DSC_0905a.jpg

Na een korte zomerbreak is verhaal op zaal weer terug.

verhaal op zaal1

Deze keer met kunsthistoricus Marja Begheyn. Marja nam het publiek mee om Nijmeegse oude kunst te bekijken. De rondleiding begon met een kleed van het schippersgilde uit de 15e eeuw, een echte eyecatcher in de zaal. Dat het kleed er na honderden jaren nog zo goed uit ziet is te danken aan de restauraties en de manier waarop het bewaard is gebleven. Marja vertelde de bezoekers wat de betekenis is an de afbeeldingen en letters en dat het kleed vroeger kleurrijker was. Het was vrijwel volledig geborduurd, in die tijd een heel kostbaar werk!

De rondleiding ging verder met een aantal kleine werken waaronder het Nijmeegs uiltje en de zilveren huwelijksbeker om vervolgens uit te komen bij schilderijen uit de 17e eeuw. Het bovenaanzicht van Nijmegen in de 17e eeuw hangt prominent in de zaal en Marja weet precies te vertellen waar de belangrijke gebouwen stonden en hoe de stad zich ontwikkelde in die tijd. Het volgende schilderij is Vrede tussen Frankrijk en Spanje van de Franse hofschilder Henri Gascar. De bezoekers vragen zich af hoe zo’n groot gezelschap vastgelegd kan worden. Hebben ze al die tijd geposeerd? Nee hoor, er werden portretten gemaakt van de belangrijkste mensen deze werden later in het schilderij verwerkt.

Vervolgens laat Marja een aantal mooie prenten en tekeningen zien waar men norverhaal op zaal2maal, omdat ze in lades liggen, snel overheen kijkt. Het zijn zichten op Nijmegen en tekeningen van Jan Toorop. Zelfs met de kleinste details op de tekeningen weet Marja het publiek te boeien en na een warm applaus neemt ze afscheid.

Heb je het gemist en wil je de volgende keer meedoen? Kom dan elke eerste woensdagmiddag van de maand naar Museum Het Valkhof en laat je verrassen door de verhalen die achter de schermen van het museum gebeuren.

De volgende keer tijdens ‘Verhaal op zaal’ –  3 oktober 2018: Annelies Koster, hoofd van het Gelders Archeologisch Centrum vertelt over het grafveld van Noviomagus en de rijke graven van de stedelijke elite.

Iedere eerste woensdag van de maand kun je ’s middags samen met onze conservatoren en restauratoren op ontdekkingstocht door de collectie. Zij kennen de museumobjecten als geen ander en vertellen je daar graag over!

De rondleidingen starten om 15.00 uur bij de receptie en zijn gratis op vertoon van een museumticket. Aanmelden is niet nodig. Er is plaats voor maximaal 20 personen.

Welkom bij Museum Het Valkhof

Museum Het Valkhof