noord-zijde.jpg

Annelies Koster, hoofd van het Gelders Archeologisch Centrum, vertelt over het grafveld van Noviomagus, de rijke graven van de stedelijke elite. Ook over de bijzonderheden van zowel grafkamers en grafbijgaven. Grafbijgaven zijn de voorwerpen die werden meegegeven aan de overledene in het graf. Annelies laat ons de speurtochten van een archeoloog en de bijzonderheden van een oud graf beleven.

Archeologen houden meer van begraven mensen, dan van gecremeerde mensen. Het klinkt heel gek, maar omdat er een hele kleine kans is om een DNA-sample van gecremeerde oude overblijfselen te maken, moeten archeologen anders te werk gaan om iets over de persoon te weten te komen.

De grafbijgaven zijn dus heel belangrijk voor archeologische onderzoek, in vele gevallen vertellen ze of het een man of een vrouw geweest is en ook hun herkomst en baan kan soms worden achterhaalt. Bijvoorbeeld als in een graf speerkoppen, een schildknop of een handvat van een schild worden gevonden, lijkt het erop dat het een mannelijke ruiter geweest moet zijn. Omdat archeologen inmiddels weten dat Romeinen niet met wapens werden begraven, lijkt het erop dat het een Bataaf was, die in dit graf ligt.

Wist je al dat de vitrines van de graf bijgaven in ons museum dezelfde maat hebben dan de houten grafkamers waar ze toen lagen? De graf bijgaven zijn ook op dezelfde manier in de vitrines geplaatst als hoe ze zijn gevonden door de archeologen.

Heb je het gemist en wil je de volgende keer meedoen? Kom dan de eerste woensdagmiddag van de maand naar Museum Het Valkhof en laat je verrassen door de verhalen die achter de schermen van het museum gebeuren.

De volgende keer tijdens ‘Verhaal op zaal’ –  5 december 2018: conservator archeologie Louis Swinkels neemt je mee in de wereld achter de Romeinse godenpijler van Nijmegen.

Iedere eerste woensdag van de maand kun je ’s middags samen met onze conservatoren en restauratoren op ontdekkingstocht door de collectie. Zij kennen de museumobjecten als geen ander en vertellen je daar graag over!

De rondleidingen starten om 15.00 uur bij de receptie en zijn gratis op vertoon van een museumticket. Aanmelden is niet nodig. Er is plaats voor maximaal 20 personen.

Welkom bij Museum Het Valkhof

Museum Het Valkhof