Na een korte zomerbreak is verhaal op zaal weer terug.

verhaal op zaal1

Deze keer met kunsthistoricus Marja Begheyn. Marja nam het publiek mee om Nijmeegse oude kunst te bekijken. De rondleiding begon met een kleed van het schippersgilde uit de 15e eeuw, een echte eyecatcher in de zaal. Dat het kleed er na honderden jaren nog zo goed uit ziet is te danken aan de restauraties en de manier waarop het bewaard is gebleven. Marja vertelde de bezoekers wat de betekenis is an de afbeeldingen en letters en dat het kleed vroeger kleurrijker was. Het was vrijwel volledig geborduurd, in die tijd een heel kostbaar werk!

De rondleiding ging verder met een aantal kleine werken waaronder het Nijmeegs uiltje en de zilveren huwelijksbeker om vervolgens uit te komen bij schilderijen uit de 17e eeuw. Het bovenaanzicht van Nijmegen in de 17e eeuw hangt prominent in de zaal en Marja weet precies te vertellen waar de belangrijke gebouwen stonden en hoe de stad zich ontwikkelde in die tijd. Het volgende schilderij is Vrede tussen Frankrijk en Spanje van de Franse hofschilder Henri Gascar. De bezoekers vragen zich af hoe zo’n groot gezelschap vastgelegd kan worden. Hebben ze al die tijd geposeerd? Nee hoor, er werden portretten gemaakt van de belangrijkste mensen deze werden later in het schilderij verwerkt.

Vervolgens laat Marja een aantal mooie prenten en tekeningen zien waar men norverhaal op zaal2maal, omdat ze in lades liggen, snel overheen kijkt. Het zijn zichten op Nijmegen en tekeningen van Jan Toorop. Zelfs met de kleinste details op de tekeningen weet Marja het publiek te boeien en na een warm applaus neemt ze afscheid.

De volgende keer tijdens ‘Verhaal op zaal’ –  3 oktober 2018: Annelies Koster, hoofd van het Gelders Archeologisch Centrum vertelt over het grafveld van Noviomagus en de rijke graven van de stedelijke elite.

Iedere eerste woensdag van de maand kun je ’s middags samen met onze conservatoren en restauratoren op ontdekkingstocht door de collectie. Zij kennen de museumobjecten als geen ander en vertellen je daar graag over!

De rondleidingen starten om 15.00 uur bij de receptie en zijn gratis op vertoon van een museumticket. Aanmelden is niet nodig. Er is plaats voor maximaal 20 personen.

In verband met de opbouw van de tentoonstelling 'Ik, Maria van Gelre', zijn de bovenzalen van Museum Het Valkhof vanaf 18 september tot en met 13 oktober 2018 beperkt open. Een groot deel van de collectie Romeinse bodemvondsten en de collectie oude kunst is wel te zien.

LisanneDeze keer tijdens verhaal op zaal nam technische kunsthistorica Lisanne van der Heuvel ons mee in haar onderzoek naar een oud drieluik – toegeschreven aan Pieter (I) Coecke van Aelst, 1520. Lisanne liet zien en vertelde precies wat er mis is aan het schilderij. Het is bijzonder dat je zo dichtbij bij een fragile schilderij mag komen, zo dichtbij dat je het schilderij bijna kan aanraken. Nog bijzonderder maakt het dat je het schilderij ziet voordat het wordt gerestaureerd.

Lisanne’s enthousiasme over haar vak nam het gehele publiek mee in de wereld van een kunsthistorica. Ze legde uit hoe je kan vaststellen van wie een schilderij zonder signatuur is en vertelde hoe infrarood-, X-ray- en UV-foto’s een restaurator helpen bij het opknappen van een schilderij.

IMG 0801Het was dus een erg interessante en leerzame middag in het museum. Heb je het gemist en wil je de volgende keer meedoen? Kom dan elke eerste woensdagmiddag van de maand naar Museum Het Valkhof en laat je verrassen door de verhalen die achter de schermen van het museum gebeuren.

De volgende keer tijdens ‘Verhaal op zaal’ – 4 juli 2018
Restaurator Maren Romen vertelt vanuit haar vakgebied over een aantal bijzondere collectiestukken. Maren Romen is vaste restaurator van Museum Het Valkhof. Haar werk is zeer divers, zowel inhoudelijk als qua type objecten waar ze mee werkt. Maren neemt je graag mee in haar fascinerende wereld.

Klik hier voor de gehele programmering van ‘Verhaal op zaal’

Op vrijdag 29 juni vindt van 13-17 uur  in ons museum het symposium ‘Art and Science’ plaats, georganiseerd door het Donders Institute for Brain, Cognition and Behaviour in samenwerking met Museum Het Valkhof.

Lees hier meer over het symposium en aanmelden: www.ru.nl/donders/agenda/agenda/symposia/@1162659/symposium-art-science

Museum Memoires is een nieuw programma in Museum Het Valkhof voor mensen met dementie en hun dierbaren. Deelnemers bekijken samen een aantal objecten in het museum, waarover ze met elkaar in gesprek gaan. Het genieten van kunst en de persoonlijke beleving staan centraal. Door het delen van verhalen, herinneringen, associaties en ideeën, brengen de deelnemers de museumobjecten samen tot leven. De eerste Museum Memoires van Museum Het Valkhof vindt plaats op vrijdagmiddag 15 juni van 14.30-16.00 uur.

Museum Memoires is geïnspireerd op Onvergetelijk Museum, dat in 2013 door het Stedelijk Museum Amsterdam en het Van Abbemuseum ontwikkeld werd naar voorbeeld van het succesvolle Meet Me at MoMA -programma van het Museum of Modern Art in New York. Museum het Valkhof wil Museum Memoires vanaf september 2018 structureel aanbieden.

Inschrijven voor het programma op 15 juni 2018 kan via: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. De kosten voor Museum Memoires bedragen € 15,- voor 2 personen (mantelzorger en Alzheimerpatiënt). Dit bedrag is inclusief museumticket, rondleiding en een consumptie.

Museum Het Valkhof draagt met een indrukwekkende collectie het verhaal van ruim 5000 jaar geschiedenis uit. We willen aan een zo breed en divers mogelijk publiek laten zien hoe kunst en cultuur ons wereldbeeld kleuren. Het museum is gevestigd in een spraakmakend gebouw, een ontwerp van Ben van Berkel, aan het Valkhofpark; het historische hart van Nijmegen.

Welkom bij Museum Het Valkhof

Museum Het Valkhof