DSC_0905a.jpg

random image default10

Lucebert - De gevangeneMuseum Het Valkhof krijgt de particuliere kunstcollectie van het echtpaar Lily en Henk van Mulukom in langdurig bruikleen. Dit heeft Henk van Mulukom 18 april jl. tijdens de opening van de tentoonstelling ‘Kracht in kleur’, waarin een selectie uit deze collectie te zien is, bekend gemaakt. De gevarieerde collectie omvat circa 300 objecten en bestaat uit schilderijen, werken op papier en sculpturen van onder anderen Cobra-kunstenaars en schilders van de Nieuwe Figuratie. De collectie, die is ondergebracht in de H.L. Art Foundation, vormt een mooie aanvulling op de collectie moderne kunst van het museum.

Collectie Van Mulukom
Al sinds eind jaren ’60 van de vorige eeuw bouwen Lily en Henk van Mulukom aan hun levenswerk: een collectie naoorlogse schilderijen, beeldhouwwerk en werken op papier, met het accent op Nederland en België. Centraal staan de expressieve kunstuitingen, waarbij uitbundig kleurgebruik en lyrische uitdrukking karakteristiek zijn. De verzamelde kunstwerken zijn met passie en vitaliteit gecreëerd. De collectie Van Mulukom begint rond 1950, de tijd van Cobra. Deze periode gaat vooraf aan de museumcollectie die vooral is opgebouwd met kunst vanaf de jaren zestig. Belangrijke kunstenaars in de collectie Van Mulukom zijn Eugène Brands, Theo Wolvecamp, Jan Sierhuis, Lucebert, Armando, Alphons Freijmuth, Lucassen, Klaas Gubbels, Carel Visser en Mark Brusse. Werk van deze kunstenaars is ook aanwezig in de collectie moderne kunst van Museum Het Valkhof.

Yvan Theys  Liggende vrouwWaardevolle aanvulling op de huidige collectie moderne kunst
In de collectie van Museum Het Valkhof is het hedendaags expressionisme goed vertegenwoordigd, net als de expressieve kunstuitingen in de collectie Van Mulukom. Doordat beide collecties, ook op andere vlakken, goed op elkaar aansluiten, doet zich de mogelijkheid voor om de moderne kunst in tijdelijke en in vaste opstellingen breder en vollediger te presenteren. Met dit langdurige bruikleen komt het museum bovendien tegemoet aan de wens van het echtpaar om de collectie toegankelijk te maken voor het publiek. Marijke Brouwer, directeur van Museum Het Valkhof: ‘Het is fantastisch dat we via dit bruikleen het levenswerk van Lily en Henk ook voor toekomstige generaties verzamelaars en kunstliefhebbers een inspiratiebron kunnen laten zijn. De collectie van Museum Het Valkhof krijgt een mooie en waardevolle aanvulling. Een aanvulling die er bovendien voor zorgt dat het hedendaags expressionisme een eigen plek krijgt in de collectiepresentaties van het museum.’

Tentoonstelling ‘Kracht in kleur’
Een selectie uit de collectie Van Mulukom is tot en met 24 augustus 2014 te zien in de tentoonstelling ‘Kracht in kleur’ in Museum Het Valkhof. De tentoonstelling vormt niet alleen een ontdekkingstocht door zo’n vijftig jaar naoorlogse kunst, maar biedt ook een kijkje in het verzamelaarsleven van het echtpaar Van Mulukom.

Afbeeldingen: Lucebert, De gevangene, 1961, olieverf op doek  /  Yvan Theys, Liggende vrouw, ca.1980, olieverf doek