DSC_0905a.jpg

random image default10

ArcheoHotspot stef verstraaten webWat gebeurt er nĂ¡ een opgraving? Als de archeologen buiten niet meer aan het werk zijn, gaan de ontdekkingen binnen verder. Opgegraven glas, aardewerk, metaal en nog veel meer wordt gesorteerd, geplakt, gedetermineerd, getekend en beschreven. In de ArcheoHotspot kan iedereen meehelpen puzzelen aan het verleden van Nijmegen. Ervaring is niet nodig: schuif aan en doe mee! Er zijn altijd vrijwilligers aan het werk die uitleg geven over waar ze mee bezig zijn.

Wil je meer weten over een voorwerp dat je gevonden hebt? Of heb je andere vragen over archeologie? Ook daarmee kun je in de ArcheoHotspot terecht.

Nu op de onderzoekstafel: de opgegraven beerputten van de Piersonstraat
In deze Nijmeegse straat, de vroegere Zwanengas, zijn tal van beerputten (afvalkuilen) gevonden. De beerputten dateren uit 1750 tot ongeveer 1920. Restanten uit deze beerputten zijn klaar voor verder onderzoek. En hier kun jij bij helpen! 

Ontdek de bijzondere vondsten uit de beerput en kom meer te weten over de rijke geschiedenis van de Piersonstraat! De vondsten zijn schoongemaakt en voorgesorteerd op materiaal- en kleursoort. Onder leiding van een museumdocent ga je zelf aan de slag. Weet jij welke scherven bij elkaar passen? Puzzel de oude vondsten weer in elkaar! Herken jij de verschillende materialen? Aardewerk, bot en ijzer: verkleurd, verroest en bijna onherkenbaar. Speur mee en ontdek meer over de bewoners van de Nijmeegse Piersonstraat!

Wat kun je vinden?
De vondsten uit de beerputten stammen uit verschillende tijden. Het zal voornamelijk materiaal uit de 19e en 20e eeuw zijn, maar ouder materiaal (Romeins!) is niet uitgesloten.

Meer weten?
Wil je meer weten over dit bijzondere project? De Archeologische Werkgroep Nederland, regio Nijmegen werkt ook aan het vondstenmateriaal: https://www.awnregionijmegen.nl/piersonstraat-2019/

Doelstelling van de ArcheoHotspot
De ArcheoHotspot wil het maatschappelijk draagvlak voor archeologie in de Nederlandse samenleving verbreden en versterken op een eenvoudige en hedendaagse manier. ArcheoHotspots leggen verbindingen tussen archeologisch onderzoek, het uitwerkingsproces en de resultaten. Ze maken archeologie voor iedereen aanraakbaar en toegankelijk. ArcheoHotspots zijn verrassende ontmoetingsplaatsen waar vrijwilligers en professionals, liefhebbers en experts, jong en oud elkaar kunnen treffen. Op de locatie zijn professionele archeologen en vrijwilligers werkzaam. Het publiek kan hen aan het werk zien en met hen in gesprek gaan. De ArcheoHotspot Nijmegen is gerealiseerd in samenwerking met de Provincie Gelderland, Gemeente Nijmegen, AWN afdeling 16 en de Radboud Universiteit.

Het streven is om de ArcheoHotspot van dinsdag t/m zondag van 12.00-16.00 uur geopend te hebben. Dit kan alleen mits er een vrijwilliger aanwezig is. Bel met onze kassa op 024 - 360 88 05 om zeker te zijn van de opening op uw bezoekdag.

Museum Het Valkhof