DSC_0905a.jpg

wdr_4

wdr_4Onlangs heeft het team van het gerenommeerde Duitse tv-programma ‘west.art Meisterwerke’ maar liefst twee dagen opnames gemaakt in het museum. Een zeer bijzondere maquette uit de Vrede van Nijmegen zaal stond letterlijk en figuurlijk in de spotlights. Wij zijn enorm trots het op feit dat deze professionele cameraploeg de grote maquette, die is ontworpen als kijkdoos, zo nauwkeurig en levensecht in beeld heeft gebracht. Museum Het Valkhof is het tweede Nederlandse museum dat aandacht krijgt binnen ‘west.art Meisterwerke’.

Een nauwkeurige klus

Het maken van de opnames vereiste heel wat voorbereiding en geduld. De enorme glazen vitrine waarin de maquette staat, moest worden verwijderd. Vervolgens werd iedere kamer van de maquette zorgvuldig belicht en in beeld gebracht. Het lijkt hierdoor alsof de kijker door een echt huis wandelt. De ploeg heeft twee dagen gefilmd en hiervan zullen slechts vijf minuten in de uitzending gebruikt worden. Het is nog niet bekend wanneer de uitzending over Museum Het Valkhof te zien zal zijn. We houden u op de hoogte!

Een maquette met geschiedenis

Een in 1988 in Weimar ontdekte maquette bleek na uitvoerig onderzoek geen bouwmodel van het Amsterdamse stadhuis te zijn maar een daarop geïnspireerd gebouw, waarin de interieurschilderingen verwijzen naar de Vrede van Nijmegen. Door openslaande gevelelementen zijn rijk gedecoreerde zalen, kamers, gangen en trappenhuizen te bekijken. De oorlogshandelingen van 1672-1673 en de vredessluitingen van 1678 in Nijmegen vormen het centrale thema van de decoratie. Het geheel moet bedoeld zijn als herinnering aan de strijd van de Republiek tegen Frankrijk, Engeland, Keulen en Munster.

Waarschijnlijk zijn de schilderingen kort na de Vrede van Nijmegen in de maquette aangebracht, in ieder geval voor 1696. Uit dat jaar is een in Amsterdam gedrukte brochure bewaard gebleven met een beknopte beschrijving van de maquette. Kennelijk is het bouwwerk in die tijd opgesteld geweest als bezienswaardigheid. In 1788 wist hertog Carl August van Saksen-Weimar het kunstwerk te verwerven. Op aanraden van zijn kunstadviseur Johann Wolfgang von Goethe, werd de maquette in het slot Belvedère in Jena opgesteld en gerestaureerd. De maquette is ontworpen als een kijkdoos, om bezoekers de schilderingen in het interieur te laten zien. Waarschijnlijk was de maquette aanvankelijk een openbare, misschien reizende, attractie.

wdr_1 wdr_2
wdr_3 wdr_5