noord-zijde.jpg

random image default10

 

Let op: Op dit moment is de moderne kunstcollectie slechts voor een klein deel te zien. De Pop Art collectie wordt voorlopig niet getoond. Het is nog niet bekend wanneer deze weer voor publiek te zien zal zijn.

------------------------

De collectie moderne kunst van Museum Het Valkhof
De verzameling moderne kunst van Museum Het Valkhof omvat werken van hoofdzakelijk Nederlandse kunstenaars, vanaf de jaren 60 van de 20ste eeuw, met werken van de Nederlandse Pop Art en het Hedendaags Expressionisme. Maar ook met werken van kunstenaars uit andere landen in Noordwest-Europa. De collectie bestaat voornamelijk uit schilderijen, collages-assemblages, werken op papier en beeldhouwwerken.

De collectie moderne kunst van Museum Het Valkhof biedt een representatief beeld van de ontwikkeling van de schilderkunst in Nederland. Tegen het einde van de 20ste eeuw is een uitgesproken individualisering in de hedendaagse kunst zichtbaar geworden. Kunstenaars richten zich vooral op hun eigen persoonlijke ontwikkeling, waarbij begrippen als identiteit en levensvisie centraal staan.

In de collectie zijn de volgende kunstenaars hiervan een voorbeeld: Frank Van den Broeck, Gérard Garouste, Jean Le Gac, Fons Haagmans, Martin Hendriks, Karel Martens, Rinke Nijburg, Titus Nolte, Willem den Ouden, Arjanne van der Spek, Toon Teeken, JCJ Vanderheyden, David Vandekop.
  
Hoogtepunten collectie moderne kunst
Tot de collectie moderne kunst behoren enkele werken van vooraanstaande Nederlandse kunstenaars, zoals Gezicht op een stad van Carel Willink en De boogschietwedstrijd van Pyke Koch.
Verder heeft het museum representatieve werken van een aantal belangrijke buitenlandse kunstenaars die slechts spaarzaam zijn vertegenwoordigd in de Nederlandse museumcollecties: Jean le Gac, Gérard Garouste, Anthony Cragg, Herbert Egl, Georg Meistermann, Panamarenko, Shinkichi Tajiri en Narcisse Tordoir.

De collectie moderne kunst bevat ook werken van landelijk vooraanstaande kunstenaars: Armando, Marjolijn van den Assem, Frank van Hemert, Benoît Hermans, Frank Van den Broeck, Willem den Ouden, Fred Sieger, Toon Teeken en Elizabeth de Vaal.

Unieke collectie pop art

Als cluster heeft de Nederlandse pop art een unieke waarde. Het omvat werken van Woody van Amen, Gustave Asselbergs, Rik van Bentum, Paul Damsté, Sam Middleton, Shinkichi Tajiri en Jacob Zekveld. Bovendien heeft het museum van Woody van Amen en Gustave Asselbergs uitgebreide en representatieve collecties, die nergens in deze samenhang en op dit niveau zijn vertegenwoordigd.

Op dit moment zijn slechts enkele stukken van de moderne kunstcollectie voor publiek te zien.

Museum Het Valkhof heeft een unieke collectie moderne kunst in huis: van hedendaags expressionime tot pop art. Graag laten wij u hier online een paar bijzondere stukken moderne kunst zien.

Klik op de foto voor een uitgebreide beschrijving van de collectiestukken.

GAROUSTE

 Gérard Garouste - Le nid dans la tête

GUSTAVE_ASSELBERGS_MR_CHRUSTJOW_I_SUPPOSE

Gustave Asselbergs - Mr Chrustjow I suppose

PANAMARENKO_MOCK_UP

Panamarenko - Mock up

Ruud_van_Empel_Worldno7

Ruud van Empel - World #7

Shinkichi_Tajiri_Machine_no2

Shinkichi Tajiri - Machine no.2

  Carel_Willink_gezichtopeenstad

Carel Willink - Gezicht op een stad 

 WOODYVANAMEN GOLDFINGER

Woody van Amen - Goldfinger

 Chinees avontuur

Gustave Asselbergs - Chinees avontuur

 

Museum Het Valkhof