721T2699.jpg

random image default10

Museum Het Valkhof heeft een uitgebreide verzameling oude kunst en kunstnijverheid. Deze heeft vooral betrekking op Nijmegen en het Kwartier van Nijmegen, vanaf de Middeleeuwen tot het begin van de 20ste eeuw. Het is een van de rijkste en meest veelzijdige stedelijke collecties in Oost-Nederland.

De voornaamste deelcollecties zijn:

  • Werken van Nijmeegse schilders en tekenaars vanaf de 17de t/m de 19de eeuw, met de nadruk op de periode 1770-1870.
  • De 17de-eeuwse kleurendruk, ontdekt en uitgevoerd door de Nijmegenaren Johannes Teyler, Jan van Call en Mattheus Berckeboom.
  • Schilderijen, tekeningen en glas-in-lood van Jan Toorop, met name uit zijn Nijmeegse periode (1908-1916).
  • Tekeningen, grafiek en schilderijen van vooral Nijmeegse kunstenaars uit de periode 1900-1940, zoals Henri Leeuw, Eugène Lücker, Job Graadt van Roggen, Chris Hammes en Chris Le Roy.

Hoogtepunten oude kunst

Het museum heeft een uitgebreide reeks topografische schilderijen en tekeningen uit de periode 1600-1940 van gerenommeerde kunstenaars als Jan van Goyen, Arnoldus van Anthonissen, Hendrik Hoogers en Johannes Weissenbruch.

Het vogelvluchtgezicht op Nijmegen van Hendrik Feltman (1667-69) maakt deel uit van een selecte verzameling van monumentale, zeventiende-eeuwse stadsplattegronden die in Nederland bewaard zijn gebleven.

Bijzondere schilderijen als De Vrede van Nijmegen in 1678 van Henri Gascard, Het verbond tussen Bataven en Romeinen van Nicolaes de Helt Stocade en Het Valkhof te Nijmegen in het jaar 800 door Cornelis Springer tonen aansprekende momenten uit de lokale geschiedenis met een belangrijke landelijke uitstraling.

De zeer omvangrijke verzameling Nijmeegs zilver kan zich meten aan die van steden als Delft, Dordrecht, Haarlem en Leiden. Prominente stukken zijn onder meer het zogenaamde ‘Nijmeegs uiltje’ uit de zestiende eeuw en het doosje van Gramey uit de zeventiende eeuw.

Museum Het Valkhof