Potje van Lent

In Museum Het Valkhof is een zeer bijzondere archeologische vondst te zien: een miniatuurpotje uit de vroege ijzertijd (800-500 voor Chr.) met rondom cryptische tekens. Het potje werd gevonden tijdens opgravingen in Nijmegen-Lent, en is uniek voor het hele Europese gebied ten noorden van de Alpen vanwege de cryptische inscripties. Schrijven deed men destijds namelijk alleen in het gebied rond de Middellandse Zee.

Het  is een raadsel wie dit pseudo-schrift meer dan 2500 jaar geleden aanbracht op het potje en met welke bedoeling. Of de inscripties als schrift bedoeld waren en wat deze betekenen, is nog een open vraag. Hoewel ze overeenkomst vertonen met tekens uit vroege Zuid-Europese alfabetten, heeft vermoedelijk iemand met beperkte kennis van dit schrift de tekens op dit potje aangebracht. Of het een streekbewoner of een hier neergestreken vreemdeling was, is niet te zeggen.

Het unieke potje is voorlopig te zien op de benedenverdieping van het museum (bij het ArcheoLab), en dankzij een 3D-print óók te voelen.

Welkom bij Museum Het Valkhof

Museum Het Valkhof