721T2699.jpg

random image default10

gordel frankische krijgerNijmegen-Lent, midden 7de eeuw, ijzer, zilver en messing, l. van de gespplaat met gesp 15 cm

Het leer van de circa 6 cm brede gordel is vergaan, maar de prachtig versierde beslagplaten zijn bewaard gebleven. Ze lagen op heuphoogte in het graf van een Frankische krijger, dat in 1972 is opgegraven in Lent, aan de noordoever van de Waal tegenover Nijmegen.

De ijzeren beslagstukken zijn alle drie uitbundig versierd met inlegwerk van zilver en messing. De decoratie bestaat in hoofdzaak uit een patroon van kronkelende, in elkaar grijpende zilveren banden, dat ondanks de strakke symmetrie toch een organische indruk maakt. Aan de uiteinden eindigen de banden in gestileerde dierenkoppen. De vlakken tussen de banden zijn opgevuld met allerlei motieven die in messing zijn uitgevoerd, zoals rozetten, zonnewielen en kruisen. Onder de halfbolvormige knoppen van messing zitten de nieten waarmee de beslagstukken aan het leer waren bevestigd.
 
Aan het skelet van de krijger valt af te lezen dat hij een groot postuur moet hebben gehad en 35 tot 45 jaar oud is geworden. Aan de brede gordel droeg hij twee van zijn wapens, een kort, eensnijdend zwaard en een mes, elk in een eigen schede van hout en leer. Een groot, tweesnijdend zwaard hing om zijn schouder aan een apart stel riemen, waarvan de gespen en andere beslagstukken eveneens met zilver en messing waren ingelegd. Naast hem in het graf lag de volledige uitrusting van zijn paard: het zadel met de zadelriemen en het bit met de leidsels. Ook hiervan zijn alleen de metalen onderdelen bewaard gebleven: behalve het bit nog eens twintig beslagstukken van ijzer, alle rijkelijk versierd met zilver en messing.

Museum Het Valkhof