Tickets
Collectie Gelders Archeologisch Archief

Registratie van vondsten

  1. Registratie van vondsten

Laat uw vondsten registreren!
Heeft u een bodemvondst? Meld het bij PAN. PAN (portable antiquities of the netherlands) is een netwerk van universiteiten, (semi-)overheidsinstellingen, musea en De Nederlandsche Bank en heeft de taak om alle bodemvondsten van metaal (munten, kledingspelden, gespen, etc.) in privé-bezit te fotograferen, determineren en te publiceren op internet. Bent u een detectorzoeker of verzamelaar? Spreek af met één van de vondstregistratoren van PAN om uw collectie te fotograferen en te beschrijven.

Meldplicht in de erfgoedwet
Op 1 juli 2016 is de nieuwe Erfgoedwet ingegaan. Metaaldetectie is sindsdien toegestaan, mits aan enkele voorwaarden wordt voldaan. Zo mag een detectorzoeker niet dieper dan 30 cm graven, mag niet op een monument of lopende opgraving worden gezocht, en er moet toestemming zijn gegeven door de grondgebruiker. Belangrijk is dat er ook een meldplicht bestaat: vondsten moeten worden gemeld. Het doel hiervan is om de wetenschappelijke informatiewaarde van de vondsten te behouden.

Waar moet ik melden? 
Melden kan bij PAN. Via PAN krijgt u hulp van registratoren die de vondsten fotograferen en beschrijven en van diverse specialisten die de vondsten determineren. Voor de emailadressen van de vondstregistratoren zie de flyer. PAN stuurt de muntfoto’s door naar NUMIS (De Nederlandsche Bank). Archis3 van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed maakt ook gebruik van PAN gegevens.

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.

Terug naar vorige Pas de cookie instellingen aan naar jouw voorkeur.