DSC_0905a.jpg

random image default10

Het tweede Kunstcafé van 2019 belooft weer bijzonder te worden. We gaan de avond van start met kunstcriticus, schrijver en tentoonstellingsmaker Hans den Hartog Jager. Hij vertelt over zijn boek en tentoonstelling Vrijheid en de recente Nederlandse kunstgeschiedenis: over de hedendaagse mogelijkheden en beperkingen van een actuele kunstgeschiedenis en wat dat betekent.

Na de pauze vertelt schrijver/dichter en theatermaker Jaap Robben over zijn werk en de inspiratie die hij in de beeldende kunst en archeologie vindt.

Verder presenteert museumdirecteur Hedwig Saam weer een van haar favoriete museumobjecten en toont Marja Begheyn-Huisman een verrassend onbekend voorwerp uit het depot.
Tijdens ‘Uit het Hart’ staat de microfoon open voor iedereen die in één minuut iets wil vertellen over een initiatief op het gebied van kunst en cultuur in en om Nijmegen. Ter afsluiting zal het koor Nos Omnes, onder aanvoering van Nico Huijbregts, een lied ten gehore brengen dat aansluit bij het thema "vrijheid'.

De avond wordt gepresenteerd door Babette Degraeve.

Het Kunstcafé - op de galerij van Museum Het Valkhof - duurt van 17.00 tot 19.00 uur. De toegang is gratis.

Valkhof Kunstcafé
In 2019 komt er drie keer een Kunstcafé: op vrijdag 15 februari, 14 juni en 8 november. Valkhof Kunstcafé is een initiatief van de Vrienden van Museum Het Valkhof, in samenwerking met het museum. Het is een podium voor wat leeft in de wereld van de beeldende kunst, in en buiten Nijmegen. Muziek, drankjes en hapjes dragen verder bij aan een informele sfeer. Wie op de hoogte wil blijven van Valkhof Kunstcafé, meldt zich aan voor de digitale nieuwsbrief van Museum Het Valkhof.

De opslag en presentatie van het archeologisch erfgoed in Nijmegen en Gelderland hebben een flinke kwaliteitsimpuls nodig. Gemeente Nijmegen, Provincie Gelderland en Museum Het Valkhof hebben hierin ieder een eigen taak en hebben gezamenlijk onderzoek gedaan naar wat er nodig is voor de toekomst. Op dinsdag 7 mei hebben de colleges van gemeente en provincie de uitkomsten van dit onderzoek aangeboden aan de gemeenteraad van Nijmegen en Provinciale Staten.

De belangrijkste conclusie is dat drie grote verbouwingen noodzakelijk zijn voor Museum Het Valkhof, Museum KAM en het Archeologisch depot. Behoud, studie en presentatie van het erfgoed kunnen dan steviger aan elkaar gekoppeld worden. Daarnaast wordt Museum Het Valkhof in de herontwikkeling van het Valkhofkwartier meegenomen. Voor de plannen voor Museum Het Valkhof en het archeologisch depot moeten provincie en gemeente nog een besluit nemen over de financiering.

De plannen voor Museum Het Valkhof zijn uitgewerkt in een Masterplan.

Klik hier voor het Masterplan. 

 

 

Museum Het Valkhof heeft een eikenhouten beeld van de heilige Sebastiaan uit het begin van de zestiende eeuw verworven. De sculptuur is gemaakt door de Nederrijnse kunstenaar Henrick van Holt (Kalkar, vóór 1490 - 1545/1546). De aankoop van het beeld is mogelijk gemaakt door een legaat van de heer Lex Harm (1957-2015). Het museum ontving de genereuze schenking voor het verwerven van een laat-middeleeuws kunstwerk. Harm was een gepassioneerd kunstliefhebber en droeg Museum Het Valkhof een bijzonder warm hart toe.

Heilige Sebastiaan Het met pijlen doorboorde lichaam van martelaar Sebastiaan is door Van Holt op indrukwekkende wijze weergegeven. De sculptuur valt op door zijn afmetingen. Het is 115 cm hoog, groter dan de meeste beelden uit dezelfde periode. Het heiligenbeeld is een prachtige toevoeging aan de verzameling van het museum. Wat onderwerp, materiaal en herkomst betreft, sluit het naadloos aan op de collectie laat-middeleeuwse kunst.

Martelaar
De Romeinse militair Sebastiaan is volgens de legende een officier van de keizerlijke garde ten tijde van Diocletianus, in de derde eeuw. Dat was voordat het christendom als godsdienst werd erkend door het Romeinse Rijk. Toen aan het licht kwam dat Sebastiaan christen was, werd hij voor straf vastgebonden aan een boom en beschoten met pijlen. De martelaar wordt vaak afgebeeld als een schaars geklede, sierlijke jongeman. Het uitbeelden van Sebastiaan was een geliefde manier voor schilders en beeldhouwers om staand mannelijk naakt af te beelden.

Collectie Museum Het Valkhof
De sculptuur bevond zich geruime tijd in privébezit en de bewaarplaats is lang onbekend geweest. Daar komt verandering in nu het in de collectie van Museum Het Valkhof is opgenomen. De heilige Sebastiaan is vanaf eind april in de collectiepresentatie Nijmegen 1500-1940 te zien. 

Het eerste Kunstcafé van 2019 belooft weer bijzonder te worden. We gaan de avond van start met kunsthandelaar en kunstkenner Jan Six. Hij wordt geïnterviewd over de twee opzienbarende Rembrandtontdekkingen die hij heeft gedaan. Six kan als geen ander vertellen hoe het is om bezeten te zijn van oude meesters en Rembrandt in het bijzonder. Zijn boek Rembrandts portret van een jongeman komt uitvoerig ter sprake.

Na de pauze spreekt prof. dr. Jan Keunen, oogarts en opleider aan het Radboudumc. Hij initieerde masterclasses voor studenten geneeskunde waarbij zij samenwerken met kunstenaars. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat kunstobservatie en patroonherkenning de diagnostische vaardigheden van artsen significant verbetert.

Verder vertelt museumdirecteur Hedwig Saam over haar favoriete museumobject en toont Marja Begheyn-Huisman een verrassend onbekend voorwerp uit het depot.
Tijdens ‘Uit het Hart’ staat de microfoon open voor iedereen die in één minuut iets wil vertellen over een initiatief op het gebied van kunst en cultuur in en om Nijmegen. Een afsluitend muziekstuk wordt gespeeld door gelegenheidsduo Klaske Kamstra (Jazzzangeres) en Teun Uijlen (gitaar).

De avond wordt gepresenteerd door Babette Degraeve.

Het Kunstcafé - op de galerij van Museum Het Valkhof - duurt van 17.00 tot 19.00 uur. De toegang is gratis.

Valkhof Kunstcafé 
In 2019 komt er drie keer een Kunstcafé: op vrijdag 15 februari, 14 juni en 8 november. Het Valkhof Kunstcafé is een initiatief van de Vrienden van Museum Het Valkhof, in samenwerking met het museum. Het is een podium voor wat leeft in de wereld van de beeldende kunst, in en buiten Nijmegen. Muziek, drankjes en hapjes dragen verder bij aan een informele sfeer. Wie op de hoogte wil blijven van het Valkhof Kunstcafé, meldt zich aan voor de digitale nieuwsbrief van Museum Het Valkhof.

Vanaf 16 maart 2019 start een nieuw onderzoek in het ArcheoLab: de opgegraven beerputten van de Piersonstraat. In deze Nijmeegse straat, de vroegere Zwanengas, zijn tal van beerputten (afvalkuilen) gevonden. De beerputten dateren 1750 tot ongeveer 1920. Restanten uit deze beerputten zijn klaar voor verder onderzoek. En hier kun jij bij helpen!

Binnenkort is het mogelijk voor bezoekers van de ArcheoHotspot om bijzondere vondsten te ontdekken uit de beerput. Zo kom je meer te weten over de rijke geschiedenis van de Piersonstraat. De vondsten uit de beerput zijn schoongemaakt en voorgesorteerd. Onder leiding van een museumdocent ga je zelf aan de slag en speur en puzzel je mee aan deze uitdaging, want hoeveel verschillende materialen herken jij? En hoe compleet krijg jij jouw oude vondst? Dit word ter plekke pas duidelijk aan de tafel van de ArcheoHotspot.

De ArcheoHotspot is geopend van dinsdag t/m zondag van 12.00-16.00 uur. Wil je er zeker van zijn dat er een museumdocent aanwezig is? Neem dan contact op met 024-2402247 voor de actuele openingstijden.
Let op! Wegens verbouwing is de ArcheoHotspot 12 t/m 15 maart gesloten.

Meer informatie over dit project is te vinden op de website van de AWN.  

Museum Het Valkhof