721T2699.jpg

random image default10

De Vereniging Vrienden van Museum Het Valkhof wil belangstelling wekken voor het museum. We willen de belangen van het museum behartigen en aankopen mogelijk maken, via de Stichting Paul Guyot. In de museumwinkel werken vrijwilligers van onze vereniging.

Als Vriend van Museum Het Valkhof heeft u de volgende voordelen:

 • Gratis toegang tot Museum Het Valkhof (exclusief eventuele toeslagen)
 • Uitnodigingen voor exclusieve rondleidingen en lezingen
 • Speciale kortingen in de museumwinkel
 • Viermaal per jaar de Vriendennieuwsbrief thuisgestuurd
 • Gratis de publicaties in de reeks Museumstukken 
 • Mogelijkheid deel te nemen aan excursies/reizen naar musea in binnen- en buitenland 

Meer weten? Download hier de folder. 

U kunt al lid worden vanaf 37,50 per jaar. U vindt hier alle informatie over prijzen en een inschrijfformulier. Van harte welkom in onze Vriendenkring !

 

In heel 2017 en 2018 staan er aantrekkelijke activiteiten voor de Vrienden op de agenda, zowel in als buiten het museum. Hieronder vindt u een overzicht.

Jaarvergadering/ Vriendendag 2018

Om vast te noteren in uw agenda: de Jaarvergadering van de Vrienden vindt plaats op zaterdag 17 maart. Volgens traditie gevolgd door een programma met aantrekkelijke presentaties over wat er in het museum gebeurt en gaat gebeuren. En natuurlijk is er ook volop ruimte om elkaar te ontmoeten. Over de aanmelding en het programma komt nadere informatie. 

Valkhof Kunstcafé 2018

Het Valkhof Kunstcafé is een initiatief van de Vrienden van Museum Het Valkhof, samen met het museum. Het is een sprankelend podium voor wat leeft in de kunstwereld, in en buiten Nijmegen.  In het onderdeel ' Uit het Hart' krijgen kunstenaars krijgen één minuut per persoon om te vertellen wat hen bezig houdt. Aanmelding hiervoor is gewenst via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Het Valkhof Kunstcafé is een initiatief van de Vrienden van Museum Het Valkhof, samen met het museum. Kunstliefhebbers, nieuwsgierigen en kunstenaars zijn van harte welkom. De presentatie is in handen van Babette Degraeve, kunstenaar en bestuurslid van de Vrienden van Museum Het Valkhof.

Het volgende Valkhof Kunstcafé vindt plaats op vrijdag 2 maart 2018. De andere data zijn vrijdag 15 juni en vrijdag 5 oktober 2018. Aanvang 17.00 uur, einde 19.00, inloop vanaf 16.45 uur. Toegang gratis voor iedereen. Neem gerust uw familieleden, buren, vrienden of kennissen mee!

Wie op de hoogte wil blijven van het Valkhof Kunstcafé, kan zich aanmelden voor de nieuwsbrief via www.museumhetvalkhof.nl

Sprekers tijdens het Valkhof Kunstcafé 2017

Wilt u meer weten over de sprekers tijdens het Valkhof Kunstcafé? Hieronder vindt u hun gegevens.

17 februari 2017: Wesley Nieuwenhuizen: www.youtube.com/watch?v=jizuKIleeAE, Krien Clevis: www.krienclevis.com

Peter Otto: www.peterotto.nl, Frouke Arns: www.froukearns.nl,

‘Uit het hart’-sprekers: Lucy Besson: www.lucybesson.com, Chris de Geus: www.chrisdegeus.com, Casper ter Heerdt: www.casperterheerdt.wordpress.com

Gonny Beljaars: www.gonnybeljaars.nl, Daniëlle Papenborg: www.daniellepapenborg.blogspot.nl/ www.whitesuitprojections.wordpress.com

 2 juni 2017: Jac Splinter: www.jac.splinter.nl, Merel Holleboom: www.merelholleboom.nl, Kamagurka: www.kamagurka.com

'Uit het hart'-sprekers: Marco Overkamp: www.directieoverkamp.nl, Paul van Ernich: www.paulvanernich.com, Gonda van der Zwaag: www.gondavanderzwaag.nl; Marlieke Overmeer: www.marliekeovermeer.nl, Casper ter Heerdt: www.casperterheerdt.nl

Object uit het depot: Louis Swinkels, www.museumhetvalkhof.nl, gedicht: Amal Karam, linkedin.com/in/amal-karam-69559a6

 1 september 2017:

Hoofdspreker: Caro Verbeek, www.caroverbeek.nl  

De Link: Simone Albers, www.simonealbers.com/ www.derdewal.nl, Katerien ter Meulen van Fabrikaat, www.stichtingfabrikaat.nl

Uit Het Hart: Marcel Blom, www.marcelblom.nl, Ingrid Oostendorp, www.kunstindekazerne.nl/ingrid-oostendorp,Judith Walboomers, www.judithwalboomers.nl, Casper Louppen, www.museumparkorientalis.nl, Marjoke van de Plassche, www.marjokevandeplassche.nl, Marie-Louise Fransen, www.marielouisefransen.nl

Uit het depot: Marja Begheyn-Huisman, www.museumhetvalkhof.nl

Gedicht: Amal Karam, www.nieuws.nijmegenonline.nl/amal-karam-stadsdichter-nijmegen / linkedin.com/in/amal-karam-69559a6l

 4 november 2017:

Hoofdgast:  Wieteke van Zeil (www.wietekevanzeil.nl)

De Link: Andreas Hetfeld (www.hetfeld.nl)

Het Podium: De Houtwerf: Laurien Renckens (www.laurienrenckens.nl) en Uwe Poth (www.uwepoth.com)  

Uit het Hart: Willem van Lieshout (stichtingweesgoed.nl); Marcel Blom (www.marcelblom.nl); Marina Maas (www.marinamaas.nl); Lisanne Boomkamp (www.wintertuinfestival.nl); Thea van de Heuvel (www.th-fotografie.nl); Marianna Bakker www.greencapitalchallenges.nl/tap-art 

Object uit het depot: Marja Begheijn-Huismans (www.museumhetvalkhof.nl)

Het gedicht: Frouke Arns (www.froukearns.nl)

 

Overige activiteiten

 

Excursies

Ook in 2017 zullen de Vrienden worden uitgenodigd voor diverse dagexcursies naar musea/ tentoonstellingen in Nederland. 

Vriendenreis naar Denemarken 2-8 september 2018

Dit jaar gaat onze Vriendenreis naar Denemarken. We zijn er zeker van u aangenaam te kunnen verrassen tijdens deze 7-daagse trip. U wachten topmusea, design, paleizen, Vikingengeschiedenis, eigenzinnige moderne architectuur en steden vol historie. Maar ook landschappelijke schoonheid. Dit jaar zijn er twee standplaatsen, we overnachten in Kopenhagen én in Aarhus. Geef u snel op, want onze reizen zijn erg gewild! 

U kunt zich verheugen op bezoek aan het Kunstmuseum ARos (in Aarhus): een van de mooiste musea van Denemarken. Het wordt bekroond door de installatie Your Rainbow Panorama van Olafur Eliasson. Maar ook Den Gamle By (de oude stad), is een eyeopener: een openluchtmuseum met vakwerkhuizen uit het rijke verleden van Aarhus. En dat geldt ook voor het MOMU: het in 2014 geopende Moesgaard Museum voor prehistorie en etnografie - 'verborgen onder een opgetilde plag aarde'.

Op weg naar Kopenhagen gaan we binnen bij Lego House, met 25 miljoen steentjes van het ikonische kinderspeelgoed. Het Lego House is in 2017 geopend en biedt ons een ínteractieve merkbeleving'. In Kopenhagen kunt u kiezen uit heel veel boeiends: zoals de Ny Carlsberg Glyptothek en het Nationaal Museum. Allebei met indrukwekkende, mooie kunstcollecties. Of kiest u voor een bezoek aan het Design Museum, het Statens Museum for Kunst, mooie winkelstraten, of het beroemde park Tivoli? Ook de paleizen Amalienborg en Chistiansborg zullen u wellicht tot een bezoek verlokken.

Als u wilt eten bij het wereldberoemde restaurant Noma, reserveer dan supersnel - want anders vist u zeker achter het net.

Maar er is meer: een excursie naar het Louisiana Museum in Humlebaek, met uitzicht op het water van het Sont. U kunt hier genieten van werken van Henri Moore, Calder, Tinguely, Picasso, Yves Klein en nog veel meer groten uit de moderne kunstgeschiedenis. 

Vriendenreisformule

Belangrijk te zeggen: ook tijdens deze reis hanteren we de zogenaamde Vriendenreisformule. We kiezen voor centraal gelegen, comfortabele hotels, zodat u op eigen gelegenheid de stad kunt verkennen. Er zijn dus geen groepsprogramma's en geen groepsrondleidingen. Deelnemers moeten goed ter been zijn en zelfstandig hun weg kunnen vinden. 

Voorafgaand aan de reis is er een informatiebijeenkomst. U ontvangt een map met het volledige programma, volop informatie en tips. 

Kosten

De kosten voor deze 7-daagse reis zijn € 1150,- p.p. op basis van een tweepersoonskamer. De toeslag voor een éénpersoonskamer bedraagt € 480,- (het aanbod van dit type kamers is gering!).

In de kosten zijn inbegrepen: 3 overnachtingen plus ontbijt in het Scandic Aarhus City Hotel **** en 3 in het Scandic Palace Hotel Kopenhagen ****, de reis pertouringcar, inclusief excursies en iets extra's voor de chauffeur. Bovendien de entreegelden voor de bezienswaardigheden die we gezamenlijk bezoeken (o.a. Moesgaard Museum, Lego House en Louisiana Museum), informatiebijeenkomst vooraf en informatiemap.

Inschrijven

Deelname is voorbehouden aan Vrienden van Museum Het Valkhof. U kunt zich inschrijven én tegelijk aanmelden als Vriend. 

Inschrijving geschiedt in volgorde van aanbetaling van € 200,- per persoon op rekeningnummer NL09 RABO 0157 6496 28 van Vrienden van Museum Het Valkhof o.v.v. Denemarken 2018. Bij annulering zullen € 25,- administratiekosten per deelnemer in rekening worden gebracht.

U wordt verzocht voor 25 juli het volledige bedrag over te maken.

Tegelijk met uw aanbetaling ontvangen wij graag het inschrijfformulier (één inschrijfformulier per gewenste kamer: dus een formulier uitsluitend voor 2 personen invullen als zij een kamer delen). U kunt het per post sturen (Museum Het Valkhof, Excursiecommissie Vrienden, Postbus 1474, 6501 BL Nijmegen, of per mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. U ontvang een bevestiging zodra uw deelname definitief is.

InschrijvenvoorDenemarken.pdf

Annulering

In verband met onze betalingsverplichting aan hotel en reisbureau betekent annulering na 25 juli het verlies van de reissom. Wij raden u dan ook een annuleringsverzekering aan. Dat kan desgewenst bij de firma Toonen B.V. (T 024- 322 22 35).

Vragen/ informatie?

Heeft u vragen, dan kunt u contact opnemen met Marc Hendrikse, Museum Het Valkhof, per voorkeur per mail (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.), of op dinsdag per telefoon (T 024 - 3 60 88 05).

Wij zien uit naar uw aanmelding, en naar weer een onvergetelijke Vriendenreis!

 

 

 

 

4 – 9 september
Dit jaar voerde de Vriendenreis naar het oostelijk deel van Groot-Brittannië, East Anglia. We verbleven in Cambridge, de belangrijkste plaats in East Anglia, in Arundel House Hotel. Het hotel aan de rivier de Cam ligt op loopafstand van het historische centrum. Cambridge is een aantrekkelijke universiteitsstad, met prachtige colleges en enkele belangrijke musea.

vriendenreis1    vriendenreis2    vriendenreis3  
 Cantebury, kathedral  Cambridge, kapel King's College  Cambridge, universiteit
 

Het Fitzwilliam Museum herbergt uiteenlopende collecties van hoog niveau, zoals kunstvoorwerpen uit de antieke, mediterrane wereld, kunstnijverheid uit Europa en Azië en westerse schilderkunst vanaf de 13de eeuw. 
Van niet mindere kwaliteit en betekenis zijn de kunst- en gebruiksvoorwerpen uit de hele wereld, die veelal door met de universiteit verbonden onderzoekers en ontdekkingsreizigers zijn bijeengebracht in het Museum of Archaeology and Anthropology. 
 
Vanuit Cambridge maakten we excursies naar de hoofdstad van East Anglia, Norwich, een van de best intact gebleven middeleeuwse steden van Engeland. Audley End is een van de grootste huizen in de vroeg-17de eeuwse Jacobean style in Engeland. Dichter bij Cambridge bezochten we de beroemde kathedraal van Ely. 
 
Het aantrekkelijke pelgrimsstadje Canterbury was onze laatste bestemming – een prachtig einde van een geweldige reis.

Vier keer per jaar geeft de Vereniging van Vrienden van Museum Het Valkhof een nieuwsbrief uit. Daarin leest u over onze Vriendenactiviteiten en de aankopen van de Stichting Paul Guyot. Er is een overzicht van tentoonstellingen, evenementen en andere actviteiten in het museum. In iedere Nieuwsbrief komt een medewerker van Museum Het Valkhof aan het woord. Zo krijgt u steeds een kijkje achter de schermen van het museum. Regelmatig verrassen we de Vrienden met bijzondere kortingsacties.

Als Vriend ontvangt u de Nieuwsbrief thuis en leest u als eerste het nieuws.

Nog geen vriend, maar wel interesse?
De meest actuele Nieuwsbrief is gratis verkrijgbaar in het museum in de Vriendenzuil (bij de ingang van het museumcafé) of te downloaden klik op Nieuwsbrief_sept_2017.pdf

Culturele ANBI (Algemeen Nut Beoogde Instelling)

 

 

Naam instelling
Vereniging Vrienden van Museum Het Valkhof.

Fysiek- en postadres
Kelfkensbos 59, 6511 TB Nijmegen.
Postbus 1474, 6501 BL Nijmegen.

Kamer van Koophandel 40145631

RSINnummer: 8067.13.045

 

Beschrijving doelstelling
Volgens de statuten is het doel van de vereniging:

A - het bevorderen van de daadwerkelijke belangstelling voor Museum Het Valkhof;
B - het behartigen van de belangen van het museum in overleg met het bestuur/directie van
het museum;
C - de ondersteuning van de activiteiten van het museum;
D - het bevorderen van de instandhouding en uitbreiding van de collectie van het museum;
E - het behartigen van de belangen van oude en moderne kunst, en van archeologie, met
name in Gelderland;
F - fondsenwerving in het kader van het bovenstaande.

Hieronder vindt u het Jaarverslag over 2016 

Jaarverslag_Vrienden_2016_def.pdf

 

Hieronder vindt u het Jaarverslag over 2015

2015_Jaarverslag_Vrienden_van_Museum_Het_Valkhof.docx

 

Het Jaarverslag van de ALV 2016 vindt u hieronder

vriendendag_verslag_ALV_2016.doc

Het financieel verslag over het kalenderjaar 2016 vindt u hieronder.

Financieel_verslag_2016_en_begroting_2017.xls

 

Het financieel verslag over het kalenderjaar 2015 vindt u hier hieronder.

Financieel_verslag_2015_en_begroting_2016.xls

Stichting Paul Guyot - doelstellingen
opgericht op 30 december 1997 met de volgende doelstellingen:

a. het vormen en beheren van een verzameling kunstwerken en kunstnijverheidsproducten met betrekking tot de stad Nijmegen en de regio;
b. het in langdurig bruikleen afstaan van deze collectie aan de Stichting Museum Het Valkhof Kunst en Archeologie te Nijmegen;
c. het steunen van de verzamelactiviteit van genoemd museum.

De stichting heeft een ANBI-doelstelling.

Bestuurlijke organisatie
De Stichting Paul Guyot is - bestuurlijk - direct verbonden met de vereniging van vrienden van Museum Het Valkhof, als rechtsopvolger van de Stichting Vrienden van de Commanderie.

Bestuur
H.C. Begheyn, voorzitter/penningmeester
M.L.A.J. Hoppenbrouwers, secretaris
M.G.F. Schrover

Adres Stichting Paul Guyot
Kelfkensbos 59
6511 TB Nijmegen

RSIN of fiscale nummer
806914373

Beloningsbeleid
Het bestuur geniet geen beloning. De door het bestuur gemaakte kosten worden vergoed.

Verslag van de uitgeoefende activiteiten
In 2015 kocht de stichting een vijzel aan die in bruikleen werd gegeven aan het museum.
Hiervoor werd een lening door het museum verstrekt.

Beleid Stichting Paul Guyot
De stichting ontvangt van de Vereniging Vrienden van Museum Het Valkhof jaarlijks een schenking en incidenteel ook andere schenkingen. Daarmee verzamelt de stichting vooral zilveren voorwerpen, vervaardigd door een “Nijmeegse” edelsmid; incidenteel worden andere aankopen gedaan en wordt bijgedragen aan aankopen door het museum. De aankopen worden in bruikleen gegeven aan het museum Het Valkhof.

De stichting streeft ernaar dat aankopen tentoongesteld worden in het museum; door het grote aantal bruiklenen is dat niet altijd vanzelfsprekend.

Financieel overzicht 2015

Download hier de balans per 31 december 2015.

De balans per 31 december 2016 klikt u hieronder aan.

Guyot_jaaroverzicht_2016_definitief_3.pdf

 

De Stichting Paul Guyot ontvangt van de Vereniging Vrienden van Museum Het Valkhof jaarlijks een schenking en incidenteel ook andere schenkingen. Daarmee verzamelt de stichting vooral zilveren voorwerpen, vervaardigd door een “Nijmeegse” edelsmid; incidenteel worden andere aankopen gedaan en wordt bijgedragen aan aankopen door het museum. De aankopen worden in bruikleen gegeven aan het Museum Het Valkhof.

De Stichting Paul Guyot streeft ernaar dat aankopen tentoongesteld worden in het museum; door het grote aantal bruiklenen is dat niet altijd vanzelfsprekend.

Hierond vindt u beschrijvingen van een aantal objecten die zijn aangekocht.

 • Persoonlijk lidmaatschap € 37,50,- per jaar
 • Jongerenlidmaatschap t/m 25 jaar € 22,- per jaar
 • Gezinslidmaatschap € 50,- per gezin per jaar (kinderen tot 18 jaar inbegrepen)
 • Lidmaatschap voor het leven € 440,- p.p. € 525,- voor 2 personen
 • Lidmaatschap voor het leven € 330,- p.p. (ouder dan 60 jaar) € 385,- voor 2 personen

U kunt zich hier aanmelden als vriend. Welkom!