721T2699.jpg

random image default10

In de voetsporen van de Romeinen met de nieuwe Via Romana App

De fietsroute Via Romana leidt door het afwisselende landschap tussen Nijmegen en Xanten langs tal van Romeinse bezienswaardigheden. De nieuwe Via Romana App maakt de eeuwenoude Via Romana tot een echte belevenis door middel van highlights, tips en praktische informatie, langs en over de route. Zo komt de fietser tijdens zijn fietstocht gegarandeerd alle bijzondere plekjes tegen. De Via Romana Fietsroute App is onlangs live gegaan in de Android Playstore en Apple App Store en gratis te downloaden.

Via Romana Fietsroute
De Via Romana Fietsroute biedt een grote verscheidenheid aan historische en landschappelijke bezienswaardigheden. De basis van deze Via Romana is de eeuwenoude Romeinse Limesstraat, die als leger- en handelsroute, nederzettingen en forten met elkaar verbond. Beginpunten van de Via Romana zijn dan ook de twee destijds belangrijkste Nederrijnse Romeinse vestigingen Ulpia Noviomagus Batavorum (het huidige Nijmegen) en de Colonia Ulpia Traiana (bij Xanten gelegen), die beide rond 100 n. C. stadsrechten kregen. De Via Romana is een bewegwijzerde route van 260 km en gaat door een afwisselend grensoverschrijdend natuurlandschap tussen Nederrijn, Maas en Waal.

Nieuwe App LIVE
Door middel van de Via Romana App zijn de overblijfselen van de Romeinse cultuur langs de route nog beter te beleven. De App toont via een overzichtelijke kaart waar u de verschillende Romeinse highlights langs de route kunt vinden zoals bijvoorbeeld de Romeinse godenpijler in Museum Het Valkhof in Nijmegen of de Romeinse weg in Bedburg-Hau. De App geeft ook uitgebreide achtergrondinformatie over deze highlights.

Maar de Via Romana App gaat niet alleen maar over Romeinse sporen. Naast Romeinse highlights worden ook de overige highlights zoals kastelen, kerken, molens, musea en andere attracties rond de route aangegeven. Zo is het nog eenvoudiger om plaatsen als Cuijk, Nijmegen, Groesbeek, Mook, Ubbergen, Kranenburg, Kleve, Xanten, Bedburg-Hau of Kalkar te ontdekken. Naast de verschillende highlights is ook praktische informatie beschikbaar zoals horecagelegenheden en verblijfsaccommodaties langs de route.

Downloaden
De Via Romana App is gratis beschikbaar in de Android Playstore en Apple App Store in de talen Nederlands en Duits. Er is een variant voor tablets en voor smartphones. De App kan thuis gebruikt worden om de informatie en route alvast te bekijken en tijdens het fietsen om de route te volgen.

Bekijk ook de Via Romana App promotie film!: https://www.youtube.com/watch?v=uKBgP8wUV4k&feature=youtu.be

Boek een hotel voor een weekendje in Nijmegen of Rijk van Nijmegen en verplaats je in het verleden van de oudste stad van het land. Geniet in één van de vele restaurants die dit gebied rijk is, kom lekker winkelen of bezoek een museum. Op deze website vind je een overzicht van de hotels in Nijmegen en omgeving met bijbehorende hotelarrangementen die je kunt boeken.

Uitsnede layarflyerVanaf nu kunt u de geschiedenis van het Valkhof zelf met uw smartphone (her)beleven. Museum Het Valkhof heeft samen met Gelders Erfgoed een layar-wandeling ontwikkeld, waarmee u een gedeelte van de oudste stad van Nederland kunt ontdekken: het Valkhof.
 

De oude stad

Verken Nijmegen

Als u Museum Het Valkhof bezoekt, kunt u in de binnenstad van Nijmegen verder op zoek gaan naar overblijfselen van de oude Keizerstad.

Wandelroute, zoektocht en rondleiding

In en om Nijmegen zijn veel sporen van de Romeinen terug te vinden. Zet uw dag geheel in het teken van de Romeinen en breng naast een bezoek aan Museum Het Valkhof, ook een bezoek aan:

  • Limesquestio is een zoektocht naar vergeten Romeinse verhalen. Om de verhalen te leren kennen moet je op zoek gaan naar sporen op en om het Valkhof. Voor meer informatie: www.limesquaestio.nl.
  • Voor een rondleiding door de stad kunt u contact opnemen met de VVV (www.vvvnijmegen.nl, 0481 - 36 62 70) of met het Gilde (www.gildenijmegen.nl).

In de omgeving van Nijmegen

In en om Nijmegen zijn veel sporen van de Romeinen terug te vinden.

  • Archeologisch Park Xanten (circa 1 uur rijden van Nijmegen), www.apx.de.
  • Overblijfselen van Gallo-Romeinse tempels in Elst. Bel voor een bezoek naar: mevrouw Pieterse (de koster van de kerk), 0481-37 24 34 op maandag, woensdag, donderdag en vrijdag tussen 9.00 en 10.00 uur.
  • Museumpark Orientalis. Voor meer informatie: www.museumparkorientalis.nl.
  • Museum Ceuclum in Cuijk , telefoon 0485-32 22 80.