DSC_0905a.jpg

Maandag presenteerde Jan van Laarhoven, directeur a.i. van Museum Het Valkhof, een nieuwe visie op de toekomst van het museum aan de gemeente Nijmegen en de provincie Gelderland. Deze visie is het eerste deel van een bedrijfsplan dat later dit najaar wordt aangevuld met een transitieplan over de oplossing van enkele structurele problemen zoals de huisvesting. Het volledige plan leest u hier

Zondag 9 september is het Open Monumentendag en is het Gelders Archeologisch Centrum Museum Kam open van 11.00 tot 17.00 uur. Bekijk het prachtige gebouw en de tentoonstelling 'De kunst van het vuur'.

Conflictarcheologie is hot! In deze ArcheoAcademy vertelt Paul Klinkenberg welke sporen de Tweede Wereldoorlog heeft nagelaten in het Rijk van Nijmegen. Ook op de Duivelsberg is heel wat gevonden. Wil je weten wat? Kom zondag 1 oktober naar de lezing in de ArcheoHotspot van het museum. Paul Klinkenberg vertelt je er alles over! Tijd: 14.30 tot 15.30 uur. Aanmelden is niet nodig, toegang tot de lezing is gratis.

tango in het museumMuseum Het Valkhof goes Tango op 28 september! Samen met El Corte organiseren wij een fantastische tangosalon op de galerij van ons museum.
19.00 uur Inloop (entree 5 euro, inclusief 1 consumptie)
19.30 uur Workshop voor beginners door Eric Jorissen
20.30 uur Tangosalon m.m.v. D.J. Arnoud

Einde 23.30 uur.

De numismatische collectie van Museum Het Valkhof bevat onder andere ruim 600 Nijmeegse munten, die vanaf nu digitaal getoond worden op de website van Collectie Gelderland. Deze selectie, met bijbehorende beschrijvingen, is het eerste zichtbare resultaat van een project waaraan sinds 2014 is gewerkt met grote inzet van enkele vrijwilligers. Het komende jaar zullen we regelmatig de collectie munten, en ook de penningen, online uitbreiden.

De stedelijke munten van Nijmegen zijn in en door de stad Nijmegen geslagen vanaf de late middeleeuwen tot in het begin van de 18de eeuw en omvat ruim 30 verschillende muntsoorten. Het ontwerp van een munt bevat op het kleine oppervlak toch een schat aan historische informatie, maar die is door het gebruik niet altijd meer zichtbaar of leesbaar.

Kijk op Collectie Gelderland, vergelijk de stuiver, grootken, ruiterschelling, goudgulden, muter, karolusdaalder, dukaat, knapkoek en peerdeke en verdiep je in dit aspect van de Nijmeegse geschiedenis.