Op zaterdag 24 november wordt in de tentoonstelling Ik, Maria van Gelre in Museum Het Valkhof de tweede reeks van 20 geselecteerden pagina’s van het gebedenboek van Maria van Gelre gepresenteerd. Omdat licht het kwetsbare boek aantast, zal de eerste reeks na 23 november weer worden opgeborgen en de komende jaren niet meer worden getoond. De tentoonstelling eindigt op 6 januari 2019 waarmee ook het tweede deel te ruste gaat en in het donker wordt opgeborgen.

24 november: tweede reeks pagina’s uit het gebedenboek
In de tweede reeks pagina’s wordt het vervolg van het gebed voor Reinald uit de eerste reeks getoond, waarbij in de laatste zin zijn volledige naam staat vermeld: Reyner van Gulich en van Gelre. Bovendien zijn twee miniaturen te zien waarop vermoedelijk Maria van Gelre staat afgebeeld. Dat deze identificatie heel aannemelijk is, wordt onderbouwd door recent onderzoek aan de Radboud Universiteit. Ook een bijzonder fraaie miniatuur van de heilige Ursula maakt deel uit van de tweede reeks.

23 november: laatste kans eerste reeks
Tot de eerste reeks van de pagina’s behoort onder andere de miniatuur van Maria van Gelre. Ze heeft zich ten voeten uit laten afbeelden en dat is uniek. In de Nederlandse kunst is dat nooit eerder gedaan, zeker niet door een vrouw. Naast de miniatuur van Maria van Gelre is ook het eerste deel van het persoonlijke gebed voor Reinald, de eerste man van Maria, te zien. Het is het meest bijzondere gebed in het gebedenboek, dat duidelijk maakt hoe persoonlijk het boek is. In de eerste zin staat (evenals in de laatste) Reinald’s volledige naam. In een van de opschriften wordt Maria aangespoord om het gebed elke dag te bidden ter bescherming van haar man. En dat is wat zij deed.

Maria van Gelre in een blauwe jurk, staande in een besloten hofje, ca. 1415, Staatsbibliothek zu Berlin

Piektijden tentoonstelling Ik, Maria van Gelre
Wilt u de tentoonstelling op een rustiger moment bekijken? Dan raden wij u aan om buiten de piektijden ons museum te bezoeken. Deze zijn van 11.00 tot 14.30 uur. Vanaf 14.30 uur is de grootste drukte voorbij en kunt u gemakkelijker het gebedenboek bekijken.

Symposium
Ter gelegenheid van de tentoonstelling ‘Ik, Maria van Gelre’ organiseert de Radboud Universiteit in samenwerking met Museum Het Valkhof en de Staatsbibliotheek in Berlijn een tweedaags symposium te Nijmegen (voertaal Engels). Op vrijdag 23 en zaterdag 24 november vertellen experts over het onderzoek naar het gebedenboek. Er  zijn nog enkele plekken beschikbaar. U kunt zich aanmelden via de website van de Radboud Universiteit: https://www.ru.nl/mariavangelre/symposium/.

Welkom bij Museum Het Valkhof

Museum Het Valkhof