Op Bevrijdingsdag opent de unieke educatieve escape room ‘Universiteit in verzet’ in Museum Het Valkhof. Met de educatieve escape room brengt de Radboud Universiteit een bijzondere gebeurtenis tijdens de Tweede Wereldoorlog in herinnering: dit voorjaar is het precies 75 jaar geleden dat rector magnificus Bernhard Hermesdorf de deuren van de universiteit sloot.

In 1943 verplichtte de Duitse bezetter alle Nederlandse studenten een loyaliteitsverklaring te tekenen. Hermesdorf weigerde, als enige Nederlandse rector, om principiële redenen deze voor te leggen aan de studenten. Onvermijdelijk gevolg was de sluiting van de universiteit op 11 april 1943.

Geschiedenisles

Het verhaal van de educatieve escape room speelt zich af in het bewuste jaar 1943. Het leert de bezoeker waargebeurde feiten over een indringend deel van de Nijmeegse geschiedenis. Diverse Radboudwetenschappers werkten mee aan de totstandkoming van het verhaal. De educatieve escape room is zo ook een innovatief middel om de kennis te delen en maatschappelijke impact te creëren: een geschiedenisles voor iedereen.

Studentenverzet

Deelnemers aan de educatieve escape room kruipen in de huid van vrienden van Jozef van Hövell van Wezeveld en Westerflier. Door het oplossen van puzzels, vragen en opdrachten proberen ze te ontsnappen. Jozef was praeses van de Nijmeegse studentenvereniging Carolus Magnus, die ten tijde van de universiteitssluiting inmiddels verboden was door de bezetter. Hij speelde een belangrijke rol in het studentenverzet in Nijmegen en in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog en nam deel aan verscheidene verzetsacties. Hij werd uiteindelijk gearresteerd en overleed in concentratiekamp Neuengamme in 1945, kort voor het einde van de oorlog. In 1946 ontving hij postuum het Verzetskruis 1940-1945.

De educatieve escape room ‘Universiteit in verzet’ is toegankelijk in het Nederlands, Engels en Duits. Boeken kan online vanaf 11 april, bezoeken vanaf 5 mei. Deelnemers tot en met 25 jaar krijgen korting op de toegangsprijs.

De educatieve escape room is een samenwerking tussen de Radboud Universiteit en Museum Het Valkhof (dat tevens ruimte biedt voor een expositie) en wordt mede mogelijk gemaakt door het vfondsPrins Bernhard Cultuurfonds, de gemeente Nijmegen, en HHCE vertalingen.

Welkom bij Museum Het Valkhof

Museum Het Valkhof