noord-zijde.jpg

random image default10

Museumavonden Pop art in Europa: 26 okt  en 21 dec
Dit najaar organiseert Museum Het Valkhof twee bijzondere museumavonden bij de tentoonstelling Pop Art in Europa met het thema film en ontmoetingen met Pop Art kunstenaars.

Het museum is deze avonden tot 22 uur geopend. Op deze avonden wordt in het Museumcafé een heerlijk 'jaren-60 diner' geserveerd.
Aanmelden voor het diner kan (tot uiterlijk de dinsdag ervoor) via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Klik hier voor meer informatie en het programma


Kunstcafé Pop Art in Europa: 10 okt, 14 nov en 12 dec
Het Kunstcafé is een nieuw concept van Museum Het Valkhof waarbij de kunstliefhebber onder het genot van een hapje en drankje kennis maakt met de bijzondere exposities van het museum.

Deze reeks van het Kunstcafé staat in het teken van vrouwelijke Pop Art-kunstenaars. Assistent-conservator  Lieke Wouters MA., expert op het gebied van vrouwelijke Pop Art-kunstenaars en verbonden aan Museum Het Valkhof, heeft een bijzonder programma samengesteld rondom kunstenaars als Pauline Boty, Evelyne Axell en Niki de Saint Phalle.

Het Kunstcafé bestaat uit een lezing, tentoonstellingbezoek en iets lekkers in het Museumcafé.

Woensdag 10 oktober, 14 november en 12 december. Start om 14.30 uur.

Klik hier voor nadere informatie / de inhoud van de lezingen


Pop art en film: 26 sept, 31 okt en 28 nov
In samenwerking met filmhuis Lux.

Filmhuis Lux programmeert gedurende de tentoonstellingsperiode een viertal bijzondere films, allemaal met een duidelijke link naar de Pop Art. Het arrangement bestaat uit een lunch in het Museumcafé, een bezoek aan de tentoonstelling met rondleiding en de filmmatinee. (combiticket)

De volgende films zijn worden vertoond: Blow Up, Pierrot le fou, A Clockwork Orange.

Klik hier voor meer informatie

 

 

 

Pop Art te zien op zowel de landelijke als regionale TV

Het genereren van 'free publicity' hoort ook bij het promoten van een tentoonstelling. Zo ook bij Pop Art in Europa. Van te voren weet je niet wie er over jou gaat schrijven. Je hoop natuurlijk dat veel media over je gaan berichten. Extra leuk is het dan als het ook lukt. Zo zijn we te zien geweest in het programma Museumgasten. Zangeressen Janne Schra en Mieke Stemerdink hebben de tentoonstelling bezocht. Kijk het programma hieronder terug. 

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

Opium TV, een kunst programma op de AVRO heeft ook aandacht besteed aan de tentoonstelling. Het item kun je hieronder terug zien:

Regionaal zijn we te zien geweest op Omroep Gelderland bij Christines Cultuur Snack. De aflevering waarin onze conservator Frank van de Schoor verteld over de tentoonstelling kun je hieronder terugkijken. Het item start bij 16 min. 30.

Ook zijn we te zien geweest op RTV Nijmegen 1. Het item over de tentoonstelling start bij 6 min. 14

{dailymotion}xtczwn_nieuwsuitzending-6-september_news&start=373{/dailymotion}


Neem hier alvast een kijkje in de tentoonstellingsfolder van 'Pop Art in Europa'

[issuu width=420 height=298 backgroundColor=%23222222 documentId=120827111048-94a6640d4141412f8cee4c9b6a7a6d11 name=mhv_foldera5_popart_druk username=valkhofmuseum tag=folder unit=px v=2]


Aankomst en conditiecheck van bruiklenen

Tijdens Pop Art in Europa zijn veel werken te zien die het museum speciaal voor de tentoonstelling in bruikleen krijgt. Het is uiteraard zaak om heel goed voor deze werken te zorgen. De werken worden in speciale transportkisten verpakt en bij aankomst door onze restaurator zorgvuldig geinspecteerd. De conditie van het werk wordt nauwkeurig vastgelegd zodat er nooit misverstand over kan bestaan waar en wanneer eventuele beschadigingen zijn ontstaan. Op onderstaande foto's is de aankomst/inspectie van 'Gordon Cooper' van Martial Raysse en 'Molly Peters' van Panamarenko te zien.

Aankomst GordonCooper  Conditiecheck GordonCooper

Check MollyPeters

Een draadje los bij Goldfinger

goldfingerEen voor het museum belangrijk Pop Art kunstwerk, Goldfinger van Woody van Amen is gerestaureerd zodat het in de tentoonstelling straalt als nooit te voren. Het werk dat bezoekers kunnen activeren door op een knop te drukken werkte niet altijd. De techniek erachter is door een expert nagekeken en vernieuwd.

Wat is er precies gedaan?
Langs het kunstwerk bevinden zich 122 gekleurde (fiets)lampjes die moeten worden aangestuurd. Om de goede werking van het kunstwerk in de toekomst te garanderen zijn de elektromechanische componenten door moderne elektronica vervangen. Tevens zijn veiligheidscircuits aangebracht en zijn de bestaande verbindingen gecontroleerd en waar nodig hersteld. Hierbij is de oorspronkelijke bekabeling zo veel mogelijk behouden.

Ook de vervuilde voorkant is weer schoon gemaakt. Vliegroest, vuil en stof zijn verwijderd. Daarnaast zijn deuken en krasjes behandeld.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Film

In het kader van de tentoonstelling zal Lux Nijmegen tijdens de de duur van de tentoonstelling een 3 bekende en minder bekende Pop Art films vertonen. Bekijk hier vast de trailers.

A clockwork orange
Te zien op: woensdag 26 september 14.30 uur en woensdag 14 november om 19.30 uur 

Blow Up
Te zien op: woensdag 31 oktober 14.30 uur en 19.30 uur

Pierrot le fou
Te zien op: woensdag 7 november 19.30 uur en woensdag 28 november 14.30 uur


Muziek

De jaren 60 waren ook de tijd van de (pop)muziek. Denk aan The Beatles, The Rolling Stones, maar ook Brigitte Bardot en Serge Gainsbourg. Het is dan ook niet vreemd dat kunstenaars geinspireerd werden door deze muzikanten. Luister naar de nummers en laat je meevoeren naar de jaren 60.

Spotify

Een tentoonstelling zoals 'Pop Art in Europa' ontwikkel je niet in een paar maanden. Bij deze tentoonstelling zijn de eerste stappen al twee jaar geleden gezet.
Het begint met een idee, dat wordt uigewerkt, contacten worden gelegd, e.d. Op een gegeven moment wordt er ook gesproken over vormgeving van de tentoonstelling. Bij Pop Art in Europa was dit in januari 2012. Eerder was vormgever Swip Stolk al gevraagd om de vormgeving van de tentoonstelling te verzorgen. Wat begon met ideeën op papier en snel en eenvoudig in elkaar gezette voorbeelden leidt uiteindelijk tot een ontwerp. Om een tipje van de sluier op te lichten wordt er bij de Pop Art tentoonstelling gebruik gemaakt van driehoekige zuilen. 130 stuks om precies te zijn. Deze 3,7 meter hoge zuilen zijn door onze technische dienst in elkaar gezet. Zij zijn al maanden achter de schermen bezig met bouwen. Op deze plek zullen we je op de hoogte houden van de ontwikkelingen.

zuilen

Drukke tijden voor onze restaurator
Restaurator Maren Romen is volop bezig met alle voorbereidingen rondom Pop Art in Europa. Werken die we in bruikleen krijgen, worden onderworpen aan een conditiecheck. Eigen werk dat tentoongesteld gaat worden krijgt indien nodig een opknapbeurt. Op onderstaande foto werkt Maren aan ‘Portrait’ van Gustave Asselbergs.

Restauratie Gustave Asselbergs