noord-zijde.jpg

random image default10

Museum Het Valkhof

UN Studio

Museum Het Valkhof is een ontwerp van de inmiddels internationaal befaamde architect Ben van Berkel van UN Studio te Amsterdam. Het bureau ontwierp onder meer de Erasmusbrug in Rotterdam en het Mercedes Benz Museum in Stuttgart.

In juli 2007 werd Ben van Berkel door het Nederlands Architectuur Instituut uitgeroepen tot architect van het jaar.

Historische plek

Museum Het Valkhof staat op een historische plek, bij het Valkhofpark. Hier lag ooit een Romeins legerkamp en liet keizer Karel de Grote zijn burcht bouwen.

Op het plein voor het museum ziet u markeringen waar vroeger grachten liepen. Voor het museum, op de plek waar ooit het origineel gevonden is, staat een replica van de Romeinse Godenpijler van keizer Tiberius. Deze godenpijler, een van de topstukken van het museum, vormt het bewijs dat Nijmegen de oudste stad van Nederland is.

Turkoois glazen gevel

Het museumgebouw is - zoals alle ontwerpen van UN Studio - strak vormgegeven. Als de zon schijnt ziet u in de turkoois gekleurde, glazen buitengevel een fascinerend lichtspel met de weerspiegeling van wisselende wolkenpartijen. Ook de kleur verandert steeds, in alle schakeringen tussen lichtblauw en groen.

In de volksmond wordt het museum ook wel een ‘zwembad’ genoemd. Voor sommigen een negatieve kwalificatie, voor anderen een geuzennaam.

Trappenhuis en galerij

Van buiten oogt het gebouw misschien ongenaakbaar. Binnen is het een lichtvoetige sensatie, met het speelse en lichte interieur - in tegenstelling tot de gesloten façade. Een imposant trappenhuis met berkenhouten zijkanten leidt naar de glazen museumgalerij. Hier heeft u een schitterend uitzicht op monumentale kastanjebomen, het rivierenlandschap en het Valkhofpark. Cultuur, architectuur en natuur vallen op deze plek samen.

88 Routes

In de tentoonstellingszalen kunt u allerlei routes kiezen in de stroom van in elkaar overvloeiende zalen en gangen. De vele doorkijkjes, die de collecties archeologie, oude en moderne kunst met elkaar verbinden, verleiden u alle kanten op te gaan. De architect berekende dat er maar liefst 88 routes door het museum mogelijk zijn.

Golvend plafond

Let ook op het plafond van aluminium lamellen, waarachter de technische installaties verborgen zijn. Op sommige plekken is het plafond sterk golvend, op andere strak en recht. En als u zo naar boven kijkt, ontdekt u misschien ook de vier opgezette valken die her en der in het plafond verstopt zitten.

Onderstaande video is gemaakt met een nieuwe techniek, Photomotio. Deze techniek is door Bart Nijs Fotografie ontwikkeld. Geen film, geen foto, maar het beste van beide gecombineerd in een nieuw visueel concept. Dit filmpje geeft een indruk van het licht en de ruimte in Museum Het Valkhof.

Museum Het Valkhof