noord-zijde.jpg

random image default10

Een kleine 100 werken van kunstschilder en graficus Jan van Vucht Tijssen zijn vanaf nu op Collectie Gelderland te zien.

Tijssen groeide op in Ubbergen. Na een niet voltooide opleiding aan de Gemeentelijke HBS, waar hij tekenles kreeg van Henri Leeuw, ging hij werken bij een fotograaf. Van zijn ouders mocht hij niet naar een kunstopleiding, maar dankzij de bemiddeling van portretschilder Anton van Welie en huisarts Dr. W.J. Kolf kon hij in 1902 naar de Rijksacademie in Amsterdam. Daar was hij een uitstekende leerling en hij werd toegelaten tot de grafische klas.

Na de academie komt Van Vucht Tijssen meteen in aanmerking voor de Koninklijke Subsidie waardoor hij nog enkele jaren in Amsterdam kan blijven werken. In de periode voor 1910 zoekt hij een eigen thema. Hij tekent en schildert graag danseressen, zigeuners, kermisklanten en circusartiesten met hun woonwagens. Daarnaast heeft het landschap zijn belangsteling.

In 1912 vestigt hij zich definitief in Nijmegen. Hij ontwerpt veel toneeldecors en feestversieringen, en schildert portretten. In 1914 betrekt hij met zijn gezin de oude pastorie bij de hervormde kerk in Neerbosch. Van Vucht Tijssen legt zich ook toe op het maken van kleuretsen. Hij werkt bij voorkeur met twee platen, een meer lineaire en een toonplaat in aquatinttechniek. Hiervan kunnen kleine oplagen gedrukt worden. Stadsgezichten van oud-Nijmegen en de dorpen in de omgeving legt hij in verschillende technieken vast. Zijn kleurgebruik wordt op den duur lichter en na 1930 hebben veel van zijn werken een aquarelachtige toon. Van het portaal van de Stevenskerk maakt hij een grote en een kleine ets en veel schilderijen en aquarellen. Hij vervaardigt ook tekeningen en aquarellen van het interieur van de kerk, als voorstudies voor een reeks kleuretsen die het hoogtepunt van zijn grafisch oeuvre had moeten worden. Na het maken van een aantal proefdrukken stopt hij hier plotseling mee. Bij zijn dood laat hij een deels onbekend, maar omvangrijk en gevarieerd oeuvre na.

De kleine 100 werken van Jan van Vucht Tijssen zijn nu zichtbaar op Collectie Gelderland