He she it TilsonMuseum Het Valkhof heeft op 21 december 2012 het werk He, She & It (1969-1970) van de Britse kunstenaar Joe Tilson (1928) gekocht. Met deze aanwinst wil Museum Het Valkhof haar eigen collectie Pop Art naar een hoger en internationaler niveau tillen. Britse Pop Art speelt een prominente rol in de Europese Pop Art. Joe Tilson wordt beschouwd als een van de pioniers van Britse Pop Art. Het kunstwerk is nu te zien in de tentoonstelling Pop Art in Europa en zal straks onderdeel zijn van de vaste collectie Pop Art.

He, She & It
He, She & It maakt onderdeel uit van de serie Pages. De serie bestaat uit monumentale reliëfs, samengesteld uit gezeefdrukte voorstellingen die op linnen zijn aangebracht. Elk werk uit de serie Pages is uniek. In He, She & It heeft Tilson citaten aangebracht van schrijvers en denkers als Herbert Marcuse, Ezra Pound en Thomas Mann, bijvoorbeeld "Eternity is passion, girl or boy. Cry at the onset of their sexual joy". He, She & It toont stereotypen van bekoorlijke vrouwen, soms dromend, in zichzelf gekeerd en reflectief, soms verleidelijk en uitdagend. De titel heeft Tilson ontleend aan een klankgedicht van Kurt Schwitters: ‘Er Sie Es’.

Joe Tilson
Joe Tilson is geboren in 1928 in Londen. Hij studeerde van 1949-1952 aan St. Martin's School of Art in Londen en daarna van 1952-1955 aan het Royal College of Art. Daar waren onder meer Peter Blake en Richard Smith zijn medestudenten. Tilson heeft zich al vroeg ontwikkeld tot een vooraanstaand kunstenaar op het vlak van grafiek en grafische collages. Joe Tilson is een kunstenaar met een internationaal gevestigde reputatie. Hij ontving meerdere belangrijke kunstprijzen.

Pop Art en Museum Het Valkhof
Pop Art vormt een belangrijk ijkpunt voor de collectie moderne kunst van Museum Het Valkhof. Het museum beschikt over een representatief ensemble Nederlandse Pop Art dat uniek is voor Nederland met kunstenaars als Woody van Amen, Lucassen en Tajiri. Van deze namen is ook werk te zien in de tentoonstelling Pop Art in Europa* in Museum Het Valkhof. Deze tentoonstelling heeft in de media en bij het publiek een krachtige weerklank gekregen. Het is stimulerend om te constateren dat de Nederlandse vertegenwoordigers van de Pop Art ook in het buitenland een rol van betekenis hebben gespeeld. Met de aankoop van He, She & It van Joe Tilson is een start gemaakt met het leggen van internationale verbindingen die de museumcollectie versterken.

Financiering Mondriaan Fonds
Museum Het Valkhof is in staat dit kunstwerk aan te kopen met behulp van een financiële bijdrage van het Mondriaan Fonds. Het Mondriaan Fonds bevordert bijzondere en vernieuwende projecten en activiteiten van beeldend kunstenaars, bemiddelaars en instellingen die van belang zijn voor de beeldende kunst en cultureel erfgoed in Nederland.