noord-zijde.jpg

random image default10

AAfbeeldingDiemerbroeckjuli2010_website_grootCornelis Jonson van Ceulen I (1593 – 1661), Portret van IJsbrand van Diemerbroeck (1609-1674), 1657
(Aankoop, 2010)

Museum Het Valkhof heeft een recent ontdekt portret verworven van de beroemdste pestdokter uit de Nederlandse geschiedenis: IJsbrand van Diemerbroeck. Het bestaan van het schilderij was onbekend tot het in 2009 verscheen op de internationale kunstmarkt. Het verraste specialisten als één van de beste stukken van Cornelis Jonson van Ceulen, een Engels-Nederlandse portretschilder die in de 17eeeuw een aanzienlijke reputatie genoot.

Van Diemerbroeck was werkzaam als geneesheer in Nijmegen van 1635-36, tijdens de grootste pestepidemie die Nederland ooit trof. Hij verwerkte zijn ervaringen als behandelend arts in een invloedrijke publicatie, die veel heeft bijgedragen aan het terugdringen van de pest in Europa. De publicatie van het pesttraktaat bracht Van Diemerbroeck internationale erkenning als één van de belangrijkste Nederlandse wetenschappers van de 17de eeuw. De Latijnse uitgave uit 1644 kent meerdere edities en er verschenen vertalingen in het Nederlands en het Engels. Ook in onze tijd behoort het nog altijd tot de verplichte literatuurlijst in de geneeskundestudie.

Het portret is aangekocht met steun van de Vereniging Rembrandt, mede dankzij het Prins Bernhard Cultuurfonds, de hoogleraren van het UMC St. Radboud, Stichting Vrienden van Museum Het Valkhof en kunsthandel Bob P. Haboldt & Co., New York.

Museum Het Valkhof