beerputten opgegraven. Beerputten zijn voor archeologen echte schatkamers, omdat hierin het afval van een huishouden werd weggegooid. En dan niet alleen etensresten, maar ook kapotte huisraad zoals borden, bekers en glaswerk, of oude spulletjes die niet meer nodig waren. Ook viel er wel eens per ongeluk wat in de beerput. Tussen de vondsten zitten soms verrassende dingen, zoals een bril, een stuk perkament, een gouden ring...Vanaf half april ligt in de ArcheoHotspot de inhoud van een beerput uit Tiel op tafel, afkomstig uit het Provinciaal Depot voor Bodemvondsten. We gaan kijken wat er allemaal in zit! Kom je helpen sorteren? Wie weet vind jij wel die ene bijzondere vondst!

Vanaf 6 oktober 2017 op tafel: Romeins afval
Op het Kops Plateau lag een Romeinse legerplaats. Vanaf ongeveer 12 voor Chr. tot de Bataafse opstand in 69 / 70 na Chr. woonden hier militairen. De legerplaats zelf was omringd door grachten en is meerdere malen verbouwd. Rondom de legerplaats zijn drie kampementen voor hulptroepen aangetroffen. Al die mensen lieten ook toen al afval achter, en dat ligt nu bij ons op tafel! Kom in de ArcheoHotspot meezoeken door de inhoud van Romeinse afvalkuilen, en ontdek wat zo’n hoopje afval je kan vertellen over wat de mensen op het Kops Plateau aten, welke spullen ze gebruikten én natuurlijk wat ze kwijtraakten.

Activiteiten
Naast het dagelijks meehelpen in de ArcheoHotspot is er nog veel meer te doen! Kijk hier voor meer informatie en ons wisselende activiteitenprogramma.

Doelstelling van de ArcheoHotspot
De ArcheoHotspot wil het maatschappelijk draagvlak voor archeologie in de Nederlandse samenleving verbreden en versterken op een eenvoudige en hedendaagse manier. ArcheoHotspots leggen verbindingen tussen archeologisch onderzoek, het uitwerkingsproces en de resultaten. Ze maken archeologie voor iedereen aanraakbaar en toegankelijk. ArcheoHotspots zijn verrassende ontmoetingsplaatsen waar vrijwilligers en professionals, liefhebbers en experts, jong en oud elkaar kunnen treffen. Op de locatie zijn professionele archeologen en vrijwilligers werkzaam. Het publiek kan hen aan het werk zien en met hen in gesprek gaan. De ArcheoHotspot Nijmegen is gerealiseerd in samenwerking met de Provincie Gelderland, Gemeente Nijmegen, AWN afdeling 16 en de Radboud Universiteit.

Het streven is om de ArcheoHotspot van dinsdag t/m zondag van 11.00-17.00 uur geopend te hebben. Dit kan alleen mits er een vrijwilliger aanwezig is. Bel met onze kassa op 024 - 360 88 05 om zeker te zijn van de opening op uw bezoekdag.