noord-zijde.jpg

HelmZijkantNu te zien: bijzondere replica Romeinse gezichtshelm

In Museum het Valkhof is vanaf deze maand een replica te zien van een ijzeren gezichtshelm uit het midden 1ste eeuw. Restaurator archeologie van Museum Het Valkhof, Ronny Meijers, heeft samen met een Duitse collega de replica gemaakt op basis van uitgebreid onderzoek naar de vervaardigingstechniek. Tijdens het project ontdekten zij onder andere door schietproeven met een nagemaakte ballista en Romeinse kruisboog, de geheimen achter het masker.
De originele gezichtshelm is samen met enkele andere helmen in 1991 gevonden op het Kops Plateau in Nijmegen. De nieuwe reconstructie geeft een goede indruk van het oorspronkelijke uiterlijk, dat bijzonder indrukwekkend was.

Kostbaar, mooi en sterk
Het masker van de helm was met een dunne laag zilver bedekt. De drie gaatjes op elke wang stellen tatoeages voor. Onder de oren zijn de knoppen van de klinknagels ingelegd met niëllo, een mengsel van zilver, lood en zwavel die als email gebruikt kon worden. Uit het onderzoek is gebleken dat het masker uit meerdere lagen ijzer bestond. Hierdoor was het sterker dan oorspronkelijk gedacht. Het is nog steeds niet duidelijk waar het masker precies voor diende, maar hoe dan ook was deze op maat gemaakte ruiterhelm een kostbaar statussymbool dat tevens goede bescherming bood.

Ronny en_VerenaVlechten van paardenhaar
Op de buitenzijde van de originele helm waren, geconserveerd in de corrosie van het ijzer, restanten van een kunstig vlechtwerk bewaard gebleven. Het bleek om paardenhaar te gaan dat met een soort lijm op het ijzer bevestigd moet zijn geweest. Welke kleur het gebruikte paardenhaar had, valt helaas niet meer vast te stellen. In de reconstructie is ervoor gekozen om meer kleuren te gebruiken. Bij het maken van de replica bleek duidelijk hoeveel werk er in de bekleding van de helm ging zitten; waarschijnlijk kostte dit 150 uur!

De replica is te zien in Museum Het Valkhof. Het museum is geopend van dinsdag tot en met zondag van 11.00 uur - 17.00 uur. Kijk voor meer informatie op www.museumhetvalkhof.nl.

Meer weten over de helm? Het tijdschrift 'De Ingenieur' heeft een uitgebreid artikel geschreven over de replica. Ook heeft de Duitse radio aandacht besteed aan de replica. Het item is terug te beluisteren via deze link: http://www.dradio.de/dlf/sendungen/forschak/1642801/