DSC_0905a.jpg

Het eerste Kunstcafé van 2019 belooft weer bijzonder te worden. We gaan de avond van start met kunsthandelaar en kunstkenner Jan Six. Hij wordt geïnterviewd over de twee opzienbarende Rembrandtontdekkingen die hij heeft gedaan. Six kan als geen ander vertellen hoe het is om bezeten te zijn van oude meesters en Rembrandt in het bijzonder. Zijn boek Rembrandts portret van een jongeman komt uitvoerig ter sprake.

Na de pauze spreekt prof. dr. Jan Keunen, oogarts en opleider aan het Radboudumc. Hij initieerde masterclasses voor studenten geneeskunde waarbij zij samenwerken met kunstenaars. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat kunstobservatie en patroonherkenning de diagnostische vaardigheden van artsen significant verbetert.

Verder vertelt museumdirecteur Hedwig Saam over haar favoriete museumobject en toont Marja Begheyn-Huisman een verrassend onbekend voorwerp uit het depot.
Tijdens ‘Uit het Hart’ staat de microfoon open voor iedereen die in één minuut iets wil vertellen over een initiatief op het gebied van kunst en cultuur in en om Nijmegen. Een afsluitend muziekstuk wordt gespeeld door gelegenheidsduo Klaske Kamstra (Jazzzangeres) en Teun Uijlen (gitaar).

De avond wordt gepresenteerd door Babette Degraeve.

Het Kunstcafé - op de galerij van Museum Het Valkhof - duurt van 17.00 tot 19.00 uur. De toegang is gratis.

Valkhof Kunstcafé
In 2019 komt er drie keer een Kunstcafé: op vrijdag 15 februari, 14 juni en 8 november. Het Valkhof Kunstcafé is een initiatief van de Vrienden van Museum Het Valkhof, in samenwerking met het museum. Het is een podium voor wat leeft in de wereld van de beeldende kunst, in en buiten Nijmegen. Muziek, drankjes en hapjes dragen verder bij aan een informele sfeer. Wie op de hoogte wil blijven van het Valkhof Kunstcafé, meldt zich aan voor de digitale nieuwsbrief van Museum Het Valkhof.

Vanaf 16 maart 2019 start een nieuw onderzoek in het ArcheoLab: de opgegraven beerputten van de Piersonstraat. In deze Nijmeegse straat, de vroegere Zwanengas, zijn tal van beerputten (afvalkuilen) gevonden. De beerputten dateren 1750 tot ongeveer 1920. Restanten uit deze beerputten zijn klaar voor verder onderzoek. En hier kun jij bij helpen!

Binnenkort is het mogelijk voor bezoekers van de ArcheoHotspot om bijzondere vondsten te ontdekken uit de beerput. Zo kom je meer te weten over de rijke geschiedenis van de Piersonstraat. De vondsten uit de beerput zijn schoongemaakt en voorgesorteerd. Onder leiding van een museumdocent ga je zelf aan de slag en speur en puzzel je mee aan deze uitdaging, want hoeveel verschillende materialen herken jij? En hoe compleet krijg jij jouw oude vondst? Dit word ter plekke pas duidelijk aan de tafel van de ArcheoHotspot.

De ArcheoHotspot is geopend van dinsdag t/m zondag van 12.00-16.00 uur. Wil je er zeker van zijn dat er een museumdocent aanwezig is? Neem dan contact op met 024-2402247 voor de actuele openingstijden.
Let op! Wegens verbouwing is de ArcheoHotspot 12 t/m 15 maart gesloten.

Meer informatie over dit project is te vinden op de website van de AWN.

100000ste bezoeker

Op woensdag 19 december heeft Museum Het Valkhof haar 100.000ste bezoeker van 2018 verwelkomd. Kim Parren en haar gezelschap hadden de tentoonstelling al een tijdje in het vizier en vonden het nu, vlak voor het einde van de expositie, echt tijd om te gaan kijken.

Hedwig Saam, directeur – bestuurder: ‘We zijn super blij en kijken met veel vertrouwen de toekomst tegemoet. Het is een mooi einde van een prachtig en veelbewogen jaar.’

Kim Parren: 'De tentoonstelling is erg mooi, vooral de geschiedenis van Gelre vind ik interessant.'

Extra geopend maandag 24 en 31 december
Tijdens de kerstvakantie is Museum Het Valkhof extra geopend op maandag 24 en 31 december van 11.00 – 17.00 uur. Op eerste kerstdag (25 december) en op nieuwjaarsdag (1 januari) is het museum gesloten.

Laatste kans: Ik, Maria van Gelre
Ruim 36.000 bezoekers hebben Ik, Maria van Gelre in Museum Het Valkhof Nijmegen al bezocht. De expositie over Maria van Gelre vertelt het levensverhaal van een moderne, zelfbewuste middeleeuwse vorstin en ‘powervrouw’. Volg Maria’s boeiende levensreis en ontdek Nederlands grootste middeleeuwse kunstschat, haar gebedenboek, dat hierna te ruste gaat en in het donker wordt opgeborgen. De tentoonstelling is nog tot en met 6 januari te bezoeken.

Activiteiten tijdens kerstvakantie
Tijdens de kerstvakantie is er voor iedereen wel iets te doen in Museum Het Valkhof. Bezoek voor 7 januari de tentoonstelling Ik, Maria van Gelre of kom naar een van de (kinder)activiteiten.

Klik hier voor het gehele programma

Het Gelders Archeologisch Centrum is tijdens de Kerstvakantie (24 december 2018 t/m 4 januari 2019) gesloten voor bezoekers. Wij wensen u fijne dagen en verwelkomen u graag na de Kerstvakantie weer.

In de kerstvakantie is Museum Het Valkhof ook geopend op maandag 24 en 31 december 2018. De openingstijden zijn van 11.00 - 17.00 uur.

We verwachten drukte in het museum tijdens deze dagen. Ik, Maria van Gelre is te zien tot het einde van de kerstvakantie. Wilt u de tentoonstelling op een rustiger moment bezoeken, dan raden wij u aan om voor de kerstvakantie uw bezoek in te plannen.

De Sint-Nicolaaskapel en Museum Kam zijn op deze dagen gesloten.