_X6G4355.jpg

random image default10

De Vereniging Vrienden van Museum Het Valkhof wil belangstelling wekken voor het museum. We willen de belangen van het museum behartigen en aankopen mogelijk maken, via de Stichting Paul Guyot. In de museumwinkel werken vrijwilligers van onze vereniging.

Als Vriend van Museum Het Valkhof heeft u de volgende voordelen:

 • Gratis toegang tot Museum Het Valkhof (exclusief eventuele toeslagen)
 • Uitnodigingen voor exclusieve rondleidingen en lezingen
 • Speciale kortingen in de museumwinkel
 • Viermaal per jaar de Vriendennieuwsbrief thuisgestuurd
 • Gratis de publicaties in de reeks Museumstukken 
 • Mogelijkheid deel te nemen aan excursies/reizen naar musea in binnen- en buitenland 

Meer weten? Download hier de folder. 

U kunt al lid worden vanaf 37,50 per jaar. U vindt hier alle informatie over prijzen en een inschrijfformulier. Van harte welkom in onze Vriendenkring !

Tot en met 3 september 2017: Welkomstactie nieuwe Vrienden

Iedere nieuwe Vriend van ons museum krijgt nu bij aanmelding de catalogus ‘Van Trajanus tot Tajiri’ cadeau. Het smaakvol vormgegeven boek brengt u oog in oog met het mooiste uit de collecties van Museum Het Valkhof. U kunt genieten van bijzondere detailfoto’s en informatieve teksten over 90 werken uit de verzameling moderne kunst, oude kunst en archeologie. Normaal kost deze publicatie € 24,95. Al vanaf € 37,50 per jaar is men Vriend. Deze actie geldt tijdens de tentoonstelling ‘Kunstwerk zoekt Vriend’, die tot en met 3 september 2017 te zien.

Nieuwe Vrienden kunnen in het museum een aanmeldformulier invullen. Dat formulier zit in de Vriendenfolder, met volop informatie. U krijgt als nieuwe Vriend uw welkomstgeschenk meteen overhandigd bij aanmelding als Vriend bij de ticketverkoop of de museumwinkel. De catalogus kunt u inzien in de museumwinkel of bij de museumticketverkoop, of in de Vriendenzaal waar een informatiezuil voor de Vrienden staat, en u ook de Nieuwsbrief vol activiteiten vindt. Later aanmelden als Vriend kan natuurlijk ook: via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of door het formulier te zenden aan de Vereniging Vrienden van Museum Het Valkhof, Postbus 1474, 6501 BL Nijmegen. Na ontvangst van uw aanmeldformulier krijgt u dan een bevestigingsmail van het Vriendensecretariaat, en wordt de catalogus op uw naam klaargelegd bij de museumticketverkoop.

In heel 2017 staan er aantrekkelijke activiteiten voor de Vrienden op de agenda, zowel in als buiten het museum. Wij zorgen er graag voor dat u betrokken blijft bij de plannen voor de herinrichting van het museum. Deze zal pas na 2017 starten. Het museum is het hele jaar open. Er worden tal van exposities georganiseerd. Lees hieronder over de bijzondere Vriendenzaal, die op 7 april is geopend.   

Valkhof Kunstcafé

Het Valkhof Kunstcafé op vrijdag 2 juni werd bijzonder, met zo'n 225 bezoekers.  De hoofdrol was weggelegd voor Kamagurka: internationaal bekend kunstenaar, cartoonist, theater- en televisiemaker. Maar ook opvallende Nijmeegse kunstenaars stonden in de schijnwerpers, zoals Jac Splinter, Merel Holleboom, en de nieuwe stadsdichter Amal Karam. 

Verder waren er er volop tips van kunstenaars en anderen over activiteiten op het gebied van beeldende kunst.* En hoorde men weer een intrigerend verhaal over een object uit het depot van Museum Het Valkhof. Amal Karam sluit het programma af. Ze werd in januari 2017 benoemd als zevende stadsdichter van Nijmegen, is docente aan het ROC Nijmegen en schreef jarenlang columns voor de Gelderlander onder het pseudoniem Ama Karma.

Het Valkhof Kunstcafé is een initiatief van de Vrienden van Museum Het Valkhof, samen met het museum. Het is een sprankelend podium voor wat leeft in de wereld van de beeldende kunst, in en buiten Nijmegen. Muziek, drankjes en hapjes dragen verder bij aan een informele sfeer. Het volgende Valkhof Kunstcafé vindt plaats op vrijdag 1 september van 17-19 uur (met o.a. geur-historica Caro Verbeek) en daarna op vrijdag 24 november (met o.a. kunstrecensente Wieteke van Zeil). De toegang is gratis. Wie op de hoogte wil blijven van het Valkhof Kunstcafé, meldt zich aan voor de nieuwsbrief via www.museumhetvalkhof.nl.

* Kunstenaars krijgen één minuut per persoon om te vertellen wat hen bezig houdt. Aanmelding hiervoor is gewenst via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  

 

Sprekers tijdens het Valkhof Kunstcafé

Wilt u meer weten over de sprekers tijdens het Valkhof Kunstcafé? Hieronder vindt u hun gegevens.

17 februari 2017: Wesley Nieuwenhuizen: www.youtube.com/watch?v=jizuKIleeAE, Krien Clevis: www.krienclevis.com

Peter Otto: www.peterotto.nl, Frouke Arns: www.froukearns.nl,

‘Uit het hart’-sprekers: Lucy Besson: www.lucybesson.com, Chris de Geus: www.chrisdegeus.com, Casper ter Heerdt: www.casperterheerdt.wordpress.com

Gonny Beljaars: www.gonnybeljaars.nl, Daniëlle Papenborg: www.daniellepapenborg.blogspot.nl/ www.whitesuitprojections.wordpress.com

 2 juni 2017: Jac Splinter: www.jac.splinter.nl, Merel Holleboom: www.merelholleboom.nl, Kamagurka: www.kamagurka.com

'Uit het hart'-sprekers: Marco Overkamp: www.directieoverkamp.nl, Paul van Ernich: www.paulvanernich.com, Gonda van der Zwaag: www.gondavanderzwaag.nl; Marlieke Overmeer: www.marliekeovermeer.nl, Casper ter Heerdt: www.casperterheerdt.nl

Object uit het depot: Louis Swinkels, www.museumhetvalkhof.nl, gedicht: Amal Karam, linkedin.com/in/amal-karam-69559a6

 

Vriendenzaal met 'Kunstwerk zoekt Vriend': 7 april tot en met 3 september 

Tot en met 3 september bent u van harte welkom in de tijdelijke Vriendenzaal in het museum. Daar opende op 7 aprik de presentatie 'Kunstwerk zoekt Vriend'. Vrienden waren harte uitgenodigd een eigen (kunst)werk te koppelen aan één van de 40 werken die wij met het museum selecteerden uit de collectie Moderne Kunst. U vindt deze 40 kunstwerken op www.museumhetvalkhof.nl. Er zijn zo'n 30 kunstduo's tentoongesteld, na beoordeling van de ca. 50 inzendingen. Men kon zich laten inspireren door de volgende vragen: Wat raakt u in het kunstwerk uit de museumcollectie? Doen de kleuren u denken aan een borduurwerk van een familielid? Lijkt de vorm op een vaas van een bekend warenhuis? Roept het werk herinneringen op aan uw verzameling sieraden, munten of Romeinse scherven? U zult verrast zijn!

Excursies

Ook in 2017 zullen de Vrienden worden uitgenodigd voor diverse dagexcursies naar musea/ tentoonstellingen in Nederland. Nadere informatie volgt.

Vriendenreis naar Dijon (Frankrijk): 17 - 22 september : boek snel!

Dit jaar reizen de Vrienden naar Bourgondië. We verblijven in Dijon, in Grand Hôtel la Cloche, gunstig gesitueerd in de stad, en met veel voorzieningen. Beroemde bezienswaardigheden in Dijon zijn de graven van de hertogen in het Musée des Beaux Arts, gevestigd in het hertogelijk paleis, en de recent gerestaureeerde Mosesput. De stad heeft een bijzondere sfeer met zijn prachtige herenhuizen uit de 17de en 18de eeuw. 

Natuurlijk zijn er weer een aantal excursies in de omgeving. We treden in het voetspoor van Julius Caesar en bezoeken Alesia/Alise-Sainte-Reine, het beroemdste strijdtoneel uit de Gallische Oorlog (58-50 v. Chr). In Autun, dat ook op het programma staat, getuigen nog vele resten van gebouwen van het Romeinse Augustodunum, net als de collecties van het Musée Rolin. De middeleeuwen krijgen volop aandacht tijdens een bezoek aan Cluny, waar in de middeleeuwen het meest majestueuze abdijcomplex van de christelijke wereld stond. U vindt ook de romaanse basiliek Ste-Marie-Madeleine op uw pad door de stad. 

Opgeven: Het loopt storm met de aanmeldingen! Er zijn op dit moment nog slechts enkele plaatsen vrij. Dus reageer snel als u wilt meegaan!

In de Vriendenbrief die u begin februari in de brievenbus vond, zat een inschrijfformulier, plus een uitgebreid reisprogramma. Heeft u vragen: uw mailtje is welkom bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

4 – 9 september
Dit jaar voerde de Vriendenreis naar het oostelijk deel van Groot-Brittannië, East Anglia. We verbleven in Cambridge, de belangrijkste plaats in East Anglia, in Arundel House Hotel. Het hotel aan de rivier de Cam ligt op loopafstand van het historische centrum. Cambridge is een aantrekkelijke universiteitsstad, met prachtige colleges en enkele belangrijke musea.

vriendenreis1    vriendenreis2    vriendenreis3  
 Cantebury, kathedral  Cambridge, kapel King's College  Cambridge, universiteit
 

Het Fitzwilliam Museum herbergt uiteenlopende collecties van hoog niveau, zoals kunstvoorwerpen uit de antieke, mediterrane wereld, kunstnijverheid uit Europa en Azië en westerse schilderkunst vanaf de 13de eeuw. 
Van niet mindere kwaliteit en betekenis zijn de kunst- en gebruiksvoorwerpen uit de hele wereld, die veelal door met de universiteit verbonden onderzoekers en ontdekkingsreizigers zijn bijeengebracht in het Museum of Archaeology and Anthropology. 
 
Vanuit Cambridge maakten we excursies naar de hoofdstad van East Anglia, Norwich, een van de best intact gebleven middeleeuwse steden van Engeland. Audley End is een van de grootste huizen in de vroeg-17de eeuwse Jacobean style in Engeland. Dichter bij Cambridge bezochten we de beroemde kathedraal van Ely. 
 
Het aantrekkelijke pelgrimsstadje Canterbury was onze laatste bestemming – een prachtig einde van een geweldige reis.

Vier keer per jaar geeft de Vereniging van Vrienden van Museum Het Valkhof een nieuwsbrief uit. Daarin leest u over onze Vriendenactiviteiten en de aankopen van de Stichting Paul Guyot. Er is een overzicht van tentoonstellingen, evenementen en andere actviteiten in het museum. In iedere Nieuwsbrief komt een medewerker van Museum Het Valkhof aan het woord. Zo krijgt u steeds een kijkje achter de schermen van het museum. Regelmatig verrassen we de Vrienden met bijzondere kortingsacties.

Als Vriend ontvangt u de Nieuwsbrief thuis en leest u als eerste het nieuws.

Nog geen vriend, maar wel interesse?
De meest actuele Nieuwsbrief is gratis verkrijgbaar in het museum in de Vriendenzuil (bij de ingang van het museumcafé) of te downloaden klik op Nieuwsbrief_50_low_res.pdf

Culturele ANBI (Algemeen Nut Beoogde Instelling)

Naam instelling
Vereniging Vrienden van Museum Het Valkhof.

Fysiek- en postadres
Kelfkensbos 59, 6511 TB Nijmegen.
Postbus 1474, 6501 BL Nijmegen.

Kamer van Koophandel 40145631

Beschrijving doelstelling
Volgens de statuten is het doel van de vereniging:

A - het bevorderen van de daadwerkelijke belangstelling voor Museum Het Valkhof;
B - het behartigen van de belangen van het museum in overleg met het bestuur/directie van
het museum;
C - de ondersteuning van de activiteiten van het museum;
D - het bevorderen van de instandhouding en uitbreiding van de collectie van het museum;
E - het behartigen van de belangen van oude en moderne kunst, en van archeologie, met
name in Gelderland;
F - fondsenwerving in het kader van het bovenstaande.

Hieronder vindt u het Jaarverslag over 2016 

Jaarverslag_Vrienden_2016_def.pdf

Het financieel verslag over het kalenderjaar 2016 vindt u hieronder.

Financieel_verslag_Vrienden_2016_en_begroting_2017.pdf

Stichting Paul Guyot - doelstellingen
opgericht op 30 december 1997 met de volgende doelstellingen:

a. het vormen en beheren van een verzameling kunstwerken en kunstnijverheidsproducten met betrekking tot de stad Nijmegen en de regio;
b. het in langdurig bruikleen afstaan van deze collectie aan de Stichting Museum Het Valkhof Kunst en Archeologie te Nijmegen;
c. het steunen van de verzamelactiviteit van genoemd museum.

De stichting heeft een ANBI-doelstelling.

Bestuurlijke organisatie
De Stichting Paul Guyot is - bestuurlijk - direct verbonden met de vereniging van vrienden van Museum Het Valkhof, als rechtsopvolger van de Stichting Vrienden van de Commanderie.

Bestuur
H.C. Begheyn, voorzitter/penningmeester
M.L.A.J. Hoppenbrouwers, secretaris
A.R. de Klerck
M.G.F. Schrover

Adres Stichting Paul Guyot
Kelfkensbos 59
6511 TB Nijmegen

RSIN of fiscale nummer
806914373

Beloningsbeleid
Het bestuur geniet geen beloning. De door het bestuur gemaakte kosten worden vergoed.

Verslag van de uitgeoefende activiteiten
In 2015 kocht de stichting een vijzel aan die in bruikleen werd gegeven aan het museum.
Hiervoor werd een lening door het museum verstrekt.

Beleid Stichting Paul Guyot
De stichting ontvangt van de Vereniging Vrienden van Museum Het Valkhof jaarlijks een schenking en incidenteel ook andere schenkingen. Daarmee verzamelt de stichting vooral zilveren voorwerpen, vervaardigd door een “Nijmeegse” edelsmid; incidenteel worden andere aankopen gedaan en wordt bijgedragen aan aankopen door het museum. De aankopen worden in bruikleen gegeven aan het museum Het Valkhof.

De stichting streeft ernaar dat aankopen tentoongesteld worden in het museum; door het grote aantal bruiklenen is dat niet altijd vanzelfsprekend.

Financieel overzicht 2015

Download hier de balans per 31 december 2015.

De Stichting Paul Guyot ontvangt van de Vereniging Vrienden van Museum Het Valkhof jaarlijks een schenking en incidenteel ook andere schenkingen. Daarmee verzamelt de stichting vooral zilveren voorwerpen, vervaardigd door een “Nijmeegse” edelsmid; incidenteel worden andere aankopen gedaan en wordt bijgedragen aan aankopen door het museum. De aankopen worden in bruikleen gegeven aan het Museum Het Valkhof.

De Stichting Paul Guyot streeft ernaar dat aankopen tentoongesteld worden in het museum; door het grote aantal bruiklenen is dat niet altijd vanzelfsprekend.

Hierond vindt u beschrijvingen van een aantal objecten die zijn aangekocht.

 • Persoonlijk lidmaatschap € 37,50,- per jaar
 • Jongerenlidmaatschap t/m 25 jaar € 22,- per jaar
 • Gezinslidmaatschap € 50,- per gezin per jaar (kinderen tot 18 jaar inbegrepen)
 • Lidmaatschap voor het leven € 440,- p.p. € 525,- voor 2 personen
 • Lidmaatschap voor het leven € 330,- p.p. (ouder dan 60 jaar) € 385,- voor 2 personen

U kunt zich hier aanmelden als vriend. Welkom!