WEISSENBRUCHfebruari 2013 - Museum Het Valkhof heeft bij Mark Smit Kunsthandel in Ommen een prachtig klein schilderijtje van Jan Weissenbruch (1822-1890) aangekocht. Het paneeltje (9,2 x 14,2 cm) laat de Waalkade in Nijmegen zien, met de karakteristieke Kraan waarmee schepen werden geladen en gelost. Het zal rond 1850 gemaakt zijn.

In de collectie van het museum is een ander schilderij van Weissenbruch al jaren een van de publiekslievelingen. Het heldere licht van beide paneeltjes trekt de bezoekers sterk aan. Ondanks het kleine formaat verdrinken je ogen bijna in de voorstelling. Weissenbruch speelt met licht en schaduw en bouwt met horizontale en verticale lijnen een bijzondere voorstelling. De masten van de schepen bijvoorbeeld, staan netjes in het gelid, op één mast na – en die staat precies even schuin als de man in het zwart midden op de kade.

Door een prentje dat (jongere broer) Isaac Weissenbruch voor het tijdschrift Nederlandsch Magazijn van 1859 maakte, weten we dat Weissenbruch een tekening als voorstudie gebruikte. Op het prentje van Isaac naar deze tekening, is de compositie nog niet zo sterk en ontbreekt het lijnenspel. Ook het hondje bij de meerpaal rechtsvoor lijkt door Weissenbruch op het schilderij toegevoegd om de compositie reliëf te geven.