721T2771.jpg

random image default10

Beste docent,

Leuk dat u binnenkort op bezoek komt met uw klas om het programma 'Oude dingen, Nieuwe dingen' te volgen.

Klik hier om de voorbereidende PowerPoint ‘Fiep en Freddie gaan naar het museum’ te downloaden.

Tot ziens in het museum!

Dank voor uw interesse. U ontvangt zometeen een e-mail op het door u opgegeven e-mailadres om uw inschrijving te bevestigen.

Valkhof educatieboekje voor-print outline-1Hoe was het om jong te zijn in 1944 in Nijmegen? 
Museum Het Valkhof en Bureau Buitenkans hebben met steun van de Gemeente Nijmegen ter gelegenheid van de viering van 70 jaar Market Garden een project ontwikkeld voor jongeren van 9 t/m 15 jaar waarin deze vraag centraal staat.

Het project bestaat uit verschillende onderdelen:

1. Inleiding 'Nijmegen in 1944' van 10 minuten die scholen in de klas kunnen vertonen. Deze animatie is gemaakt door theatergroep Kwatta. 

Bekijk de film:

2. Wandeling door het centrum van Nijmegen en een bezoek aan de tentoonstelling 'Ontmoetingen in oorlogstijd'.

   1. Het bezoek start in de aula van het museum met de korte film 'Jong in Nijmegen 1944' van 10 minuten. Deze film laat de stad in 1944 zien door de ogen van jongeren van toen en jongeren van nu.
    Bekijk de trailer:
   2. Dan brengt de klas onder leiding van een museummedewerker een bezoek aan het centrum. Op 13 plaatsen in de stad wordt stilgestaan en horen de kinderen wat jongeren daar in 1944 hebben meegemaakt. De verhalen zijn aangrijpend, verdrietig maar ook hoopgevend. Bij ieder verhaal kijken de leerlingen door een sheet waarop een scene uit het verhaal is afgebeeld. Zo visualiseren ze wat er op die plek in 1944 is gebeurd. Download hier het boekje (dit kunt u in de klas gebruiken voor de verwerkingsopdracht) 
   3. De wandeling eindigt weer in het museum waar de leerlingen in de tentoonstelling het bombardement 'beleven' en ter nagedachtenis aan de doden een herinnering maken

3. Verwerkingsopdracht in de klas. In groepjes gaan de leerlingen verschillende onderzoeksvragen verder uit werken. De prikkelende vragen gaan over de grote gevolgen en de betekenis van gebeurtenissen in 1944 voor jonge mensen van toen en van nu. De leerlingen maken hiervan een posterpresentatie en presenteren die in de klas. De pdf van deze opdrachten kunt u downloaden: voortgezet onderwijs & basisonderwijs

 

Vul hieronder uw zoekopdracht in om te zoeken op de site.

Zoeken

U bent met succes toegevoegd aan de ledenlijst!

U ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief op het door u aangegeven e-mailadres.

Uw gegevens worden niet verkocht of op andere wijze aan derden gedistribueerd.

Wilt u deze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Gebruik dan de mogelijkheid voor uitschrijven die u in elke nieuwsbrief aantreft.