_X6G4355.jpg

random image default10

LisanneDeze keer tijdens verhaal op zaal nam technische kunsthistorica Lisanne van der Heuvel ons mee in haar onderzoek naar een oud drieluik – toegeschreven aan Pieter (I) Coecke van Aelst, 1520. Lisanne liet zien en vertelde precies wat er mis is aan het schilderij. Het is bijzonder dat je zo dichtbij bij een fragile schilderij mag komen, zo dichtbij dat je het schilderij bijna kan aanraken. Nog bijzonderder maakt het dat je het schilderij ziet voordat het wordt gerestaureerd.

Lisanne’s enthousiasme over haar vak nam het gehele publiek mee in de wereld van een kunsthistorica. Ze legde uit hoe je kan vaststellen van wie een schilderij zonder signatuur is en vertelde hoe infrarood-, X-ray- en UV-foto’s een restaurator helpen bij het opknappen van een schilderij.

IMG 0801Het was dus een erg interessante en leerzame middag in het museum. Heb je het gemist en wil je de volgende keer meedoen? Kom dan elke eerste woensdagmiddag van de maand naar Museum Het Valkhof en laat je verrassen door de verhalen die achter de schermen van het museum gebeuren.

De volgende keer tijdens ‘Verhaal op zaal’ – 4 juli 2018
Restaurator Maren Romen vertelt vanuit haar vakgebied over een aantal bijzondere collectiestukken. Maren Romen is vaste restaurator van Museum Het Valkhof. Haar werk is zeer divers, zowel inhoudelijk als qua type objecten waar ze mee werkt. Maren neemt je graag mee in haar fascinerende wereld.

Klik hier voor de gehele programmering van ‘Verhaal op zaal’

Iedere eerste woensdag van de maand kun je ’s middags samen met onze conservatoren en restauratoren op ontdekkingstocht door de collectie. Zij kennen de museumobjecten als geen ander en vertellen je daar graag over!
De rondleidingen starten om 15.00 uur bij de receptie en zijn gratis op vertoon van een museumticket. Aanmelden is niet nodig. Er is plaats voor maximaal 20 personen.

Op vrijdag 29 juni vindt van 13-17 uur  in ons museum het symposium ‘Art and Science’ plaats, georganiseerd door het Donders Institute for Brain, Cognition and Behaviour in samenwerking met Museum Het Valkhof.

Lees hier meer over het symposium en aanmelden: www.ru.nl/donders/agenda/agenda/symposia/@1162659/symposium-art-science

Museum Memoires is een nieuw programma in Museum Het Valkhof voor mensen met dementie en hun dierbaren. Deelnemers bekijken samen een aantal objecten in het museum, waarover ze met elkaar in gesprek gaan. Het genieten van kunst en de persoonlijke beleving staan centraal. Door het delen van verhalen, herinneringen, associaties en ideeën, brengen de deelnemers de museumobjecten samen tot leven. De eerste Museum Memoires van Museum Het Valkhof vindt plaats op vrijdagmiddag 15 juni van 14.30-16.00 uur.

Museum Memoires is geïnspireerd op Onvergetelijk Museum, dat in 2013 door het Stedelijk Museum Amsterdam en het Van Abbemuseum ontwikkeld werd naar voorbeeld van het succesvolle Meet Me at MoMA -programma van het Museum of Modern Art in New York. Museum het Valkhof wil Museum Memoires vanaf september 2018 structureel aanbieden.

Inschrijven voor het programma op 15 juni 2018 kan via: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. De kosten voor Museum Memoires bedragen € 15,- voor 2 personen (mantelzorger en Alzheimerpatiënt). Dit bedrag is inclusief museumticket, rondleiding en een consumptie.

Museum Het Valkhof draagt met een indrukwekkende collectie het verhaal van ruim 5000 jaar geschiedenis uit. We willen aan een zo breed en divers mogelijk publiek laten zien hoe kunst en cultuur ons wereldbeeld kleuren. Het museum is gevestigd in een spraakmakend gebouw, een ontwerp van Ben van Berkel, aan het Valkhofpark; het historische hart van Nijmegen.

Kom inspiratie opdoen voor de Archeologiedagen op 12, 13 en 14 oktober 2018!

In oktober doet Gelderland voor de tweede keer mee aan de Archeologiedagen. Mede namens de Stichting Nationale Archeologiedagen nodigen wij u van harte uit deel te nemen aan een inspiratiemiddag. Voor Gelderland vindt deze plaats op 8 juni 2018.

Tijdens deze bijeenkomst willen we brainstormen over wat er mogelijk is tijdens de Archeologiedagen op 12, 13 en 14 oktober, ideeën met elkaar uitwisselen en inspiratie opdoen. Ook horen we graag wat uw ervaringen zijn met archeologie en publiek, zodat we van elkaar kunnen leren.

Datum: vrijdag 8 juni 2018
Locatie: Museum Het Valkhof in Nijmegen (voor de route verwijzen we graag naar Museum Het Valkhof klik hier)

Programma:

13:00 uur           Inloop en ontvangst in de Karel de Grotezaal

13.30 uur           Welkom door Roel Kramer, Publieksarcheoloog Erfgoed Gelderland

13:45 uur           Toelichting Nationale Archeologiedagen

14:15 uur           Voorbeeld 2017 door Masja Parlevliet, gemeente-archeoloog Apeldoorn

14:45 uur           Workshops over educatie, ontwikkelen activiteiten en communicatie

16:00 uur           Afsluiting en borrel

Uw aanwezigheid én uw inbreng worden zeer op prijs gesteld! We kijken uit naar de naar komende editie van de Archeologiedagen.

Bent u ook van plan om te komen? Fijn! U kunt zich (vòòr maandag 4 juni) aanmelden via deze link.

Kom naar ons nieuwe ArcheoLab en ontdek alles over het leven van de Romeinen!  Bouw een brug en schiet met de katapult. Ontwerp een muurschildering voor een Romeinse villa en bouw een Romeinse stad. Het ArcheoLab is leuk voor jong en oud! 

Eind april is het eerste gedeelte van het ArcheoLab geopend. In deze ruimte staat het zelf ervaren van technische oplossingen die de Romeinen toepasten centraal. Populaire exhibits uit de succesvolle tentoonstelling  ‘High Tech Romeinen’ hebben hier een vaste plaats gekregen. Zo kun je hier zelf een boog bouwen zonder cement, met een katapult schieten of ontdek wat de makkelijkste manier is om met een katrol aan de slag te gaan. Uniek is dat naast de exhibits ook originele bodemvondsten te zien zijn.

Met het nieuwe ArcheoLab wil Museum Het Valkhof jong en oud laten ervaren dat archeologie en Romeinen niet stoffig zijn en ver van ons afstaan, maar deel uitmaken van ons moderne leven. Het ArcheoLab is onderdeel van de nieuwe educatieve presentatie op de benedenverdieping van het museum. Ook de ArcheoHotspot, nu al te bezoeken, wordt onderdeel van het ArcheoLab.

Geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar, maar zeker ook leuk voor volwassenen die zich weer even kind willen voelen!

ArcheoLab 1 ArcheoLab 2