Op donderdag 23 februari wordt in ons museum het publieksboek Romeinse helmen in Nederland. Alle helmen en viziermaskers van de limes en de rest van Nederland gepresenteerd. Voor het eerst zijn alle grotendeels complete helmen, ruitermaskers en helmbanden die in Nederland zijn ontdekt in één boek samengebracht. Het eerste exemplaar wordt aangeboden aan dr. Carol Van Driel-Murray, limes-archeoloog verbonden aan de Universiteit Leiden.

Het boek is het resultaat van een unieke en enthousiaste samenwerking. De aanleiding vormde de tentoonstelling 'Gezichten van de Limes’ in Museum Het Valkhof (september 2016 – maart 2017). Tijdens een bezoek aan deze Romeinse schatkamer besloot een clubje bevriende archeologen (Tom Hazenberg, Paul van der Heijden, Annelies Koster, Ronny Meijers en Harry van Enckevort) dat deze spectaculaire archeologische vondstgroep een even spectaculaire publicatie verdiende. In drie maanden tijd slaagden zij er in met hulp van Museum Het Valkhof, Rijksmuseum van Oudheden en vele andere collectiebeheerders alle 'complete’ Romeinse helmen en viziermaskers van Nederland bijeen te brengen. Een ongekende prestatie met een prachtig resultaat.

Het boek kost € 12,50 excl. verzendkosten en is verkrijgbaar www.hazenbergarcheologie.nl of in de museumwinkels van Museum Het Valkhof, Rijksmuseum van Oudheden en Archeon.