721T2699.jpg

random image default10

De Vereniging Vrienden van Museum Het Valkhof wil belangstelling wekken voor het museum. We willen de belangen van het museum behartigen en aankopen mogelijk maken, via de Stichting Paul Guyot. In de museumwinkel werken vrijwilligers van onze vereniging.

Als Vriend van Museum Het Valkhof heeft u de volgende voordelen:

 • Gratis toegang tot Museum Het Valkhof (exclusief eventuele toeslagen)
 • Uitnodigingen voor exclusieve rondleidingen en lezingen
 • Speciale kortingen in de museumwinkel
 • Viermaal per jaar de Vriendennieuwsbrief thuisgestuurd
 • Gratis de publicaties in de reeks Museumstukken 
 • Mogelijkheid deel te nemen aan excursies/reizen naar musea in binnen- en buitenland 

U kunt al lid worden vanaf 42,50 per jaar. U vindt hier alle informatie over prijzen en een inschrijfformulier. Van harte welkom in onze Vriendenkring!

Lees hier de Privacyverklaring van de Vriendenvereniging.

In heel 2019 staan er aantrekkelijke activiteiten voor de Vrienden op de agenda, zowel in als buiten het museum. Hieronder vindt u een overzicht.

Valkhof Kunstcafé 2019

Het Valkhof Kunstcafé – een initiatief van de Vrienden én Museum Het Valkhof – bleek in 2017 en 2018 zo’n succes te zijn, dat het in 2019 weer een mooi vervolg krijgt. Babette Degraeve, presentator van het Kunstcafé en een van de samenstellers van het programma: ‘Het Kunstcafé is supersnel uitgegroeid tot een levendige ontmoetingsplek rond kunst en cultuur in Nijmegen, met presentaties over actuele beeldende kunst in een informele sfeer. Een groot en nieuwsgierig publiek komt erop af. Zo hadden wij het ook voor ogen. We kiezen bewust sprekers die je intenser naar kunst laten kijken, je blik openen. Die focus slaat aan.’

In 2019 komt er drie keer een Kunstcafé: op vrijdag 15 februari, vrijdag 14 juni en vrijdag 8 november, steeds op de galerij van het museum (van 17:00-19:00, gratis toegang). Jan Six is op vrijdag 15 februari te gast en wordt geïnterviewd over de twee opzienbarende Rembrandtontdekkingen die hij heeft gedaan. Op vrijdag 14 juni spreekt Hans Den Hertog Jager (schrijver, kunstcriticus en tentoonstellingsmaker van onder andere de schitterende expo ‘Vrijheid' in de Fundatie) en vrijdag 8 november verwelkomen wij Arthur Brand, kunstdetective en ontmaskeraar van kunstvervalsers. Maar ook tientallen andere sprekers zullen het podium krijgen en het publiek verrassen en inspireren… Wie op de hoogte wil blijven van het Valkhof Kunstcafé, meldt zich aan voor de nieuwsbrief via www.museumhetvalkhof.nl.

Vriendenreis München

Van 1-6 september gaat de Vriendenreis naar de bruisende Beierse hoofdstad. München heeft een bijzondere sfeer en het cultuuraanbod is van een ongekende rijkdom. Vanuit München zullen er excursies in de omgeving gemaakt worden, onder andere naar het schilderachtige Regenburg, dat een charmant authentiek middeleeuws stadsbeeld heeft.

Verder staan er nog excursies op het programma rondom oude kunst en archeologie. Informatie hierover volgt later dit jaar.

Excursie Delft en Leiden

Op donderdag 21 november (8:30 uur verzamelen op de Wedren en vertrek richting Delft) kunt u met de Vrienden mee op een prachtige excursie naar Delft en Leiden. Deze twee steden hebben tijdens de Gouden Eeuw een enorme bloei doorgemaakt die terug te zien is in de werken van twee van hun beroemdste inwoners.

Bekijk hier het gehele programma

Activiteiten die al zijn geweest

Excursie Wassenaar/Den Haag
Op donderdag 7 maart vertrok een groep Vrienden van Museum het Valkhof onder de goede begeleiding van Babette Degraeve en Frank van de Schoor naar Museum Voorlinden in Wassenaar en het Gemeentemuseum in Den Haag. De overzichtstentoonstelling van Armando werd bezocht, een eerbetoon aan de kunstenaar die 1 juli 2018 overleed, waarna er ’s middags tijd was om in Den Haag in o.a. het werk van Erwin Olaf te duiken.

Vriendendag 2019
Op zaterdag 9 maart vond de jaarlijkse Vriendendag plaats in Museum Het Valkhof. Naast de Algemene Ledenvergadering stonden er interessante lezingen op het programma. Zo bracht Hedwig Saam de Vrienden up to date met nieuws uit het museum en vertelde Yvette Driever over twee werken uit het museum die terug zijn van weggeweest. Louis Swinkels informeerde de aanwezigen over de betekenis van een steigerend, bronzen paardje. Aan het eind van de middag konden de handen uit de mouwen gestoken worden in het nieuwe Archeolab.

Vier keer per jaar geeft de Vereniging van Vrienden van Museum Het Valkhof een nieuwsbrief uit. Daarin leest u over onze Vriendenactiviteiten en de aankopen van de Stichting Paul Guyot. Er is een overzicht van tentoonstellingen, evenementen en andere actviteiten in het museum. In iedere Nieuwsbrief komt een medewerker van Museum Het Valkhof aan het woord. Zo krijgt u steeds een kijkje achter de schermen van het museum. Regelmatig verrassen we de Vrienden met bijzondere kortingsacties.

Als Vriend ontvangt u de Nieuwsbrief thuis en leest u als eerste het nieuws.

Nog geen vriend, maar wel interesse?
De meest actuele Nieuwsbrief is gratis verkrijgbaar in het museum in de Vriendenzuil (bij de ingang van het museumcafé) of hieronder te downloaden.

Nieuwsbrief augustus 2019
Nieuwsbrief mei 2019

Nieuwsbrief februari 2019

Nieuwsbrief november 2018
Nieuwsbrief augustus 2018

Culturele ANBI (Algemeen Nut Beoogde Instelling)

Naam instelling
Vereniging Vrienden van Museum Het Valkhof.

Fysiek- en postadres
Kelfkensbos 59, 6511 TB Nijmegen.
Postbus 1474, 6501 BL Nijmegen.

Kamer van Koophandel 40145631
RSINnummer: 8067.13.045

Beschrijving doelstelling
Volgens de statuten is het doel van de vereniging:

A - het bevorderen van de daadwerkelijke belangstelling voor Museum Het Valkhof;
B - het behartigen van de belangen van het museum in overleg met het bestuur/directie van
het museum;
C - de ondersteuning van de activiteiten van het museum;
D - het bevorderen van de instandhouding en uitbreiding van de collectie van het museum;
E - het behartigen van de belangen van oude en moderne kunst, en van archeologie, met
name in Gelderland;
F - fondsenwerving in het kader van het bovenstaande.

Hieronder vindt u het Jaarverslag over 2018
Jaarverslag 2018

Hieronder vindt u het Jaarverslag over 2017
Jaarverslag 2017

Het Jaarverslag van de ALV 2018 vindt u hieronder
Verslag Vriendendag

Het financieel verslag over het kalenderjaar 2018 vindt u hieronder.
Financieel verslag 2018 en begroting 2019

Het financieel verslag over het kalenderjaar 2017 vindt u hier hieronder.
Financieel verslag 2017 en begroting 2018

 • Persoonlijk lidmaatschap € 42,50,- per jaar
 • Jongerenlidmaatschap t/m 30 jaar € 25,- per jaar
 • Gezinslidmaatschap € 55,- per gezin per jaar (kinderen tot 18 jaar inbegrepen)
 • Lidmaatschap voor het leven € 650,- p.p.
 • GezinsLidmaatschap voor het leven € 825,-
 • Lidmaatschap voor het leven 65+ € 500,- p.p.
 • Gezinslidmaatschap voor het leven 65+ € 650,- 

U kunt zich hier aanmelden als vriend. Welkom! 

Stichting Paul Guyot - doelstellingen
Is opgericht op 30 december 1997 met de volgende doelstellingen:

a. het vormen en beheren van een verzameling kunstwerken en kunstnijverheidsproducten met betrekking tot de stad Nijmegen en de regio;
b. het in langdurig bruikleen afstaan van deze collectie aan de Stichting Museum Het Valkhof Kunst en Archeologie te Nijmegen;
c. het steunen van de verzamelactiviteit van genoemd museum.

De stichting heeft de ANBI-status.

Bestuurlijke organisatie
De Stichting Paul Guyot is - bestuurlijk - direct verbonden met de vereniging van vrienden van Museum Het Valkhof.

Bestuur
H.C. Begheyn, voorzitter/penningmeester
M.L.A.J. Hoppenbrouwers, secretaris (tot 9 maart 2019)
R. van Bruggen (met ingang van 9 maart 2019)
M.G.F. Schrover
De functie van secretaris moet nog worden ingevuld.

Adres Stichting Paul Guyot
Kelfkensbos 59
6511 TB Nijmegen

RSIN of fiscaal nummer
806914373

Beloningsbeleid
Het bestuur geniet geen beloning. De door het bestuur gemaakte kosten worden vergoed.

Verslag van de uitgeoefende activiteiten
In 2015 kocht de stichting een vijzel aan. Hiervoor werd een lening door de Vrienden verstrekt. Deze wordt in 2019 afgelost. In 2016 schonk de heer Henk Hoeks een schilderij van Toon Teeken, genaamd Figuur M.B. In 2018 kocht de stichting een Romeins beeldje van een Steigerend paard aan.

Beleid Stichting Paul Guyot
De stichting ontvangt van de Vereniging Vrienden van Museum Het Valkhof jaarlijks een schenking en incidenteel ook andere schenkingen. Daarmee verzamelt de stichting vooral zilveren voorwerpen, vervaardigd door een “Nijmeegse” edelsmid; incidenteel worden andere aankopen gedaan en wordt bijgedragen aan aankopen door het museum. De aankopen worden in bruikleen gegeven aan het museum Het Valkhof.
De stichting streeft ernaar dat aankopen tentoongesteld worden in het museum; door het grote aantal bruiklenen is dat niet altijd vanzelfsprekend.

Financieel overzicht 2018
Download hier de balans per 31 december 2018 en de rekening van baten en lasten 2018.

De Stichting Paul Guyot ontvangt van de Vereniging Vrienden van Museum Het Valkhof jaarlijks een schenking en incidenteel ook andere schenkingen. Daarmee verzamelt de stichting vooral zilveren voorwerpen, vervaardigd door een “Nijmeegse” edelsmid; incidenteel worden andere aankopen gedaan en wordt bijgedragen aan aankopen door het museum. De aankopen worden in bruikleen gegeven aan het Museum Het Valkhof.

De Stichting Paul Guyot streeft ernaar dat aankopen tentoongesteld worden in het museum; door het grote aantal bruiklenen is dat niet altijd vanzelfsprekend.

Hieronder vindt u beschrijvingen van een aantal objecten dat is aangekocht.

Museum Het Valkhof