noord-zijde.jpg

random image default10

bronsbeslag wagenWijchen-Wezelse Berg, 7de eeuw v.Chr., brons, Ø van de wieldoppen 9,7 cm

Meer dan 26 eeuwen geleden is de wagen mét het lichaam van de overleden eigenaar op een grote brandstapel verbrand. Wat overbleef is vervolgens verzameld en begraven in een urn. In 1897 kwam het graf bij Wijchen tevoorschijn.

Van de houten wagen heeft alleen het bronsbeslag het vuur overleefd. Het komt sterk overeen met wagenbeslag uit het gebied ten noorden van de Alpen, langs de bovenloop van de Rijn, en daar moet de Wijchense wagen in de 7de eeuw voor Christus ook zijn gemaakt. Zulke voertuigen waren voorbehouden aan de elite van die tijd. Maar niet alleen het metalen sierbeslag maakte deze vierwielige wagens zo exclusief. Van de gewone houten karren onderscheidden ze zich ook door hun ranke bouw en door de toepassing van spaakwielen, die in West-Europa niet eerder waren vertoond.

Op de rand van de platte wagenbak waren allerlei bronzen ornamenten en sierstrips aangebracht. Maar het meest bijzonder en opvallend waren de vier bronzen wieldoppen, die met borgpennen waren vastgezet aan de uiteinden van de assen. Elke pen is versierd met drie kopjes, waarvan het haar in lange vlechten naar achter hangt. Aan elk van de pennen hangen enkele ringen, die waarschijnlijk alleen dienden om te rinkelen tijdens het rijden en zo aandacht te trekken.

detail bronsbeslagOok de bronzen bitten voor de twee trekpaarden van de wagen lagen in het graf. Aan de slijtagesporen op de bitten en op de wieldoppen valt af te lezen dat de wagen veel is gebruikt.

Museum Het Valkhof